ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

באיחור קליל נחת על שולחן הבדיקות שלנו מקרן ה FHD החדש מבית סוני, ה HW55 שהוא ממשיך ישיר לקודמו המוצלח ...

הקדמה

כמו שהזכרנו, המקרן הזה משמש כמקצה שיפורים לסוני HW50 שהוכרז בשנה שעברה וזכה לביקורות נהדרות ברחבי העולם. השינויים המרכזיים הם נורה חדשה בעלת אורך חיים ארוך משמעותית מדור קודם (5000 שעות לעומת 3000), שיפור משמעותי במנגנון ה Reality Creation עליו נעמוד בהמשך. המקרן למרבה ההפתעה עדיין משתמש ב IR לצורך סנכרון משקפי התלת מימד, אבל השנה הוא 3D RF READY תוך שימוש בחיבור חיצוני מבוסס כבל ומחבר CAT5. שינוי נוסף הוא יכולת עבודה עם משדר HDMI אלחוטי מבוסס תדר 60GHz (דגם IFU-WH1, לא מסופק עם המוצר) ולבסוף הקונטרסט שופר מ 1,100,000 ב HW50 ל 1:120,000 ב- HW55

מבנה המקרן

סוני שומרת על עיצוב ומבנה זהה של המקרן כבר מספר דורות ולומר את האמת, אין באמת סיבה לשנות מוצר שנראה ומרגיש מצויין. ניתן להשיג את המקרן בצבע לבן מבריק ומרשים או בצבע שחור. לצורך הבדיקה קיבלנו את המקרן הלבן.

בחזית המקרן ובמרכז נמצא מכלול העדשה. קצת מאכזב שמקרן ברמה הזו עדיין משתמש במכלול ידני (זום, פוקוס, תזוזה בשני צירים). העדשה היא בזום של 1.6, וזה מאפשר חופש התקנה סביר. מימין לעדשה נמצא חיישן האינפרא אדום לשלט. משני צידי העדשה ובזווית של כ-20 מעלות נמצאים פתחי יציאת האוויר החם אשר ממשיכים לצד שמאל ולצד ימין.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

מצד ימין למטה, ליד רגלי המקרן נמצא משדר ה IR לסנכרון משקפי התלת מימד.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

בחלקו העליון של המקרן נמצאות שתי חוגות להזזת כל מכלול העדשה בציר האופקי (25 אחוז מהתמונה לכל צד) והאנכי (71 אחוז מהתמונה). שתי נוריות הבקרה נמצאות בסמוך לחוגות.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

צידו השמאלי של המקרן מכיל את פנל הבקרה המכיל לחיץ D-PAD בעל 4 כיוונים, לחיץ אשרור, כיבוי/הדלקה של המקרן, בחירת יציאת וידאו וכניסה לתפריטים. מתחת לפאנל זה נמצא הפאנל הראשי של כניסות הוידיאו והחיבור לחשמל. פירוט מלא של הכניסות במפרט הטכני.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

בחלקו האחורי של המקרן נמצאים פתחי כניסת האוויר, משמע שהמקרן בכל סוג של התקנה צריך להיות לפחות במרחק של 10 ס"מ מהקיר.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

מכלול הנורה נמצא בתחתית המקרן ומשוחרר ע"י בורג אחד. הדבר מעט מגביל עבור מי שמתקין את המקרן על התקרה מכיוון שזה מצריך הורדה של המקרן לצורך החלפת הנורה.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

בית הפילטר גם הוא נמצא בתחתית המקרן סמוך לרגליות. השחרור הוא פשוט ע"י לחיצה על שני קליפסים.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

השלט

השלט הוא אותו שלט נהדר של סוני למקרנים, המוכר לנו מדורות קודמים. הוא גדול, מרווח ומרגיש נוח ביד. בלחיצת כפתור פינתי (שזוהר בחושך), כפתוריו יאירו מאחור בצבע כחלחל. הוא מכיל גישה ישירה לכל הפונקציות החשובות של המקרן, מה שחוסך הרבה חיפושים בתפריטים. ישנה אפשרות בלחיצת כפתור לגשת לכל תשעת מצבי התמונה (שאחד מהם הוא העדפת המשתמש), גישה ישירה לתפריט התלת מימד, החלקת התמונה, הצמצם, טמפרטורת צבע, גאמא ועוד ועוד. הבהירות, הניגודיות והחדות זכו ללחיצים דו כיווניים.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

משקפי התלת מימד

אחד הדברים שהפתיעו אותנו היא שסוני עדיין משתמשת במשקפי אינפרא אדום לצורך הקרנה של סרטי תלת מימד, בעוד שכמעט כל שאר החברות כבר עברו ל RF. בפאנל החיבורים של המקרן יש כניסת RJ45 למשדר RF חיצוני מדגם TMR-RF1, שניתן לרכוש ואז להשתמש גם כן במשקפי RF. המשקפיים המסופקים עם המקרן מצוינים. הם יושבים טוב על הראש, לא מציקים באף ויש להם אפשרות כיוונון למספר גדלים של ראשים. אחד הדברים שאני אוהב במשקפים של סוני הוא החסימה בצדדים כך שאין שום הפרעה של אור מהסביבה.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

תפריטים

גם בדור הנוכחי בחרו בסוני לא לשפר את התפריטים. קצת חבל, כי סוני בהחלט יודעת לעשות תפריטים מדהימים וההוכחה נמצאת בסדרת הטלוויזיות שלהם וב PS4. החלוקה לנושאים היא פשוטה הגיונית, כמו גם תתי התפריטים, אבל הם מאוד אפורים וחסרים עזרים לכיול מתקדם של המקרן (משהו שפנסוניק מאוד חזקים בו כיום) . מנגנון ה Real Color Proccesing הוא כבר מדור שני, בעזרתו ניתן לכייל בדיוק רב את הצבע, הגוון, והבהירות לכל צבע.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

כיול ומדידות

את הבדיקות למקרן עשינו במצב Reference ובנוסף בדקנו את מצב Cinema film 1. טמפרטורת הצבע כוונה ל D65. הנורה בבדיקות הייתה במצב Low.

במצב Reference, טמפרטורת הצבע בהגדרת D65 היה 6800K המעט גבוה. במצב Cinema film 1, המצב היה משופר ומגיע ל-6441K – קרוב מאוד ליעד. למעט נקודת חולשה קטנה בכחולים ב-APL בהירים, התוצאות היו מצויינות וכך גם בדיקת צבעי הבסיס והמשניים שאינם דורשים כיול או נגיעה כלשהי מעבר להגדרת ה-Cinema film 1.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

תוצאה מושלמת של ה מבחינת צבעי ה-color gamut במצב Cinema film 1

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

טביעת האצבע הספקטרלית של המקרן

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

בתחום הגאמה, המקרן הוגדר ב-2.4 ונמדד ב-2.3.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

בדיקת ה Panel Alignment הראתה סטייה קלה באדומים ובכחולים (כפי שניתן לראות בתמונה). כניסה לתפריט כיול ה Panel Alignment והבאנו את המקרן למצב כיול כמעט מושלם גם בצידי התמונה וגם במרכזה. למעשה, לאחר כיול פאנל, ה-Convergence של המקרן הוא הטוב ביותר שראינו נכון להיום.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ה- Panel Alignment לפני הכיול

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ה- Panel Alignment אחרי הכיול

סוני מכריזה על המקרן כבעל עוצמת אור של 1700 Ansi Lumens שייצרו לנו עוצמת אור מקסימלית של כ-100cd/m2 (כ-28fL) של אור במצב המכוייל שלו (קרי: ב-Cinema film 1). הוא אינו המקרן הבהיר ביותר שראינו אך קרוב למדי למתחריו בתחום זה. סוני מכריזה על יחס ניגודיות דינמי של 120,000:1 בעזרת צמצם שכמו תמיד אצל סוני כולל מספר הגדרות ואפילו הגדרת מצב ידנית (פיצ'ר גאוני שבינתיים ראינו רק אצל סוני). במצב נורה חסכוני מדננו יחס ניגודיות של 15,000:1, כאשר הקונטרסט של הפאנל היה בסביבות 250:1. אפקטיבית, כל החבילה הזו מייצרת תמונה נעימה, קונטרסטית וחדה באופן קיצוני.

בדיקות האחידות (uniformity) נתנו ממוצע של מעל 80% עם ירידה לכיוון ה 70% בנקודה מסוימת. מדובר בתוצאה מצויינת! לא ראינו תופעות לוואי של הוטספוטינג.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

גרף האחידות של המקרן

מדידת ה- LAG – הזמן שלוקח מהרגע שיוצא סיגנל HDMI ועד שהוא מופיע על המסך שלנו. מדידה זו משפיעה על שני דברים עיקריים: זמן תגובה עבור משחקי מחשב, והפרשי זמן עבור Audio Lipsync (תופעה שבה הקול והתמונה אינם בדיוק תואמים זה לזה בשל הפרשים בעיבוד וידאו וסאונד).

במדידה זו במצב Cinema 1 קיבלנו תוצאה של 66ms ובמצב Gaming תוצאה מעולה של 28ms, משמע, המקרן מצויין לגיימינג !
בדקנו גם את ההשפעה של הדארבי והרסיבר במצב Pass Through על הסיגנל וגילנו שהוא מוסיף לא פחות מ 20ms. כלומר, אם אתם משתמשים במקרן למשחקים. המלצתנו לחברו ישירות לקונסולה!

עיבוד תמונה (Motion Flow, Reality Creation)

נתחיל ממנגנון ה Motion Flow שתפקידו "להחליק" את התנועה ע"י יצירת תמונה חדשה על בסיס התמונות הקודמות והבאות ברצף והכנסתה בינהם. המטרה היא לייצר תנועה חלקה ותמונה חדה יותר בעת תנועה. גם ללא החלקת תנועה, למקרן יש הגדרת film שמזהה film cadence אך המקרן אינו כולל מצב 4:4 כמו המקרנים של פנסוניק וסוני. למנגנון 2 מצבים, כאשר המצב המומלץ הוא Low. בדור הנוכחי, אפילו במצב High לא נצפו קפיצות של התמונה, אבל זה יכול קצת להציק לעין ולכן תלוי מאוד בהעדפת הצופה. המנגנון כמובן עובד גם בתלת מימד ומאוד מרשים בסצנות כמו מעוף הדרקונים באווטר.

מנגנון ה Reality Creation הוא אחד המרשימים שיצא לי לראות. זה מנגנון שקיים בכל מיני חברות (לכל אחת שם שונה), אבל תפקידו המרכזי לנתח את התמונה ולשפר אותה באספקט של חדות וקונטרסט. המנגנון מתוחכם דיו כדי לזהות אלמנטים שונים בתמונה כמו פנים ולבצע רק להם עיבוד שונה משאר התמונה. חשוב לי לציין ששילוב של המנגנון יחד עם הדארבי, לא עושה טוב לתמונה ולכן מומלץ לכבות את הדארבי או את המנגנון.

למנגנון יש מצבי שליטה ברזולוציה – כלומר, התמונה "תתחדד" ככל שנגדיל את הערך. ההמלצה שלי להשאיר על 20.
מצב נוסף ניקוי רעשים. עליה בערך מנקה את התמונה מרעשים. בתכנים שראיתי, זה די היה מיותר.

הערת ביניים: בעת הבדיקות עופר דווקא לא אהב את המנגנון הזה והעדיף את התמונה נטולת העיבוד של Reality creation. הארטיפקטים שהוא יוצר כוללים הפרדה ויזואלית בין גוונים שאמורים להיות נטולי הפרדה (למשל פס כהה בין פסי הגוונים שב-IRE BARS) וכן רוחות רפאים "Halo" סביב אובייקטים.

בבדיקות התבניות שעשינו, ראינו שהוא די אגרסיבי כפי שניתן לראות בתמונות הבאות, אך למי שאין בעיות עם תופעות הלוואי של מנגנונים מסוג זה, הוא בהחלט יכול לתת שיפור חידוד לתמונה בזמן הקרנה של סרט.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

התבנית שמנגנון ה Reality Creation בפעולה. הבחינו בארטיפקטים במעברים של האפור

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

התבנית ללא מנגנון ה Reality Creation

הקרנה בדו מימד

אתחיל דווקא מהסוף, ללא ספק, זו תמונת הדו מימד הכי טובה שראינו נכון לעכשיו במקרנים עד לסכום של 20K. התמונה של המקרן קונטרסטית מאוד, Shadow Details חלומיים. גוונים טבעיים בדיוק כמו שמצופה מטכנולוגית ה SXRD. הלבן בוהק גם בסצינות חשוכות.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

החדות של המקרן פנומנלית, יש fill ratio מאוד גבוה מה שגורם לתמונה להציג פרטים חדשים בקטעים מוכרים שלא ראינו עד היום במקרנים אחרים. מי שלא יודע שמדובר במקרן FHD, עלול בקלות לטעות ולחשוב שהמקרן הוא מקרן 4K לכל דבר!

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

בסצנות מהירות וקרב, ה Motion Flow עשה עבודה נהדרת, ללא שום פספוסים וקפיצות, אפילו במצב High. ההמלצה בכל זאת להשאירו במצב Low. מנגנון ה Reality Creation עושה עבודה יפה בחידוד התמונה והדגשה של פרטים, אבל צריך מאוד להיזהר לא להגזים איתו ולהשאירו על מצב נמוך.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

הקרנה בתלת מימד

בדורות הקודמים התלת ממד במקרני סוני היה בעייתי בהשוואה למקרנים אחרים. סוני, בהחלט השלימו פערים גם ברמת הבהירות וגם ברמת עיבוד התמונה.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

אישית, מאוד נהניתי מהתמונה אולם חלק מהצופים הרגישו הבהוב בחלק מהתכנים באיזורים בהירים בתלת המימד, אולם זה היה תלוי תוכן ועבר לאחר זמן מה. גם כאן מנגנון ה Motion Flow עושה עבודה נהדרת. בסרט Gravity, השילוב של תלת מימד, תמונה קונטרסטית וצמצם מעולה השאירו את הנוכחים עם פה פעור.

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

המקרן מספק תמונה בהירה ברמה של האפסון 9200 שבדקנו לאחרונה. יש שליטה על בהירות המשקפיים דרך התפריטים. גם במצב הכי בהיר לא ראיתי שום Ghosting !

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES

 

כמה נקודות לציון. משקפי התלת מימד של אפסון ופנסוניק לא עבדו עם המקרן, אבל משקפי IR גנריים (צד שלישי), כן הצליחו להסתנכרן עם האות.

מפרט טכני

מערכת הקרנה: 3 פאנלי SXRD ברזולוציה טבעית של 1920×1080 ונורה מסוג UHP בעלת הספק של 200 וואט ואורך חיים של 5000 שעות.
עוצמת תאורה: 1700 אנסי לומנס.
קונטרסט:1:120,000
חיבורים:

  • 2 כניסות HDMI בתקן 1.4
  • כניסת קומפוננט
  • כניסת VGA למחשב
  • יציאת משדר סנכרון משקפיים חיצוני
  • כניסת SERIAL למחשב

עדשה: זום/פוקוס ידנית זום של X1.6, יכולת תזוזה ידנית בציר האופקי והאנכי.
מידות: רוחב 41 ס"מ X גובה 18 ס"מ X עומק 46 ס"מ.
משקל: 9.6 ק"ג

סיכום וציונים

סוני יודעת לעשות מקרנים. נקודה. מדובר במוצר שנראה מצוין והתמונה בדו מימד היא פשוט פנומנלית ביחס למקרנים בטווח מחיר של עד 20K. השילוב של הגוונים הטבעיים, הצבעים, מנגנון ה Reality creation, עיבוד תמונה מצוין של מנגנון ה Motion Flow,שילוב של כולם נותן לצופה חווית צפייה שעולה לטעמי על כל בית קולנוע.

בזכות הקונטרסט הטבעי של פנל ה SXRD מקבלים Shadow Details מרהיבים. הצמצם הדינאמי שקט מאוד ועובד נהדר.
בתלת מימד חל שיפור ניכר והמקרן בהחלט צמצם פערים מול מקרנים אחרים. יש עיבוד תמונה מלא, הצמצם עובד נהדר, יש יכולת שליטה רחבה בבהירות המשקפים.

למקרן לאג מהטובים שראינו והוא ללא ספק נהדר גם לגיימרים !

עיצוב: 10 – מקרן יפהפה במארז סקסי שמגיע בשני צבעים, שחור או לבן.

איכות בנייה: 9.5

נוחות שימוש והתקנה: 8 – מכלול עדשה לא חשמלי, עדשת זום רק של X1.6 , יכולת תזוזה של עדשה מוגבלת ל 25 אחוז בצדדים ו 71 אחוז לגובה וזאת להבדיל ממקרנים אחרים שמאפשרים תזוזה הרבה יותר גדולה.

תפריטים: 8 – גם בדור הנוכחי, מדובר בתפריטים סטנדרטיים, שחור לבן, ללא תבניות כיול וללא כלים העוזרים בכיול

איכות תמונה בדו מימד: 10 – ללא ספק, הטוב עד תג מחיר של 20K. תמונה חדה, קונטרסטית ופאנצ'ית

איכות תמונה בתלת מימד: 9 – ללא ספק, שיפור ניכר מדורות קודמים, אבל בתכנים מסוימים חלק מהצופים הרגישו הבהוב

שלט: 9.5 – שלט נהדר, נוח ביד, מכיל את כל הפונקציות הנדרשות. מואר באור כחלחל

חיבורים: 9, למקרן כל החיבורים הסטנדרטים, כולל כניסת RJ45 למשדר RF חיצוני, טריגר 12V. חבל שאין עוד כניסת HDMI

מחירו של המקרן לצרכן: 21,900 ש"ח. למקרן 3 שנים למקרן + 3 שנים לנורה (או 1000 שעות הקודם מבינהם). המקרן מגיע ללא משקפי תלת מימד. את המקרן ניתן להשיג בצבעים שחור ולבן.

בתוספת תשלום ניתן לרכוש מתאם 3D RF ואז להשתמש במשקפי RF.
בחו"ל, המקרן זמין עם משדר HDMI אלחוטי, אך בשל התדר בו הוא עובד, אין צפי שיתקבל למשדר כזה אישור ממשרד התקשורת בעתיד הקרוב.

 

לדיון בנושא: ביקורת מקרן סוני VPL-HW55ES


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.


1