פלטפורמה לפטפון Gingko Audio Cloud 11

 Cloud 11 מתוצרת Gingko Audio הינה פלטפורמה להצבת פטפון. האם הפלטפורמה עומדת בצפיות התובעניות הכרוכות בהאזנה איכותית לתקליטים? התשובות במאמר לפניכם.

קצת על החברה

.Our mission at Gingko Audio is to provide functional, effective, and aesthetically elegant products at a fair price

מאחורי Gingko Audio, חברה אמריקנית מניו-ג´רסי, עומדים שני מהנדסים מתחומים שונים אשר להם חיבה יתרה לאודיו ומגוון רעיונות מוגנים בפטנט לפיתוח מוצרים לשיפור איכות הצליל. המטרה מאחוריה עומדת החברה, היא לספק מוצרים חכמים, אפקטיביים ובעלי זיכה עיצובית ואסטטית המתומחרים במחיר הוגן.

התמחותם ביצור מוצרים לישומי היי-אנד בתחום האודיו והוידאו ומוצריהם כוללים רמקולים איכותיים מסדרת ClaraVu, מגיני אבק אקריליים לפטפונים, פלטפורמות לבקרת רעידות מסדרת Cloud (אשר סקירה זו מתמקדת בדגם אחד ממגוון דגמים של פלטפורמות כאלו שהחברה מציעה) וכן מעמדים למערכות הכוללים טכנולוגיה יחודית אשר פותחה בחברה.

מוצריהם נסקרו אינספור פעמים וקיבלו תשבוחות ופרסים מעיתונות העוסקת בתחום האודיו.

קצת על המוצר

Cloud 11, נושא ביקורת זאת, הינה פלטפורמה המורכבת מבסיס תחתון ובסיס עליון בציפוי אקרילי, אשר מטרתה היא שיכוך זעזועים ויצירת בידוד מקסימלי לפטפון, תוך שימוש בפטנטים רשומים, אשר תוכננה בראשיתה ספציפית לפטפון מסוג VPI אך היא עברה התאמה לשימוש לכל סוגי הפטפונים.

בבסיס התחתון מצוייות עשר שקערוריות במארג שתי וערב, אשר לתוכן מכניסים עד חמישה כדורי גומי קשיחים בליבתם אך גמישים במעטה החיצוני שלהם, כאשר מיקום הכדורים וכמות הכדורים בשימוש הוא "שם המשחק" במוצר זה. (והיצרן ממליץ על מינימום שימוש בשלושה כדורים על מנת לקבל תוצאה אפקטיבית).


נתונים כלליים מאתר היצרן

  • הפחתת 99% הממוצע מויברציות המתחוללות בתדרים 5Hz-500Hz רזוננס בתדר 13Hz.
  • עומס על כל כדור עד 4.5 ק"ג.
  • משקל הפלטפורמה (נטו ללא כדורים): 6.3 ק"ג.
  • בסיס עבה במיוחד המותאם לקירות עמוקים של הפלטה העליונה כאמצעי בטיחות למניעת היפרדות 2 החלקים בכל מצב שהוא.
  • אורך: 400 מ"מ.
  • רוחב: 455 מ"מ.
  • גובה של הפלטפורמה (מורכבת כולל רגליות): 65 מ"מ.

רשימת הציוד בתצורת הבדיקה

Sources
Analogue
Turntable: Linn LP12 equipped with Linn Ekos tonearm, Dynavector MC cartridge model XX-1L, Powered by Linn Lingo. Phono Amp.: Naim phonostage type Stageline which powered by Naim Flatcap2 .

Amplifier
Ayre Evolution AX-7 integrated Amp. (Software and Hardware Upgraded by Ayre, USA, 2008).

Speakers
Naim Ariva. Speaker cables type NACA5 by Naim.

Conductors
Phono to Phono Amp.: Linn Interconnects.
Phono Amp. To Amplifier: Naim Line Interconnects.

Rack
Atacama Rack Type Equinox HIFI.


הכנה לסקירה

כשהיא עטופה באריזת ניילון בועות, נמסרה לידיי פלטה אקרילית הבנוייה משני חלקים, חלק תחתון וחלק עליון וכן שקית ובה כדורים, עלון הסברים, תעודת אחריות וכפתורי סיליקון שקופים אשר תפקידם יתברר בהמשך. ללא ספק מדובר במוצר שנראה טוב: הפלטה העליונה מבריקה בגימור שחור פסנתר, אשר יש לנהוג בה בזהירות לבל תישרט. בחזית הפלטה העליונה מדבקה כסופה ובה שם היצרן. מדובר ברהיט של ממש אשר מבחינה עיצובית משדר יוקרה. הפלטה התחתונה בנוייה מבסיס עבה למדי ובו שקעים לצורך הכנסת כדורי הגומי אשר להם תפקיד כפול: הם מאפשרים תנועה חלקה בשלושה מימדים בין פלטת הבסיס והפלטה העליונה וכן הם משמשים בעצמם כעוד אלמנט שיכוך ובלימת זעזועים.

בעת התקנת הפלטה, היצרן ממליץ ודי בצדק, להיעזר בשני אנשים. יש להרים את הפטפון בזהירות רבה תוך נקיטת כל אמצעי הזהירות (דוגמת הסרת פלטת הברזל העגולה של הפטפון) והנחת הבסיס המייצב התחתון, הטמעת הכדורים בשקעים והנחת הפלטה העליונה. בכך לא נסתיים תהליך ההתקנה: היצרן מספק חמישה כדורי גומי, אך יש צורך בבחינה מדוקדקת ומעט חישובי עומס על מנת לדעת בכמה כדורים כדאי להשתמש וכיצד ובאיזה סדר להניחם. פה מגיע השלב המייגע של ניסוי וטעייה: הנחת כל חמשת הכדורים במרחק שווה פחות או יותר זה מזה, והתוצאה במקרה שלי, אינה משביעת רצון בלשון המעטה. כך, במשך מספר נסיונות, הורדתי והוספתי כדורים לסירוגין, תוך שינוי המיקום שלהם עד שהגעתי לתוצאה אופטימלית. מיותר לציין שכל שינוי כזה גוזר הזזת הפטפון למקום אחר בזהירות, הרמת מכסה הפלטה העליונה ושינוי הכדורים במארג השקערויות בפלטה התחתונה. די מייגע. דרושה כאן סבלנות ואורך רוח עד להגעה לתוצאה כיוון שאין כאן נוסחת קסם מהירה. זהו תהליך של ניסוי וטעייה ובו משתנים רבים. התהליך במקרה שלי ארך כחודש, אם כי אני מודה כי התפניתי אליו בעיקר בסופי שבוע.

חמישה כדורים, הפלטה והפטפון מתנהגים כאילו "צפים" על פני המים לא במובן חיובי, כל ויברציה עוברת תהליך הגברה שאף מתגברת לתזוזות עזות. כדור אחד, הפטפון והפלטה מתנהגים באופן נוקשה מאוד ומורגש חוסר איזון. ההמלצה שלי: שלושה עד ארבעה כדורים, אך שוב, אין לי נסיון בהתקנת הפלטה בפטפון אחר, ייתכן ושם יהיה צורך במארג סידור כדורים אחר וכמות כדורים שונה. דרך נוספת שסייעה לי לקבל תוצאה טובה היתה בכיוון ההפוך: מכה קלה על ה-ראק, ובאם בפטפון זז באופן חריג, הרי הוא אינו מאוזן (זה קרה כאשר השתמשתי ב-5 כדורים בצפיפות). דרושה מכה קלה בחלק התחתון של הראק, כאשר הוא נבלע ומוחלש ברמה כזו עד כי אינו מורגש אך אינו מבוטל לחלוטין (לא הצלחתי להגיע לדאבוני למצב כזה של בליעה טוטאלית של רעידה).

לקראת סוף התהליך, כאשר הייתי מאוכזב מהתוצאה, הסרתי כדור אחד ונותרו ארבעה. סידרתי את הארבעה כאשר הם במרחק מקסימלי אחד מהשני בארבע פיאות המרובע וסידור זה נראה הגיוני כיוון שהפטפון עצמו עבר איזון מדוייק על פי הוראות LINN לפני זמן מה והמאסה שלו מחולקת, פחות או יותר, באופן שוויוני.

דבר נוסף: רבות סחטתי את המגבר להספקים הקרובים למקסימום, על מנת לבחון האמים ופידבקים, שם אחד המבחנים האמיתיים של הפלטה, ושם היא עמדה בהצלחה מלאה!

ראוי להזכיר כי במשך הזמן מצטבר אבק על גבי המשטח האקרילי וזה בולט במיוחד כיוון שהוא מבריק ושחור. גם הניקוי הוא תהליך אשר מצריך הסרת הפטפון, וניקוי בעזרת מטלית מיקרופייבר על מנת שלא ליצור שריטות במשטח.

אם אסכם את תהליך ההתקנה, לא מדובר כאן בכלל ב-Plug And Play. אומנם המרכב נראה יוקרתי ואסטטי, אולם ההתקנה אינה פשוטה ואינה קלה.

עובדה נוספת אותה עליי לציין: LINN ככלל, אינה ממליצה להשתמש בסיסים משככים למיניהם, בטענה כי התוצאה עלולה להיות פגיעה באיכות הצליל.

ניקיתי את המחט באמצעות נייר מיוחד, שתי משיכות עם מברשת עדינה טבולה בחומר ניקוי מחטים של LAST, ויצאתי לדרכי המוסיקלית. התקליטים אגב לא עברו ניקוי וטיפול באופן מכוון.

מבחן

מבחן

King Crimson – In the Court of the Crimson King
אחד האלבומים אשר האזנתי לו מספר עצום של פעמים הוא In the Court of the Crimson King של King Crimson. אני יכול לומר באחריות כי אני מכיר כל תו וצליל ומודע לרעשים הקשים הנובעים ממכונות ההקלטה הישנות ומ-"באגים" בהקלטה עצמה. מדובר בויניל רגיל, תוצרת גרמניה, אשר הודפס בראשית שנות ה-80 ולמרות היותו תקליט וותיק ונרכש מיד שנייה, הוא שמור להפליא. ההדפסה מצויינת והמחיר שלו יחסית גבוה (באיזור ה-50$). אין הדפסות חדשות בוויניל לאלבום מופת זה, אך הוא מהווה רפרנס חשוב עבורי, גם ב-CD וגם בוויניל. בתקליט, מעבר למלוטרון שהוא סימן ההיכר שלו, נעשה שימוש באינספור כלים אקוסטיים ובו קטעים שקטים מאוד ורועשים מאוד, כך שבקטעים השקטים המגבר נסחט עד למקסימום לצרוך בחינה מדוקדקת של החזרים. כאן התוצאה היתה מצויינת: לא רק שבמת הצליל היתה רחבה עם אפס פיבדקים, גם הבאס קיבל צבע קצת שונה. הוא נשמע מעודן ומאוזן יותר וככלל ניתן לומר שהתקליט הפך שקט יותר. יחד עם זאת, עם ההשפעה המאוד חיובית בנושא של החזרים ונמוכים, חלה נסיגה, אם כי קלה, בכל הנוגע לטיפול במצילות ובגבוהים, שם בלטו פחות ונבלעו מעט יותר, כך שלא בכל פרמטר הורגש שיפור בצליל, והוא קיבל "גוון" חדש. חשתי בעבודה טובה מאוד של הבסיס גם בקטעים הרועשים כיוון שהפרדת הכלים היתה טובה יותר. בעיקר בכל הנוגע לגיטרות, באס ותופים. מיד שמר על נוכחות מצויינת ובמת הצליל היתה רחבה ובעלת נטייה לתפוס מעט "גובה", המוסיקה נשמעת מעט מלמעלה.

     

Genesis – Selling England by the Pound
אלבום רפרנס נוסף אשר אני מאזין לו כמעט בכל סקירה שאני מבצע. בהדפסת 200 גרם משנת 2009, מתוך סט הכולל את כל 5 האלבומים הראשונים של ההרכב, "שפך הנהר החמישי" (Firth of Fifth), שימוש רב בכלים ושוב: קטעים שקטים מאוד ורועשים מאוד, מגוון אקוסטי רחב ובאסים עמוקים לאין שיעור. גם כאן הבאס והנמוכים באופן כללי השתפרו במידה ניכרת, הם התעדנו ולא פגמו בדינמיקה הכללית של הצליל, הבמה נפתחה מעט ועלתה גבוה שוב, אך הגבוהים מעט איבדו צבע ונוכחות אם כי לא באופן מוגזם.

The Rolling Stones – Their Satanic Majesties Request
הדפסה מוגבלת משנת 2008, 180 גרם, בעטיפה נוצצת ומבריקה. הפסנתר ב-She´s a Rainbow נשמע פחות קלאסי ומעט יותר חובט, אך התמונה הכללית בהירה וחדה. הפרדת הסטריאו נשמרת באופן מיטבי, הכינורות מרחפים במרכז והבאס ברור למתבלט אך לא מעבר לדרוש. התחושה החללית המרחפת בחלל השחור והאינסופי והקול המצמרר של ג´אגר ב- Light Years from Home 2000, הכל משודר באופן מיטבי, מרוחק ומעביר תחושה אמיתית של חלל גדול קר ומנוכר.

סך הכל האינטראקציה בכל הנוגע למוסיקת רוק מתקדם, עתירה בכלים אקוסטיים ואלקטרוניים, היא טובה אפילו טובה מאוד. המייצב מצליח לצבוע את המוסיקה בצבעים משלו והם צבעים חיים ובהירים. החלטתי להקשות קצת ולעבור לסגנון שונה: אלקטרוני.

Union Jack – There Will Be No Armageddon
מבית הלייבל הטראנס הבריטי, Platypus, ראה אור אלבום בשנת 1995, שאני רואה בו אלבום מופת ואבן דרך במוסיקה האלקטרונית, של ההרכב Union Jack – There Will Be No Armageddon. באלבום זה שהוא מאוד אלקטרוני, יש שילוב של מספר סגנונות הנעים בין טראנס ופסיי-טראנס/גואה ועד לאמביינט/צ´יל עם נגיעות של מוסיקה קלאסית. הוא מוקלט באיכות מצויינת וקיים במהדורה מצומצמת אנגלית בוויניל כפול. כאן, ללא ספק, ביצועי הסטאפ בשילוב עם הבסיס המייצב הגיעו לשיא: גם בווליום גבוה, הן בקטעים שקטים והן בקטעים עתירי בס אלקטרוני נמוך מאוד, לא חשתי פידבק כלל למרות שקירות הבית מעט רעדו, בעיקר בקטע הנושא של האלבום.

חווית הצליל היתה מעולה, הכל אוורירי, בהיר, מפורט ביותר. הבאס גם אם קשה ועמוק, לא פגע בדינמיקה והוא נותר מרחף ומשתלב עם יתר הצלילים בכל התדרים. הפירוט והבהירות במקרה הזה חשפו לפניי פרטים שלא הכרתי בעבר ואני מכיר את האלבום הזה היכרות עמוקה במהלך חמש עשרה השנים האחרונות. השיא הוא בצד D (תקליט 2 צד B), שם שני הקטעים מהטובים והמורכבים שבאלבום נשמעו כפי שטרם שמעתי ועליי לציין שממש הופתעתי. בסימפול הווקאל במקור נעשה שימוש בפילטרים ואפקט "מתנדנד" מצד לצד, על מנת לייצר חושה של ווקאל אלוהי מרחף משהו, אשר אומר "סוף העולם לא הגיע כפי שצפינו בעבר" וזה מועבר באופן מושלם: הקול נשמע מרחף קלות מעל הרצפה, נע קלות מצד לצד ואינו מושפע מצלילים נמוכים וגבוהים קיצוניים. הוא שומר על הריחוף בגובה זהה, בבמה הגדולה והגבוהה שנוצרה, בעוד שבמערכות ששמעתי בעבר, היה קשה להבחין בניואנסים של הקלדות מאוד מאוד מהירות בסינתיסייזר, כך שזה נשמע לעתים כמו לחיצה ארוכה על הקליד. כאן הבהירות והפירוט הדגישו מאוד את העובדה כי לכל קליד ניתן פרק זמן זעיר, ועל כך המייצב קיבל ממני קרדיט ונקודות זכות לא מעטות. חלה גם השקטה נוספת בתקליט, השקט מאוד ממילא.

        

Eagles – Hotel California — Roxy Music – Avalon
בחזרה למוסיקת רוק, "רוקסי מיוזיק" עם Avalon ו-"הנשרים" עם Hotel California. בשני המקרים הדפסות חדישות של 180 גרם, נתנו תוצאה טובה ודומה: הפרדת סטריאו מצויינת, הפרדה צלילית תוך שמירת דינאמיות מרשימה, השקטה של רחשי הרקע, נמוכים בועטים Zero feedback, אבל יחד עם זאת, צליל מעט סטרילי מידי וחסר נשמה. קשה היה לשים את האצבע על הבעייה, כי התוצאה הכללית טובה ואפילו טובה מאוד, אך הצליל איבד קצת מהעומק שלו שאני רגיל ומכיר. במקרה הזה נשמע היה כמו עבר ניקוי וחיטוי במעבדת סאונד, אולי בגלל בעייה מסויימת שנוצרת במקרים מסויימים בכל הנוגע לטיפול ברחשי רקע ו-Treble. הסטריליזציה הזו נוסעת גם מכך שמדובר בהדפסות חדשות אשר עברו טיפול ב-Mastering וזה ידוע לי, אבל כאן זה קיבל דגש רב יותר מהרגיל. אך שוב, התוצאה טובה ואפילו מצויינת באופן כללי.

Colin Towns – The Full Circle
עוד הפתעה לטובה, באלבום נדיר מאוד עתיר סינתיסייזרים חמים ואנלוגיים מ-1978, פסקול סרט אימה שכוח אל The Full Circle של Colin Towns. אלבום שאני מודה שקצת מפחיד לשמוע אותו בשעות הלילה הקטנות כאשר אתה לבד. כאן הטיפול היה מעולה. מדובר בהדפסה בריטית מקורית לא חדשה מ- 1978. אנלוגי לחלוטין ללא טיפול אולפני כלשהו. תקליט יד שנייה מעט מאובק ורועש. הבסיס גרם להשקטה מסויימת והתוצאה לא פחות ממעולה: הפסנתר נשמע משכנע מאוד כאשר הסינתיסייזרים תלויים באוויר ממש ורחשי הציפורים נשמעים כאילו מגיעים הם מהחלון הסמוך. במה בעלת שכבות רבות בכל המימדים, תענוג צרוף לאוזן. אני מזמן הגעתי למסקנה כי תקליט שהודפס בשנות ה-70 (ואני לא מדבר על הדפסות ישראליות כמובן), יכול בפוטנציאל שלו להישמע פנטסטי – וכאן זו דוגמא מובהקת.

La planète sauvage
המשכתי עם עוד פסקול של סרט אנימציה צרפתי משנות ה-70 שהפך לסרט פולחן לא מעט בגלל הפסקול האלקטרוני שהקדים מאוד את זמנו, אבל הפעם בהדפסה 2009, 180 גרם מן הסתם, פסקול שבמהדורות האותנטיות שלו עשוי להגיע למאות דולרים והוא פריט אספנים. אני מסתפק כרגע בהדפסה מימים אלו, ששוב, עברה טיפול אולפני ונשמעת נקייה מידי. אין לי ספק שהמאסטר עבר ניקוי רעשים והשקטת רעש מכונות ההקלטה. בכל זאת, הקלטה מ-1973 לא יכולה להישמע כלכך סטרילית ללא טיפול וזה מקבל דגש ביתר שאת כאן, אבל יחד עם זאת, שוב אני מדגיש כי התוצאה מצויינת.

Alicia Keys – The Diary of Alicia Keys
מוסיקה מימים אלו, שחורה ומצליחה שנשמעת טוב וגם נראית טוב. אלבום מקסים מ-2003, סאונד חם עתיר נשמה, כלים אקוסטיים, כינורות, פסנתרים, המון כלי הקשה עם מקצבי היפ הופ אלקטרוניים, קל וחם מאין כמוהו. אומנם הקלטות של ימינו אלו ניתנות לזיהוי והצליל שונה מהותית מהקלטות ישנות יותר, הכל עובר דיגיטציה מוגזמת והדגשים מוגזמים בריתם סקשן ובבייס דראם, אך עדיין ההפקה כאן מושפעת קשות מהסאונד של Motown של שנות ה-70. ניתן לשמוע גם השפעות רבות מ-Thrillerהאגדי של ג´קסון ז"ל, בשילוב עם הפקות של מוסיקה שחורה אמריקנית מסחרית ומצליחה. המיקס הזה יוצר אלבום שכיף לשמוע בוויניל, בעיקר בגלל ההשקעה הגדולה במיקס ובעריכה בהדגשת הקול החם והשחור של אלישה. מגמת הסטריליזציה נמשכת גם כאן, אך מבעד לנקיון המוגזם, קיימות פריצות של כלי נשיפה ומיתר המתמקמים באופן מושלם בבמה (אשר לא מאוד עמוקה במתכוון, דבר נפוץ במוסיקת מצעדים של ימינו). ההדגשים הללו מובאים לחזית ביתר שאת בשימוש בבסיס הזה.

סיכום

במשך מספר סשנים, שמעתי עוד עשרות תקליטים וסך הכל טביעת הצליל דומה. גם אם התקנת המוצר נראית פשוטה לכאורה, על מנת לקבל תוצאות טובות יש צורך באורך רוח וזמן תוך אינספור ניסויים והאזנות עד שהצליל מקבל את ההשפעה החיובית ביותר מחד, והסטאפ מתייצב לרמה מקסימלית מצד שני. גם הוראות היצרן המצורפות נותנות המלצות בלבד והם כותבים: "בכדי לבחון את השיפור בצליל, נגן תחילה קטעים מוכרים על מנת לגבש נקודת בסיס, ללא הפלטה. רק לאחר מכן, תתקין את הפלטה והאזן ברציפות לאותם הקטעים, לצורך כך כדאי מאוד להיעזר באדם נוסף" ונאמר במפורש כי יש לחזור על תהליך זה מספר פעמים. אם נוריד את משתנה הקושי במשוואה, מדובר במוצר לא יקר יחסית, נראה טוב מבחינה חיצונית, אשר נותן תמורה טובה לכסף, אך הוא פוגם בנייטראליות של הצליל אך מצד שני משפר אלמנטים רבים בצליל.

ה-"התנהגות" של הפלטפורמה משפיעה באופן משתנה ממקרה למקרה ולא תמיד ערבתי לכך שטביעת הצליל טובה יותר ובוודאי – שלא תמיד היא משכנעת יותר. מה שנכון לומר, כי לאחר שלושה חודשים בהם הפלטפורמה ממוקמת בבסיס הפטפון שלי, האוזן, תכונה אנושית לגמרי, מתרגלת ועם התקדמות ציר הזמן, השפעת הפלטפורמה נשמעת טוב יותר ויותר והאוזן "נהנית" יותר ויותר מיתרונותיה הרבים המחפים על חסרונות אלו ואחרים אשר באו לידי ביטוי בסקירה זו. כמו כל ציוד פאסיבי אשר תוכנן לשפר צליל במידה זו או אחרת, יש מחיר לכל שיפור ולא ניתן כמעט למצוא ציוד כזה אשר משפר בלבד ללא שינוי כלשהו בתחום אחר אשר לא תמיד בהכרח הוא לטובה. יש להניח במאזניים את יתרונות המוצר (והם רבים) מול חסרונותיו (התקנה לא פשוטה, סטריליזציה) ולבחון באופן הגיוני גרידא, באם הכף נוטה לחיוב ולשלילה ובמקרה זה, באופן סובייקטיבי לחלוטין, לאחר זמן רב למדי, הכף נוטה באופן מובהק לחיוב ולא לשלילה.

מחיר: $449

מוצרי Gingko Audio חסרים יבואן כיום וניתנים לרכישה מאתר היצרן.

להמשך דיון בנושא: פלטפורמה לפטפון Gingko Audio Cloud 11, לחץ כאן.

Special thanks to Mr. Vinh Vu from Gingko Audio who supplied us with the sample unit we used for this review.

חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.


1