הקדמה
בעניין פתיחת הדלתות ונעילתן במפתח מוזכרים כבר מאז ימי בראשית והרי מספר ציטוטים מהתנ"ך:
- בראשית פרק י"ט פסוק ו' "וַיֵּצֵא אֲלֵהֶם לוֹט הַפֶּתְחָה וְהַדֶּלֶת סָגַר אַחֲרָיו."
- ישעיה פרק כ"ב פסוק כ"ב "וְנָתַתִּי מַפְתֵּחַ בֵּית-דָּוִד עַל-שִׁכְמוֹ וּפָתַח וְאֵין סֹגֵר וְסָגַר וְאֵין פֹּתֵחַ"
לאחרונה הושק השימוש של הארנק האלקטרוני של גוגל, המבוסס על תשלום באמצעות מכשירים סלולאריים בעלי רכיב NFC מובנה.
למי שלא יודע, טכנולוגיית NFC פותחה על ידי החברות נוקיה (חלוצה בתחום), סוני ופיליפס (חברת הרכיבים NXP), לשימוש על מכשירים סלולאריים ופירוש ראשי התיבות NFC הוא Near Field Communication או בתרגום לעברית "תקשורת בטווח קרוב".
טכנולוגיית ה- NFC, מבוססת על טכנולוגיית RFID ובדומה לתגי זיהוי מבוססי גלי רדיו, היא נכנסת לפעולה רק בעת המגע בין שני ההתקנים והיא חוזרת לתרדמת מיד לאחר שהמגע הזה יוצר תיאום אלחוטי ביניהם.
בניגוד לקישוריות Bluetooth, המתאימה לטווח פעולה של כעשרה מטרים ו-Wi-Fi, המתאימה לטווח גדול הרבה יותר, טווח הפעולה של ה- NFC הוא קצר ביותר – פחות מעשרה סנטימטרים ובמהירות מקסימאלית של 424kbps, לכן השימוש בטכנולוגיה זו הוא בטוח יותר משאר טכנולוגיות השידור המוכרות היום ליישומים.
אחד היישומים המעניינים שהושקו לאחרונה לשימוש במכשירים סלולאריים עם רכיב NFC הוא פתיחת מנעולי דלתות.
בין החלוצות בנושא הינה חברת YALE האמריקאית, שהציגה פתרון בשם Mobile Keys עבור שוק המגורים הביתי (residential).
הפתרון של YALE, חברת מנעולים מוכרת וותיקה, מאפשר לפתוח דלתות עם הסמארטפון במקום בשימוש במפתח קונבנציונאלי או בלוח מקשים כמו של כספומט. חברה זו תהיה הראשונה להציג בארה"ב פתרון עבור השוק הזה. פתרון זה קיבל תנופה לאחר שחברת ASSA ABLOY השוודית, שהינה חברת האם, הציגה תוצאות מוצלחות מניסוי שביצעה במלון קלריון שבשטוקהולם, שנמשך כשמונה חודשים בשיתוף עם שלושים לקוחות נאמנים.

מממצאי הניסוי ניתן ללמוד כי רוב האורחים במלון שהשתתפו בניסוי טענו כי הם מעדיפים להשתמש בסמארטפון לפתיחת דלת חדרם וגם לשאר הפעולות מבוססות NFC, מאשר כל פתרון אחר, כי המכשיר נמצא עימם וזמין רוב הזמן, ובנוסף ניתן לחפש באמצעותו מה אפשר לעשות בסביבת המלון, לגלוש באינטרנט, לנווט, להזמין מקום במסעדת המלון וכמובן הוא משמש אותם כטלפון ולשאר הפעולות שלהם בבית ובעבודה.
יתרון בולט נוסף הוא החיסכון בזמן כי אין צורך בהמתנה בצ'ק אין – לאחר הזמנת החדר ברשת האינטרנט או בטלפון מקבלים ישירות לסמארטפון (מחייבNFC מובנה) מסרון (SMS) המשמש כמפתח אישי לחדר. למפתח זה תוקף רק לזמן השהיה במלון. גם פעולת עזיבת החדר במלון היא מהירה – פשוט ניגשים לאזור הקבלה, לעמדה עם גלאי NFC ומדווחים על סיום השהיה באמצעות הסמארטפון.
שימוש נוסף למפתח NFC, הוא האפשרות לשלוח מרחוק, לשרות החדרים, מפתח לחדר לזמן מוגבל המבוקר על ידי הנהלת המלון או קצין הביטחון.
בקרוב, כאשר יחל השימוש לבית, ניתן יהיה לנהל ממחשב מרוחק את המפתחות של בני הבית.
לדוגמה: אחד מבני המשפחה שכח את הסמארטפון שלו או שהתקלקל, אפשר יהיה להעביר לו מרחוק מפתח למכשיר אחר (אפילו של חבר או שכן) רק לשם פתיחת הדלת.
שימוש נוסף – הנפקת מפתח זמני לעוזרת הבית או לסבתא, שתבוא לשמור על הילדים רק לאותו היום. חייבים רק לדאוג שיהיה להן מכשיר עם רכיב NFC מובנה.
כמו כן, אם מישהו מבני הבית איבד את המכשיר שלו, ניתן לשלוח מפתחות חדשים לכל בני הבית ולבטל את המפתח שהיה מוזן במכשיר שאבד.

יישום המפתח הדיגיטאלי של YALE
עזרים לניסוי במלון
לצרכי הניסוי במלון, שהוזכר לעיל, השתמשו במכשיר סלולארי של חברת סמסונג מדגם STAR 5230S, שהינו הראשון מסוגו אשר בו שולב רכיב ה-NFC לביצוע ניסויים על ידי מספר חברות והמפתיע הוא שלאחרונה גם חברת סמסונג, כן גם היא, תיכנס לשוק זה, וכבר יצאה עם מסע פרסום המרמז על ההשקה הקרובה, כנראה ב 4 לנובמבר 2011, של מנעולי דלתות חדשים מבוססי טכנולוגיה NFC.

מהדיווח ניתן לראות כי היא מתכוונת להשיק מנעול מבוסס NFC מדגם SHS-5120.

מנעול דיגיטאלי של סמסונג מדגם SHS-5120 עם קודן ומנגנון NFC

המנעול החדש של סמסונג שיכרוז בקרוב
אופציה מעניינת אפשרית נוספת – הנהלת המלון יכולה לבדל בין סוגי האורחים במלון, בספא או בכל אתר אחר שלו, על ידי כך שאורח רגיל יפתח את הדלת של החדר שלו באמצעות פלאג (doongle) NFC ואורח מסוג VIP יפתח את הדלת באמצעות הסמארטפון ואף יזכה לקבל הטבות נוספות.
סרט מצויר להמחשה השימוש בסלולארי עם NFC מובנה לפתיחת דלתות
המפתח של Lockitron
חברה נוספת שיצאה עם פתרון לפתיחת דלתות באמצעות סמארטפון היא חברת Lockitron, המאפשרת לפתוח דלתות באמצעות רכיב אלחוטי המקבל פקודה מהמכשיר הסלולארי ובעתיד גם באמצעות NFC.
הפתרון האלחוטי של Lockitron עובד באמצעות שליחת אות מהטלפון דרך השרתים שלהם למכשיר קטן המתחבר לנתב האינטרנט שלך. מכשיר זה שולח פקודה למנעול הדלת וקובע האם לנעול או לפתוח.
בקרוב, עם שחרורו של יישום Lockitronלאנדרואיד, יוכלו בעלי מכשיר נקסוס S לנעול או לפתוח את הדלת על ידי העברת הטלפון בקרבת תג ה- NFC.
השימוש ב- NFC בטוח יותר מאשר בכרטיסי RFID כי האימות מתבצע בין הטלפון לבין השירות של Lockitron.
המוצר של Lockitron מגיע כקיט להרכבה עצמית, הכולל בורג אלחוטי, שתפקידו להפעיל את מנגנון המנעול, עמדת בסיס, שלט רחוק בחיבור USB, כבלים והוראות הפעלה. יש להתקין יישום ייעודי לפתיחת הדלת בסמארטפון.
הדגמה של פתיחת המנעולים מאת Lockitron
אמצעי הגנה
שרת מרכזי
בחלק מהפתרונות נדרש שרת ראשי, המנהל את הפקת המפתחות ואף משמש לפתיחת הדלת מרחוק, בעת הצורך.
למשל, מנהל הביטחון במלון יכול באופן מיידי לבטל מפתח מסוים במידה והטלפון אבד.
דוגמא נוספת: קצין הביטחון יכול להקצות מפתח לטלפון של שירות החדרים או של החדרנית לזמן ניקיון וסידור החדר בלבד.
הגנה כפולה
ישנם מנעולים דיגיטאליים המשלבים ביחד עם ה-NFC גם לוח מקשים.
זהו בדרך כלל קוד של בין 5 ל- 14 ספרות ואם ממש חוששים שיפענחו את מיקום טביעות האצבע או שישחקו במערכת ויגלו את הקוד באופן אקראי, הרי שלפני כניסה למערכת יש להקיש קוד סודי נוסף, שאם מי שיכניס אותו ישגה מספר פעמים – המערכת תינעל לזמן קבוע מראש.
ניתן להגדיר את מצב המנעול בשימוש בהקשת קוד סודי ביחד עם שילוב טכנולוגית NFC או כל אחת מן האפשרויות בנפרד.
כמובן שגם כאן יש אפשרות להשתמש בשרת מרכזי לניהול ואף לפתיחת הדלת מרחוק בעת הצורך.
קוד בטלפון
לחשדנים ולחששנים או לאלה בעלי הנטייה לשכוח את הטלפון שלהם, יש אפשרות מובנית בכל טלפון לנעול אותו בקוד סודי.
ניתן לראות כי אחד היתרונות בשימוש בטכנולוגיית ה- NFC בפתיחת דלתות הוא שהמכשיר הסלולארי הינו הרכיב האקטיבי שאחראי ליצירת הקשר, בעוד שהמנעול שבצד הדלת הוא החלק הפסיבי, מכיוון שהוא רק קולט את הבקשה בזמן קירוב הסלולארי לדלת ואז השידור מתחיל לפעול. כתוצאה מכך אין כאן שימוש רציף או צריכה גדולה של סוללה. למנעול הדלת יש סוללת גיבוי כמובן.
לסיכום
לדעתי, כל מי שחושש מגניבת המכשיר הייתי מציע שינעל אותו גם עם סיסמא ומי שדואג כי תיגמר לו פתאום הסוללה, הייתי מציע לו לשלוח מפתח גם לטלפון של קרוב משפחה או שכן, בדיוק כמו מי שהייתם משאירים אצלו מפתח רזרבי.
יתרונות עיקריים של NFC
NFC מספקת מגוון של הטבות לצרכנים ולעסקים, כגון:
- אינטואיטיבי: אינטראקציות NFC אינן דורשות יותר ממגע פשוט או קירבה.
- רב גוני: NFC הוא אידיאלי למגוון רחב של תעשיות, סביבות עבודה, ושימושים.
- תקנים: השכבה הבסיסית של טכנולוגיית NFC מבוססת ISO, ECMA ו-ETSI.
- מאובטח: שידורי NFC הינם קצרי טווח (מגע או מספר סנטימטרים).
- תאימות: ה- NFC עובד עם הטכנולוגיות הקיימות של כרטיסי המגע.
- אבטחה: ל- NFC יש יכולות מובנות לתמיכה ביישומים מאובטחים.
יתרון נוסף בשימוש בסמארטפון יחיד הוא שניתן לפתוח באמצעותו מספר מנעולים שונים, אך עם כל מפתח ניתן לפתוח מנעול אחד בלבד. תחשבו על סוהר או על שרת, אשר במקום להסתובב עם צרור עמוס מפתחות יסתובב רק עם הסמארטפון שלו.
שימושים נוספים ל-NFC
- תשלומים, רכישות והעברת כספים
- בקרת כניסה
- מכשירים אלקטרונים ביתיים
- בריאות
- איסוף מידע
- כרטיסי מועדון וקופונים
- תחבורה ציבורית
דרך אגב, טכנולוגיית ה- NFC עדיין אינה מובנית באייפון, ולשם כך יש להשתמש במארז חיצוני עם NFC. עד לאחרונה היו שמועות שהטכנולוגיה תשולב במכשיר החדש אך היא תוטמע כנראה בדור הבא של המכשירים על מנת ליישר קו עם סמסונג.
בינתיים אפשר לבקש מ- SIRI שינסה לפתוח לכם את הדלת.
יש גם יישום לבלאקברי.
רעיון נוסף בשימוש בסמארטפון עם NFC הוא עבור שיכורים שאינם מצליחים להשחיל את המפתח לחור המנעול.
מס' חברות עם פתרונות NFC לנעילת דלתות
- VingCard ו- YALE – חברות בנות של ASSA ABLOY
- Lockitron
- Samsung
אז מה דעתכם, האם תתקינו בדלת הבית שלכם מנעול מבוסס טכנולוגיית NFC?
לדיון בנושא: הסמארטפון משמש כמפתח למנעול הדלת