מערכת אודיו חכמה Sonos Beam System

מערכת הקול של SONOS, קלה להתקנה ואיכות שמע מצויינת.


סונוס בצימר בצרפת

בקיץ 2018 נסענו כל המשפחה לחופשה באיזור היער השחור בגרמניה, ובגלל הקירבה לצרפת עשינו גם קפיצה קצרה לאיזור אלזאס, לעיירה בשם אוברנאי ושהינו בוילה מדהימה עם אירוח מושלם. הוילה משמשת כסוג של צימרים מעוצבים להפליא ובפועל שימשה בעבר כבית האישי של משפחה צרפתית שעוסקת בתיירות. הפתיע אותי למצוא עם כניסה לבית לחדר שלנו, רמקול חכם של SONOS. כמובן שהפעלתי אותו לשמיעת מוסיקה מקומית באיכות מצויינת.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

רמקול SONOS על שולחן נמוך בוילה בצרפת (צילום: דניאל מטלון)

מערכת הקול של סונוס מגיעה לסקירה

לאחרונה התבקשתי לכתוב ביקורת על מערכת הסאונד הביתית של SONOS שכוללת חמישה רמקולים המדברים זה עם זה דרך הרשת האלחוטית בבית, כך שלא צריך להעביר כבילה כלשהי ביניהם, למעט חיבור בסיסי לחשמל 220 וולט. מרכז המערכת הוא הסאונד-בר המכונה BEAM ואיתו מתחילה מלאכת הגדרת המערכת. ה-BEAM מתחבר למערכת ע"י כבל HDMI, וכן תיקשורת WiFi או כבל רשת. גם את ה-ONE SL ניתן לחבר בעזרת כבל רשת – דבר המקל על הגדרת המערכת. ה-SUB וה-MOVE אינם מצויידים בחיבור רשת.

סדרת הרמקולים שהתקבלה לסקירה כוללת את הרכיבים הבאים:

  • Beam – הסאונד-בר הקומפקטי לטלוויזיה, מוסיקה ועוד. 1,199 ש״ח.
  • Sub – סאב אלחוטי. 2,849 ש״ח.
  • One SL (שתי יחידות) 499 ש״ח ליחידה
  • Move רמקול חכם ורב-תכליתי 1,699 ש״ח.
SONOS SOUND BEAM SYSTEM

מבחר הרמקולים של סונוס בהם ה-BEAM בצבעי ש/ל (צילום: יח"צ סונוס)

קשיים בהתקנה

מלאכת הרכבת המערכת פשוטה יחסית. מניחים את ה- BEAM ליד הטלוויזיה או בחיבור לקיר, הסאב וופר יכול להיות בכל מקום כמעט בסלון, שני הרמקולים ONE SL המשמשים לסראונד צרכים להיות מותקנים מאחור. את תהליך הגדרת המערכת ניתן לבצע בסמארטפון, וכן באייפאד ועל כך בהמשך. כדאי להתחיל בהגדרת המערכת בסמארטפון וזאת מכיוון שתהליך ההגדרה ארוך יחסית ולא חף לפעמים מקשיים, ולכן יותר קל פיזית להשתמש בסמארטפון. בסקירה זו אני לא אכנס לתהליך המלא של ההגדרה ואני רוצה להתייחס לכמה אתגרים בהרכבת המערכת. אתגר ראשון התעורר עם ההבנה שברשותי טלוויזה סאמסונג ישנה ללא אופציית HDMI-ARC שהיא המומלצת ביותר . קושי נוסף היה חיבור התיקשורת לראוטר. מסיבה לא ברורה, ואולי בגלל ריבוי ראוטרים ומכשירים אלחוטיים, וחיבורי אינטרנט, נתקלנו בקשיים. את הרכבת המערכת ניסו לבצע שני מומחים מטעם חברת באג – יבואנית סונוס בישראל, מספר ימים לפני הסגר הכללי שנכפה על המדינה בעיקבות התפרצות הקורונה בארץ. בסוף נאלצתי להגדיר ראוטר ספציפי לצורך בדיקת המערכת. הפסקת חשמל בעיקבות מזג האוויר החורפי, שיבשה את הגדרות הראוטר שהוחלף שוב בראוטר שלישי במספר והפעם בהצלחה. המסקנה מכל זה – יש להשתמש בראוטר מודרני מחברה ידועה. מערכת ה-BEAM עובדת בתיקשורת 2.4 ג'יגה הרץ, בלבד, ולכן אי אפשר להגדיר אותה לתיקשורת 5 ג'יגה הרץ.

מומלץ לעיין בלינק הזה שמפרט הייטב את דרישות המערכת.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

ה- SETUP הביתי בו נבדקה המערכת (צילום: דניאל מטלון)

התקנה וקונפיגורצייה

מערכת הרמקולים של סונוס שמרכזה כאמור ה-BEAM, מיועדת על פי הגדרתה לחדרים קטנים ובינוניים, במיקרה כאן היא הורכבה בסלון יחסית גדול (כ-5 מטר בין הספה לטלוויזיה) במקביל למערכת קיימת מצויידת בטלוויזיה סאמסונג ומגבר רסיבר דנון AVR-X1000 שכוללת רמקולים בשיטת 3.1 ללא רמקולים אחוריים. אחד הקשיים בחיבור מערכת הסונוס התגלה עם ההבנה שאין לנו בטלווזיה חיבור HDMI-ARC שהוא קריטי ביותר לקבלת סאונד במערכת. ולכן חיברנו את כניסת ה- HDMI ב-BEAM ליציאת האודיו בממיר של הוט במתאם אופטי. כך, שאם אין ברשותכם יציאה כזו אתם עלולים להיתקל בבעיית התקנה כללית. ולכן יש לבדוק מראש הימצאות כל "הדרישות הטכניות" לפני שרוכשים מערכת כזאת. בנוסף סונוס אינה מספקת שלט רחוק פיזי, והשליטה בה מבוצעת דרך הטלפון הנייד או הטאבלט. אני לצורך הבדיקה הקצתי נייד ישן (פיקסל 2XL) ואיתו בוצעה ההתקנה.

בוידאו הבא נוכל לראות הדגמה מעשית מצויינת של ההתקנה בהפקת סונוס – חשוב לראות:

בסוף ההגדרה באפליקציית סונוס, ניתן להגדיר את שלט הטלוויזיה לפקד על ה- BEAM, במיקרה שלנו כאן, הגדרנו את השלט של ההוט פייבר, לשלוט בעוצמת הסאונד.

יש לציין בנקודה זו שסונוס מעדיפה אייפון או אייפאד של אפל וזאת בגלל פונקצייה חשובה – Trueplay שאינה קיימת בניידים מצויידים באנדרואיד. Trueplay מאפשרת כיול אופטימלי של כל מערכת הרמקולים בתהליך קצת מוזר של טיול בבית עם הנייד. ומכיוון שהגדרת המערכת דורשת התעסקות עם כל ארבעת הרמקולים, יותר קל לבצע את המשימה הזאת בעזרת שימוש בטלפון הנייד. בוידאו הבא נוכל לראות הדגמה של התהליך:

איך הקשבנו למערכת של סונוס

לאחר שסיימנו את תהליך הגדרת המערכת כולל כיול הרמקולים בעזרת תכונת ה- TRUEPLAY על גבי האייפאד, נוכל לגשת למבחן שמיעת המערכת. בדיקת המערכת התבצעה בסגנון A B TEST כנגד המערכת הקיימת המבוססת על רמקולים בסגנון 3.1 מתוצרת Monitor Audio ומגבר דנון. לצורך הבדיקה נבחנו מספר תוכניות וסגנונות מהמבחר של חברת הוט, כמו מוסיקה קלאסית, ג'אז, תוכניות מלל, סרטים וכו'. הבדיקה, באופו כללי העלתה שאיכות הסאונד היתה מאוד דומה בשתי המערכות עם ייתרונות קלים למערכת של SONOS שנתנה פריסת סאונד (SOUND STAGE) טובה מאוד במיוחד בקונצרטים קלאסיים. הרמקולים האחוריים – SUROUND – באו לידי ביטוי בכמה מקומות מפתיעים כמו פרסומות בערוצי 12/13 או פרומואים בהם יש זמן לעורכי הסאונד "להשתולל" עם ערבול צליל – MIX – בצורה של 5.1. היה גם תענוג לצפות בקטע מסרט ולשמוע בסים עשירים מופקים מהסאב וופר שלצורך הבדיקה מוקם בקידמת המערכת (ראו תמונה למעלה). בדיקת המערכת של סונוס בהשוואה למערכת הקיימת העלתה את השאלה מה נכון לעשות מבחינת מיקום הרמקולים. במצב הקיים הרמקולים של Monitor Audio נמצאים ליד התקרה, מכאן שפריסת הסאונד שלהם גבוהה יותר וממש רחבה יותר, בו בזמן שה-BEAM של סונוס ממוקם בתחתית מסך הטלוויזיה ומכאן שהסאונד מגיע למעשה מהמרכז ומופץ לצדדים עד כמה שאפשר. ומכיוון שהסלון בקטע הזה רחב מאוד לא ניתן לקבל החזרי קול מהקירות.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

 

MultiRoom ושירותים נוספים

מערכת הרמקולים של סונוס – The Sonos System נועדה על פי הגדרתה לחדרים קטנים ובינוניים, ומכאן שהיא מצויינת להתקנה בחדרי שינה, חדרי ילדים וחדרי משפחה לא גדולים. הרמקולים המודרניים של סונוס עובדים ישירות עם האפליקציה של סונוס והם נחשבים כ- MultiRoom – פונקצייה המאפשרת הזזת הרמקולים מחדר לחדר על פי דרישות הבית. בנוסף, במערכת סונוס כמוצר אמרקאי טיפוסי הנמכר בין היתר ע"י אמאזון, שולבה מערכת הקול הייחודית של אמזון "אלקסה" – בשלב הראשוני, ואחרי זה הוסיפו לה גם את היכולות של גוגל ASSISTANT להפעלה קולית קלה. אולם תכונות מופלאות אלו עדין לא עובדות בישראל מכיוון שאמאזון וגוגל לא השיקו את השירות הקולי שלהם בארץ באופן רשמי.

ה-BEAM והרמקולים האחרים (מלבד ה-SUB) בשיתוף האפליקציה יכולים גם להזרים מוסיקה ושרותי אודיו אחרים בקלות ע"י הוספת השירותים השונים כמו ספוטיפי, דיזר, אפל מיוזיק ועוד, סה"כ כ-50 שירותים שונים כשמגדירים אותם דרך האפליקציה של סונוס.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

צילומי מסך של חלק מ-50 השירותים השונים הניתנים להתקנה מתוך האפליקציה של סונוס בנייד

ה-BEAM, מאז השקתו בשנת 2018, זכה בתשבחות רבות כמו "נבחר העורך" של ה-PCMAG, ונכלל בחלק גדול של סקירות מקרני קול אחרים ביוטיוב. סונוס במהלך טכנולוגי- שיווקי, הזמינו אנשי אודיו מובילים בעולם לשתף איתם פעולה בפיתוחים הטכנולוגיים של מוצרי החברה. ג'יילס מרטין (בנו של ג'ורג' מרטין), כריס ג'נקינס – זוכה אוסקר למיקס, ועוד, עומדים בחזית יחסי הציבור של סונוס לתמוך במוצרים ולפרסמם. 

כמה מילים על כל רמקול

לקראת סיום בואו נראה מה אין במערכת. מערכת ה-BEAM תומכת בדולבי 5.1 אולם לא תומכת ב-DTS, כמוכן לא נוכל לקבל במערכת זו דולבי אטמוס (DOLBY ATMOS) הדורשת התקנת שני רמקולים נפרדים בתקרת החדר. ל-BEAM כניסת HDMI אחת וכן כניסת רשת RJ45, ולכן חובבי קולנוע ביתי ומזרימי מדיה יתקשו לחבר את כל הגדג'טים האלו למערכת BEAM אחת. סונוס מייעדת מערכת זאת להתקנות חדשות עם טלוויזיה מודרנית בהן אין מערכות סאונד מורכבות.

הרמקולים במערכת

BEAM – סאונד-בר קומפקטי (אורך 65 ס"מ), מיועד ספציפית להתקנה ליד טלווזיה ולשמיעת מוסיקה, רדיו ועוד. מייצר סאונד רחב ומלא לגודלו . בנוי מחמישה מגברים מסוג Class-D, ארבעה דרייברים מסוג full-range, טוויטר אחד, ושלושה passive radiators. ההתקנה פשוטה ע"י הנחת ה-BEAM בתחתית מסך הטלוויזיה במידה ונמצא על שידה, ואם המסך תלוי על קיר, יש לתלות את ה – BEAM גם כן על הקיר בעזרת "מתקן קיר" אותו ניתן לקנות בניפרד ברשת באג במחיר של 259 ש"ח.

SUB – הסאבוופר של סונוס, מוצר משלים למערכת הקולנוע הביתית של סונוס, לחובבי באסים חזקים ונקיים. הוא אלחוטי, קל מאוד להגדרה ותפעול, לא כולל חיבור רשת RJ45. בעל עיצוב מיוחד בהשוואה לסאבים אחרים בשוק, במרכזו שני דרייברים הפונים פנימה, אחד מול השני, ומפיקים בס טהור ללא רעידות. ניתן לנסות עליו את מבחן כוס המים להדגמת הייציבות שלו.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

ה-SUB של סונוס נמכר בשני צבעים – שחור ולבן (צילום: יח"צ סונוס)

ONE SL – לצורך בדיקת המערכת, התקבלו שני רמקולים מסוג זה. זהו רמקול בינוני בגודלו (קצת יותר קטן מקרטון חלב 1.5 ליטר). קומפקטי ומתאים כמעט לכל מקום כולל הגנה בפני לחות, כך שיכול לשהות באמבטייה בזמן מקלחת. הוא שייך לסדרת רמקולי ה- MultiRoom ומתאים במיוחד להצטרף ל-BEAM ולשמש בזוג כרמקולים ההקפיים – surround. ל- ONE SL אין מיקרופון מובנה, אולם יש לו חיבור RJ45 שמאפשר לו להתחבר לראוטר באופן ישיר עם כבל רשת.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

סונוס ONE SL, נמכר בצבעי ש/ל (צילום: יח"צ סונוס)

MOVE – כשמו כן הוא… רמקול חכם, נועד לבית ובמיוחד גם לדרכים. על פי סונוס הוא מוגן בפני נפילות (לא ניסינו…) זעזועים, גשם ולחות, אבק ולכלוך. מצוייד בהגנת UV, מיועד לעבודה גם בטמפרטורות קיצוניות בדירוג IP56. הוא אלחוטי, תומך WiFi ו- BT ובזמן כתיבת שורות אלו אני מוצא עצמי מקשיב ל-88 אף אם בפיקסל של גוגל ופתאום אני תופס עצמי רגע… בוא נקשיב לתחנת הרדיו האהובה עלי ב- MOVE. פשוט תענוג. ה- MOVE בנוי סביב שני מגברי Class-D, מצוייד בדרייבר טוויטר וב- Mid Woofer, וכן מערכת של ארבעה מיקרופונים לצורך "רמקול חכם" ותמיכה בתכונת ה- Trueplay של סונוס. הוא נמכר בשחור בלבד, ומצוייד גם במטען ייחודי בצורת טבעת בעלת שני מגעים עליה הוא מונח לצורך הטענה. בצידו האחורי יש כפתור מחליף בין חיבור WiFi וחיבור BT. נורית ה-LED בצידו העליון של הרמקול תחליף צבעים מלבן ב-WiFi לכחול במצב BT.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

מספר פנים ל-MOVE (צילום: יח"צ סונוס, עריכת תמונה – דניאל מטלון)

מספר מילים לסיום

השבוע בעיקבות שידורי הקורונה בטלווזיה ומיזם ערוץ 12 ומועדון זאפה, שידר הזמר עומר אדם מחצר הבית שלו, ונתן הופעה באמת מרגשת עם כל השירים הידועים שלו, כולל גירסה לשירו של שפשף של מאיר בנאי בביצוע משותף עם אחיו הצעיר של עומר אדם. באמצע ההופעה ביקש ממני בני הצעיר לצפות בהופעה בסלון וזאת לאחר שאת תחילת ההופעה ראיתי במחשב בחדר העבודה שלי. בקיצור, אני מתיישב בסלון ושם לב שהמופע נשמע ממערכת הקול הביתית הרגילה. אני עושה סוויץ זריז ועובר למערכת הסונוס. מגביר את הווליום לעוצמה בריאה ותגובתו של הבן לא אחרה להגיע…. הסונוס נשמע ממש יותר טוב.

מערכות השמע של SONOS מיובאות ע"י רשת באג ונמכרות בעיקרון בחנויות שלה וכן באתר החברה . באג מעניקה שנתיים אחריות לכל מוצרי SONOS. בעקבות מיגבלות המסחר כתוצאה מוירוס הקורונה, מוצרי סונוס ואחרים זמינים להזמנה אונליין, בנוסף יש כרגע הנחה של כמה מאות שקלים על חלק ממוצרי סונוס.

SONOS SOUND BEAM SYSTEM

ה-BEAM וה-SUB בסלון בית טיפוסי (צילום: יח"צ סונוס)

לדיון בנושא: מערכת אודיו חכמה Sonos Beam System


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

16:00
  /  
11.04.2020
  
מאת: דניאל מטלון

1