CES 2018: הסיכום של עפר לאור

עפר לאור מסכם את CES 2018 מהזווית שלו


CES הסתיים ואפשר כבר לסכם את התערוכה. 

המסכים

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

כמו כל שנה, גם ב-CES הפעם היו מגמות ברורות. נתחיל בנושא המסכים שכמו תמיד תופס את מרכז הבמה. החברות השונות בגישות מאוד מאוד שונות בהתייחסות שלהן לתחום המסכים. סמסונג הציגה פרוטוטייפ של טכנולוגיית מיקרו LED. מה זה מיקרו LED? זה לדים קטנים כל כך שאפשר למקם אותם כבר במסך ביתי. מעט מאוד ידוע על המסך למעט השם שלו "the wall" אבל ממספר ביקורים שעשיתי בביתן (ביקור אחד לא הספיק), נראה שהמסך בהיר ביותר, קונטרסטי ביותר ושמעבר לגודל שלו (146") והרזולוציה (סביב 8K), הדבר המדהים ביותר הוא התפירה בין הבלוקים וחוסר של ארטיפקטים. טכנולוגיה דומה נמצאית בשימוש כבר כמה שנים בשלטי חוצות ענק, כגון השלט האינטרקטיבי בכניסה ליס פלאנט ברשל"צ.

מי שביקר שם רואה בבירור את התפירה בין הבלוקים, שכן המסך הוא מודולרי, ולכן ניתן להוסיף בלוקים אם רוצים להגדיל את המסך או לשנות לו את היחס. סוני הציגה לפני מספר שנים פרוטוטייפ ששטח הפיקסלים שלו היה נמוך מדי (pitch) אבל גם כלל ארטיפקטים – סוג של ריצוד שמזכיר את אפקט הקשתות של DLP. כל אלה לא היו במסך של סמסונג, הוא היה בעל אחידות מושלמת, לא היו תפירות בין הבלוקים וטווח הצבעים רחב במיוחד. מעט מאוד מידע שוחרר על ידי החברה אבל הצפי הוא שלקראת מרץ נקבל מידע נוסף. בכל מקרה, לא מדובר בטכנולוגיה שצפוייה להגיע אלינו הביתה בשנים הקרובות. בכל שעות התערוכה, השטח לפני המסך היה מלא בצופים נדהמים.

LG הציגה מצגת מסכים די סטנדרטית, במקום "מערת ה-OLED" השנה קיבלנו קניון של מאות מסכים מעוגלים וקעורים. זו תצוגת יכולת מרשימה, אך מעט חוזרת על עצמה. מה שבאמת מעניין אצל LG הוסתר למרבית הצער, מהקהל הרחב שכן עדיין מדובר בהוכחת יכולת תצוגות של חברת LGD (חברת הפאנלים והתצוגה, ולא LG עצמה). 

לחברה היו מספר פריצות דרך, כולל מסכי OLED שקופים, מסכים שמשמשים כמקור אודיו (כמו מסכי סוני מהשנתיים האחרונות), ומסך 8K בגודל 88" ומסך שהם קוראים לו Stretch ביחס 32:9 ובגודל 88". המסך המרשים ביותר היה המסך המתגלגל שהוחבא בחדר פגישות סמוי בתערוכה. כל המוצרים כאמור מוכנים ברמה טכנולוגית אך עדיין לא מוצרים שניתן לרכוש (את זה נראה בשנה הבאה).

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

המסך שעורר הכי הרבה עניין היה המסך המתגלגל. למה צריך מסך מתגלגל? כשלא משתמשים בטלויזיה אפשר שהיא תהיה מקופלת, ואם מקשיבים למוזיקה אפשר שרק קטע קטן יציץ מהבסיס ויציג מה המוזיקה שמתנגנת כרגע. כשהמסך מגולגל, הוא מוגן יותר נגד ילדים ואשר גם בקלות רבה יותר להתקין ולהוביל אותו. בקוריאה למשל, הגודל של המעליות מונע הכנסת מסכים גדולים למרבית הדירות, כך שאין ספק שזה יסייע בחדירת מסכים חדשים.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

יתרון נוסף שהחברה הציגה הוא העובדה שלמסך יש יחס משתנה – אפשר להעביר את המסך למצב 2:35 והמסך יפתח רק ביחס זה ולא ביחס 16:9 מלא… 

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

מסך ה-88" נראה טוב לפחות כמו שאר מסכי ה-OLED של החברה, אבל עם רזולוציה מטורפת לחלוטין. החברה עדיין לא יודעת מתי מוצר כזזה יצא לשוק וזה תלוי בלקוחותיה (LG עצמה היא לקוח של LGD). לדברי נציגי החברה הם עברו מזמן את כיסוי ה-P3 ובדרך לכיסוי מלא של REC2020 וזאת ללא צורך בשילוב ב-QD (לדברי החברה זה לא משהו שהם עובדים עליו כלל). 

בתחום המקרנים, לא היו חידושים, למעט זה שעברתי הדגמה של מקרני JVC לעומת סוני (טכנולוגיית e-shift 5 לעומת פאנל 4K טבעי והתקשתי מאוד להבחין בהבדל כלשהו ברזולוציה).

אינטיליגציה מלאכותית

בהמשך למגמה של שנה שעברה לחבר את הכל ל-Alexa, השנה היה זה התור של גוגל שהופיעה בכל מקום ובאין ספור מקומות בעיר ובתוך CES נתנה לאנשים להגריל מוצרים שונים ובעיקר Google home. כל העיר היתה ממותגת Google assistant כולל המונורייל…

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

חברות רבות הציגו בית חכם אבל סמסונג הובילה את התחום לאחר רכישה מוצלחת מאוד של SmartThings, חברה שמרכזת בתים חכמים בפרוטוקולי Zigbee. ו-Z-Wave. בעוד ש-LG הכניסה את Google assistant למסך שלה (תהיה תמיכה באלקסה בתצורת אפליקציה נפרדת) סמסונג בחרה לתגבר את Bixby, העוזרת שלהם. הפקודות הקוליות הפכו למתוחכמות יותר, אבל זה עדיין לא AI.

החלק המעניין עדיין לפנינו ולא יקרה השנה. המערכות יתחילו ללמוד את הפעולות שלנו וככל שיהיו להם יותר פידבקים כך הם יזהו מה שאנחנו רוצים לעשות לפני שנעשה את זה. אפשר לפתוח אורות כשמתקרבים לחדר, או אפשר להדליק דוד אם היה יום קר ובדיוק בזמן שנדרש (שעה אחרי שאתם מגיעים מהעבודה למשל, או לפנות בוקר כי המערכת יודעת שאתם בעבודה ב-9). כל זה אנחנו נראה בשנים הקרובות.

רכבים אוטונומים

כמובן שמכוניות חשמליות ואוטונומיות תפסו נתח משמעותי בתערוכה. הביתן של אינטל / מוביליי בתחום היה אחד מהגדולים. גם NVidia הציגה תפיסה שמשלבת לימוד חכם, AR ו-VR כולל לימוד של מכונות על נהיגה מבלי לתת לה את החוקים (לתת למכונות להבין אותן לבד) עם הצ'יפים החדשים של החברה שמיועדים ללמידה חכמה. הגישה הזו מעניינת מאוד והחברה נותנת למכונות ללמוד נהיגה גם בעזרת הקלטת נסיעות אמיתיות וגם על ידי שילוב של המכונה בתוך VR וכך היא יכולה ללמוד על תנאי השטח מבלי לסכן אנשים אמיתיים (המכונה בעצם לומדת לנהוג על ידי משחק במשחק וידאו VR…).

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

חברות רבות הציגו את התפיסה שלהם של איך נסיעה אוטונומית צריכה לעבוד. ככל הנראה בשלב הראשון נצטרך הרבה מאוד תצוגות שהמערכת האוטונומית תייצר לנו בכדי שנרגיש בטוחים שהמערכת פועלת כראוי.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

אבל אין כמו להתנסות בעצמך. חברת LYFT הציעה נסיעות אוטונומיות ברחבי העיר ולמרות הביקוש הרב הצלחתי להשיג נסיעה כזו של כ-20 דקות. זה מרגש בהתחלה אבל מרגיש טבעי לחלוטין תוך זמן קצר. זה מרגיש מאוד דומה לנהיגה רגילה, למרות שתנאי השטח בלאס ווגאס לא היו אידאלים – אנשים קפצו לנו לכביש, חצו רמזור למרות שהיה לנו ירוק, היה פקק שמנע מהמכונית לראות את מצב הרמזור ועוד. לא בכל המצבים המכונית הצליחה להתגבר על הבעיה (למשל המערכת זיהתה אנשים שרצו לחצות את הכביש באדום ונמנעה מלקחת פניה מחשש לפגוע בהם) והנהג (הם קוראים לזה טייס) לקח שליטה על ידי פשוט נגיעה בפדלים ובהגה – המערכת מיד זיהתה זאת ונתנה לו עדיפות.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

המערכת דורשת רמה גבוהה בהרבה של טכנולוגיה ושיתוף מכפי שאנחנו מכירים. המיפוי של הערים צריך לקבל שדרוג, מכוניות צריכות לשתף מידע שהם למדו (יש תאונה או שינוי בתשתיות) וגם התשתיות צריכות שיפור (למשל הוספת רכיב רדיו לרמזורים בכדי לאפשר למכוניות לקבל מידע מוקדם על רמזורים וכן לזהות את מצבם גם כשהם מוסתרים על ידי השמש למשל). מה שמדהים הוא שהחברה שהפעילה את הרכבים – APTIV התאימה רכב קיים ואפילו לא היה צורך במערכת LIDAR ענקית על הגג, החברה התקינה שני מערכות LIDAR על המראות הצדדיות.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

רובוטים

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

בכל שנה אנחנו רואים רובוטים בתערוכה אבל השנה הם באמת היו בכל מקום ולכל מטרה. LG הציגה עוזרת אישית בתצורת רובוט. היא גם הציגה שלושה רובוטי שירות שאמורים לסייע לבתי מלון להביא לכם את העיתון בבוקר או רום-סרוויס, לסייע לכם בצ'ק אין וסחיבת המזוודה בשדה התעופה ולאסוף ולשלם על המצרכים שלכם בסופר. מעניין אבל עדיין נראה לא בשל מספיק לצרכים שלנו.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

סוני הסבירה את הרקע שלה לגרסא החדשה של הכלב החכם שלה Aibo והתוכניות שלה לחבר אותו לענן וללימוד חכם Deep learning כך שהוא יזהה את בעליו למשל. 

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

לא כל הרובוטים היו נחמדים ולילדים. חלק מהם היו תעשייתיים, מפחידים או ממש מוזרים כמו רובוט שמשחק שח, רובוט שמשחק ב-scrabble, ורובוט שמשחק פינג פונג…

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

VR AR ו-MR

עולם ה-VR וה-AR ממשיך להתקדם. סוני מקדמת באופן אגרסיבי את המשקף שלה PS VR.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

בביתן של Qualcomm הוצגה מערכת ניידת מספיק חזקה שיכולה להחליף מחשב אישי, כך שלא נדרש כלל כבלים או העברת ודאו נייד. המערכת נעזרת במצלמות בכדי לזהות את גבולות החדר ומציגה איכות תמונה מרשימה ביותר. 

אבל דווקא חברות סיניות הציגו יכולות שלב הבא עם שני תצוגות של 4K בכל עין (הם קוראים לזה 8K, אבל נניח לזה) עם משקף גדול במיוחד אבל בעל רזולוציה שמצליחה לראשונה לצמצם את הפיקסלים שאנחנו רואים בכל המערכות הקיימות.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

החוויה של VR לא חייבת להיות בסולו. כאן השתתפתי במשחק שבו שני משתתפים, עם המחשב על הגב שלהם, זורקים אחד על השני כדורי שלג באותו מרחב. נחמד מאוד.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

לקינוח

 נטפליקס הציגה תצוגה של חברת סטרטאפ (מבקרים קיבלו הצעה להוריד את התודעה שלהם לצ'יפ על ידי אנשי מכירות עם מראה מעט חייזרי) בתור קידום לסדרה. שיעלו ויצליחו, הסדרה נראית טוב והקד"מ היה מבריק.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

אטרי הפכו את המשחק האהוב למשחק אמיתי. גאוני.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

מוק אפ של hyperloop one. הביתן עצמו היה משעמם אבל זה יפה לראות שמשקיעים בנושא לא מעט מאמץ.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

חברת Source (לא שורש הישראלית) הציגה קולטני שמש מיוחדים שמייצרים מים מינרלים שהם ממירים מהאוויר עצמו. לא מדובר בכמויות מסיביות – קולטן כזה יכול לשמש למשפחה קטנה במקרה הטוב, אבל במקומות שבהם יש מצוקת מים נקיים (או מים בכלל) זה דבר מדהים.

CES 2018: הסיכום של עפר לאור

לדיון בנושא: CES 2018: הסיכום של עפר לאור


19:00
  /  
13.01.2018
  
מאת: עפר לאור

1