את ולארי הכרנו כבר לפני זמן רב, אך היא היתה אחת המבקרות החשובות בתערוכת HT Show 2011. עוד על הביקור שלה ועל תוצאותיו בהמשך.
את ולארי, מנהלת מסחרית באיזורי אירופה, שאלתי על האסטרטגיה של אפסון בתחום המקרנים הביתיים. לדבריה, החברה עומדת על נתח שוק של כ-27.5% מכל שווקי המקרנים (החברה היא הגדולה ביותר) וממשיכה להתקדם בכדי לשפר את ביצועיה עוד יותר. החברה ממשיכה להשקיע בלהגיע לכמה שיותר טווח ולכסות את כל האפליקציות הביתיות והמשרדיות.
לדברי ולארי, שוק הקולנוע הביתי קטן למדי עבורם, אבל חשוב אסטרטגית והם ממשיכים להרחיב אותו עם דגש על טווח גדול החל מ-720P כאשר המקרנים הפופולריים ביותר הם הבסיסיים ב-1080P והמקרנים של הגיימרים. בנוסף, החברה מאוד משתדלת לחדש גם במוצרי All in one כאשר השנה השיקה החברה מקרן שמאפשר חיבור ישיר של אייפד, אייפון או אייפוד ישירות למקרן וכך לקבל מקור תוכן פשוט וקל להפעלה.
לדבריה, יש הבדלים שונים במקומות שונים לפי גדלי הבתים למשל (בקנדה ובארה"ב למשל מקרנים גדולים שיכולים לפתוח מסך גדול מאוד). באיזורים הקרים בצפון אירופה יש חדירה גדולה יותר של מקרנים. ולארי לא רואה מקרנים כתחרות למסכים דקים, התוכן שרואים בכל מוצר הם שונים, הצופים במקרים רבים שונים, ובמקרה של גיימרים, רבים מאוד מהם מעדיפים הקרנה על פני מסך דק לגיימינג, בעוד שבמסך רגיל הם יראו את הטלויזיה במקום.
קונישי סאן הוא אחד ממנהליה הטכניים והאסטרטגיים של החברה.לדבריו היה עיכוב לא צפוי במקרני ה reflective LCD. ה-R4000 הוכרז בשנה שעברה ב-IFA, והצפי היה שיקח כחצי שנה לייצור המוצר. בפועל היו קשיים לא צפויים והמקרן יצא בפועל עוד השנה.
החברה הצהירה לא פעם שכאשר השוק יהיה מוכן ויהיו מספיק תכנים ומספיק צורך בשוק, היא תכנס לתחום ההקרנה התלת מימדית. כעת אפסון רואה שזה באמת הסיטואציה ולכן היתה מעוניינת לשחרר מקרן תלת מימדי. העיכוב במקרן ה-R4000 לימד אותם ש-Reflective LCD זה טכנולוגיה מסובכת מאוד להתחלה ולכן בחרו ב-3LCD כפלטפורמה מתבקשת למקרני תלת המימד הראשונים שלהם. הם לא פוסלים שימוש ב-reflective במקרני תלת מימד בשנים הבאות.
לשאלתי לגבי מדוע הם החליטו לסנכרן את המשקפיים התלת מימדיים דרך טכנולוגית IR, הוא אמר שכאשר אופיין המקרן זו הטכנולוגיה המקובלת היתה לסנכרן דרך IR ולכן המקרן כולל משדר IR אשר מיועד לחזור דרך המסך אל הצופה. זה מתאים לעד 3 צופים כאשר בחדרים גדולים, או כאשר יש יותר צופים, ככל הנראה יהיה צורך ברכישת משדר נוסף שיכול להיות מוצב מתחת או מעל המסך.
ולארי הוסיפה שהעלות כיום של משקפי תלת מימד של אפסון עומד על כ-100 דולר (או 100 יורו באירופה) ושזה המחיר המקובל כיום, אך מכיוון שמרבית היצרנים של מסכי תלת מימד מסכימים כיום על תקן חדש, ככל הנראה בדורות הבאים של מקרני תלת מימד של החברה הם יצטרפו לקונסורטיום הזה וייצרו משקפיים ומקרנים שתואמים לתקן שנקבע.
מדלן, מנהלת תחום מוצרי קולנוע ביתי באפסון, הרחיבה בנושא הגיימרים שלטענתה זה שוק גדל והולך בתחום ההקרנה. החברה כרואה שלושה שווקים גדולים ולכן הוציא שלושה סוגי מקרנים בסדרה החדשה: ה-5900 מיועד במיוחד לגיימרים בתלת מימד ולכן העלות נמוכה יותר. ה-6000 הוא ממשיך דרכו של ה-5500 ומטרתו היא להביא פיתרון זול ככל הניתן לתחום התלת מימד (ולכן הוסרו בו כמה פיצ'רים כמו lens shift) ולעומת זאת ה-TW9000 מיועד להיות המקרן האולטימטיבי גם בדו מימד וגם בתלת מימד.
מעל כל זה החברה מציעה גם גרסאות אלחוטיות של ה-TW6000 וה-TW9000. לשאלתי אל תאימות בישראל, מדלן הסבירה שלצערה התדרים שהם משתמשים בהם אינם פתוחים בכל המקומות בעולם. מדובר על שידור HD מלא בתלת מימד ללא כיווץ אשר מבוסס תדר 60GHZ (תדר גבוה במיוחד שהוא כפול מזה שפנסוניק הציעה לפני מספר שנים). מדובר על טכנולוגיה ייחודית של אפסון, ולא שימוש במוצר או צ'יפ של חברה אחרת – אבל כזה שיהיה תואם את התקן של Wireless HD לכשיצאו עוד מוצרים כאלה. ברוב ארצות אירופה התדר ניתן לשימוש וכך גם בארה"ב, אולם בישראל ובמקומות נוספים כגון רוסיה, התדר אינו מותר לשימוש – במקרה שלנו בגלל שימושו על ידי צה"ל. ההפרש בין המקרן בגרסא האלחוטית שלו לעומת הגרסא ללא האלחוט עומד על כ-300 יורו באירופה – 2900 יורו במקום 3200.
נגאטה סאן, הנציג הטכני הוסיף שהמרחק של ה wireless הוא בסביבות 10 מ' בקו אוירי ושמדובר על ערוץ HDMI בודד אשר משודר באופן כזה. בתדרים האלה אין ממש הפרעות ולרוב אין בעיה להציב קו ראיה ישיר בין המקרן לבין המשדר, אבל זה פותר בעיה ענקית של חציבה בקירות או העברת כבלים בעייתיים אם התשתית איננה מוכנה מראש. הם כרגע אינם שוקלים פיתרונות בסגנון של CAT5 אבל יתכן שיעשו זאת בעתיד.
נגאטה גם פירט לגבי נושא מניעת ה-Cross talk, שזו הבעיה המרכזית איתה אפסון התמודדה עם המקרנים הללו. מכיוון שהם החליטו מראש שהם אינם רוצים מסכים מיוחדים, המשמעות היתה שהם הולכים עם תלת מימד בטכנולוגיה אקטיבית. בכדי למנוע זליגת cross talk, יש צורך בהחשכה משמעותית בשלב שבו עוברים בין עין לעין. הדבר גורם לבעיה אחת גדולה – הורדה דרמטית בעוצמת האור שרואים כאשר צופים בסרט.
אפסון היתה נחושה לפתור את הבעיה הזו או לפחות להקל עליה. הפיתרון היה לעבור מעל 240HZ, התדר הפופולרי כיום לשימוש במסכים דקים ובמרבית המקרנים התלת מימדיים וישר לדלג ל-480HZ. ב-480HZ יש מספיק מרחב בשביל לשדר 2 תמונות נפרדות לכל עין ועדיין לשמור על קצב רענון זריז של 120HZ. העובדה שהם מצליחים להאיץ את קצב החלפת הפריימים מאפשרת קיצור הזמן שבו שתי העיניים חשוכות ולפיכך זה משפר את עוצמת ההארה שיורדת רק ב-25% ביחס להקרנת דו מימד רגילה (לעומת 30-50% באלטרנטיבה).
עוד פיתרון ייחודי הוא שימוש בטכנולגיה דומה ל-interlacing על מנת לגרום לכך שפעם הקוים הזוגים ישודרו ופעם האי זוגיים. הדבר אינו גורם ל-artifacts חדשים מכיוון שהתמונה מראש deinterlaced ולכן לא נראה תופעות לוואי של Jaggies. היתרון של עבודה בשיטה הזו היא שזה מעודד את הפאנל לעבוד מהר יותר בתחום זמן התגובה, מה שנותן כפול זמן לכל פיקסל להתעדכן – ובכך להוריד את ה-cross talk שהמריחה הזו גורמת לו. פתרונות דומים ראינו במסכי LED אשר מדליקים בכל פעם באמת רק בלוק אחד וכך מכריחים את הפאנל להתרפרש מהר יותר ולעומת זאת לאפשר לו יותר זמן להתייצב.
ואכן, בפועל, ה-TW9000 הוא אחד המקרנים עם הכי פחות cross talk שראיתי עד כה במקרני תלת מימד.
לסיכום שוחחתי עם אורן פליישר, מנכ"ל אפסון ישראל אשר הבטיח שבקרוב מאוד נוכל לראות את כל המקרנים שהוצגו בתערוכה, גם בישראל. לדבריו ואלרי אשר ביקרה בתערוכת HT show נחשפה לראשונה לעובדה שמחירי המקרנים הביתיים במחירים אירופאיים מפריעה למכירות הישירות – ושאנשים מייבאים את המקרנים הללו באופן פרטי מארה"ב בגלל התמחור שלהם.
התוצאה היא שככל הנראה החל מהדורות הקרובים של המקרנים, נתחיל לראות תמחור אגרסיבי בהרבה אשר יהיה דומה למחירים בארה"ב.
ללא ספק זו בשורה מצויינת לצרכן הישראלי. עכשיו רק שיצליחו לשכנע את צה"ל לוותר על טווח התדרים הנדרש לטובת המקרן ואנחנו מסודרים…
גילוי נאות: הכותב היה אורח של חברת אפסון בתערוכת IFA 2011 שנערכה בברלין
לדיון בנושא: IFA 2011: ראיונות עם אנשי אפסון