קולנוע ביתי למתחילים – מדריך בסיסי למערכת רב-ערוצית

מחפשים את חווית הקולנוע בסלון ביתכם ? אין קל מזה. שומרים על מספר כללים והחוויה מובטחת.

הקדמה

רקע

בתקופה האחרונה נשאלו לא מעט שאלות בפורום, מחברים חדשים (אבל לא רק) העוסקות בהרכבה, רכישה או התקנה של מערכת קולנוע ביתית. לא תמיד מצליחים לקבל את כל התשובות, ובטח שלא מיד, ולכן החלטנו לנסות ולרכז עבורכם חלק גדול מהשאלות והתשובות במדריך אחד. גם אם הוא לא יכסה את הכל (וזה כמעט וודאי), הוא מהווה מבוא לנושא, ויוכל לסייע לקוראים בניסוח השאלות והמטרות שלהם בצורה טובה יותר.

צעד מקדים ראשון – הרעיון: ״אז למה אנחנו פה בכלל?״

הגדרה 1: מטרה

הצעד הראשון הוא להגדיר מה אנחנו רוצים לרכוש (הרצוי) ומדוע. היות וכל אחד יודע מה כבר קיים אצלו (המצוי), אתם צריכים להגדיר לעצמכם מה חסר לכם – עוצמה (״שומעים חלש מדי״), חוויה (״אני רוצה להרגיש את המטוסים עוברים לי מעל הראש!״), ריאליסטיות (״אני רוצה להרגיש שאני בהופעה עצמה, יושב בדיוק מול הבמה!״) וכן הלאה. נסחו לעצמכם מה המטרה הבסיסית שלכם בתכנון ורכישת המערכת, ואם ישנן כמה מטרות – נסו לדרג אותן.

הגדרה 2: תצורה

לשם יצירת מערכת קול רב-ערוצית בסיסית  (לעת עתה, נשתמש בהגדרה המקובלת של 5.1 ערוצים) אנו זקוקים ל 3 מרכיבים:
  1. הגברה
  2. מיתוג
  3. השמעה

ההגברה והמיתוג לרוב מטופלים ע"י הרסיבר,  אשר מבצע את שתי המטלות ומוסיף אפשרויות נוספות כגון טיונר לקליטת רדיו.
השמעת התוכן מבוצעת ע"י הרמקולים, כאשר הבסיס המקובל כולל בדרך כלל  5 רמקולים היקפיים + סאבוופר עבור התדרים הנמוכים.
מכאן מגיע המונח 5.1 – 5 ערוצים היקפיים + ערוץ יחיד לסאבוופר. קיימות תצורות שונות המצמצמות הרכב זה כגון 2.1, 4.1 או 5.0 (הנובעות לרוב מאילוצי מקום, עיצוב וכו'), אבל הקידוד הבסיסי בסרטים הינו 5.1, וכך מתוכנן פס הקול. על כן, מומלץ כי עבור כל אחד מהערוצים המקודדים יתקיים רמקול יעודי (אחרת, הרסיבר יצטרך לפצות ולשלב תדרים שונים, בניגוד למתוכנן במקור, והאפקט של הצליל ההיקפי ייפגע). מעבר לתצורה הבסיסית מקובלת גם תצורה מורחבת – 7.1, אשר כוללת שני רמקולים נוספים למערכת (צדדיים), כמודגם מטה. ישנן תצורות רבות נוספות, מורכבות יותר (עד כדי 14 רמקולים היקפיים, שני סאבוופרים ועוד), אולם לא נדון בהן במסגרת מאמר זה.

 

 

היות וכיום כמעט כל הרסיברים החדשים מגיעים עם אפשרות להרכב של 7.1 לפחות, אין סיבה להימנע ולחפש דווקא רסיבר התומך בתצורת 5.1 בלבד. ייתכן כי בעתיד תרצו להרחיב את מערכת הרמקולים, וכדאי שהרסיבר יהיה תואם.
בשלב שהחלטתם על התצורה הרצויה, ממשיכים בהגדרת התקציב (במאמר זה, נעסוק בהמלצות לתכנון מערכת של 5.1 ערוצים).

צעד מקדים שני – התקציב (או: "איך לחלק את העוגה?")

הגדרת תקציב הרכישה היא עניינכם. יש כאלו שיעדיפו להתחיל ממערכת זולה, מתוך הבנה כי בהתאם לשימוש הם יחליטו על שדרוג, ואילו אחרים יגידו לעצמם – "אם אקנה בזול, לא בטוח שאהנה אז חבל להשקיע מלכתחילה". ללא קשר לסכום שהחלטתם להקציב למטרה, חשוב להבין כי כדאי להחליט כמה משקיעים בכל אחד מהרכיבים עצמם, כדי להפיק את המירב מהמערכת (כמובן שכל החלק הזה לא רלוונטי למי שמגדיר "תקציב בלתי מוגבל").
חלק מהחברים אשר רק מתחילים בתחביב חוזרים על אותה טעות, מנסים לרכוש את הרסיבר הטוב ביותר שהתקציב מאפשר ואז מבקשים עזרה בהתאמת סט רמקולים לרסיבר בעזרת שארית התקציב.
המלצתי הראשונה היא חלקו את התקציב! ככלל,כ- 75% אחוזים ממנו ייעדו לרמקולים (כולל הסאב), וכ- 25% לרסיבר.
כלומר, צריך להשתדל ולרכוש את הרמקולים הטובים ביותר שניתן לרכוש בתקציב הנתון, אולם להשאיר סכום מספיק לרכישת רסיבר ראוי.
ההגיון מאחורי החלוקה פשוט: רמקולים טובים מסוגלים לגרום גם לרסיבר פשוט יחסית להשמע מצוין, אבל הרסיבר הטוב ביותר לא יכול לגרום לרמקולים זולים ופשוטים להשמע טוב. זאת עובדה. בהקשר הזה, רמקולים "טובים", רסיבר "פשוט" ו"להשמע מצוין" הם מונחים יחסיים. עבור אחד, אפשר להפיק תוצאה טובה מאוד בהשקעה כוללת של 1500 ש"ח, ואילו האחר יוציא את הסכום הזה אך ורק על רמקול יחיד. היחיד שיכול לשפוט את התוצאה הוא האדם הרוכש את המערכת, עבור עצמו, בחלל ההאזנה שלו. סיבה נוספת היא שקל יותר לשדרג רסיבר מאשר רמקולים (שכבר מותקנים, מחוברים וכו'), וכך לשפר את האיכות הכוללת של המערכת בהשקעה קטנה יחסית.

הרכיבים

רמקולים

קיימים סוגים רבים ושונים של רמקולים, מרמקולים לוויניים קטנים, דרך מדפיים ועד רצפתיים. הרמקולים שונים זה מזה בתדרים שהם מפיקים, מהעוצמה הפוטנציאלית, גודלם הפיזי וכמובן מחירם. 
קיים באתר מידע רב בנושא רמקולים, והמאמר הזה קצר מלהכיל. שני מקורות מוצלחים מאוד בנושא רמקולים הם סדרת המאמרים של חבר האתר מוטי כהן הסוקרת את עולם הרמקולים, והמאמר של איתי חזום על הנתונים הטכניים כפי שהם מופיעים בסקירות באתר:
רמקולים ושמע – מאמר ראשון בסדרה
רמקולים – נתונים טכניים ומה שביניהם
היות ומדובר בתכנון מערכת הכוללת 5.1 ערוצים, ההנחה היא שהשימוש העיקרי (אם כי לא היחיד) הוא האזנה למוזיקה וצפיה בסרטים וסדרות. 
לרוב, עבור מי שרק מתחיל או בעל תקציב מוגבל האפשרות לרמקולים רצפתיים, גדולים ומרשימים (לעיניים) לא תמיד אפשרית ולכן רמקולים מדפיים יתנו תמורה גבוהה יותר להשקעה (Value For Money או VFM). בפרט, אם לא נמנעים מרכישת ציוד יד שנייה, ניתן למצוא רמקולים טובים מאוד במחירים נמוכים יחסית. בנוסף, קיימת האפשרות לרכוש רמקולים לוויניים (סאטלייטים), קטנים וכמעט תמיד גם זולים יותר. אולם, עבור קולנוע ביתי בסלון ישראלי ממוצע (מרווח ופתוח לפינת אוכל / מטבח וכו') זאת פשרה גדולה מדי וכפי הנראה לא נכונה. אפילו בעזרת סאב, עדיין חלק מהתדרים לא יופקו כראוי וילכו לאיבוד בחלל הגדול יחסית.
הרבה מתחילים בתחביב מתפתים לרכוש "מערכת קולנוע ביתי משולבת" ("הכל באחת" או Home Theater In a Box – HTiB) במחיר זול. אולם, זהו לא פתרון מומלץ. המערכות הללו זולות יחסית ובנויות בדרך כלל מיחידה מרכזית אשר מכילה הגברה ל- 5 רמקולים, נגן DVD (כאשר ביקרות יותר נמצא נגן בלוריי) וטיונר לרדיו. לרוב הרמקולים מותאמים ספציפית ליחידה ומתחברים עם חיבור מיוחד ולא ניתנים להחלפה / שדרוג. בנוסף, גם אין אפשרות לחבר נגנים חיצוניים ומקורות נוספים. כלומר, ניתן לנגן רק דרך הנגן המובנה ביחידה, כאשר החריג היחיד הוא כניסת קול מהממיר. אם ברשותכם כמה מקורות (ממיר, מחשב סלוני, קונסולת משחק וכו') – תצטרכו לבחור במה אתם משתמשים או להחליף כבלים כל פעם. בנוסף, הרמקולים בדרך כלל לא מוצלחים (בלשון המעטה), והסאב לא באמת מצליח לייצר את החוויה של הצלילים הנמוכים (לרוב מדובר בסאב פסיבי, המבוסס על המגבר המובנה, אשר לא מייצר כח מספיק עבורו). לבסוף, אפשרות לשידרוג עתידי של המערכת פשוט לא קיימת. כפי שאתם מבינים, גישה זו היא בחזקת "תפסת מרובה לא תפסת", ואיננו ממליצים על כך.

דוגמה למערכת משולבת – HTiB

אפשרות אחרת היא רכישת סט שלם של רמקולים (ללא יחידת הגברה), כאשר לרוב הם מופיעים כ"סט לקולנוע ביתי". בד"כ מדובר בסטים של רמקולים לוויניים יחד עם סאב אקטיבי, אולם קיימים גם סטים כאלו הכוללים רמקולים מדפיים. במקרים רבים, גם כאן קיימים סטים זולים הקורצים לאלו שאינם בקיאים, נראים טוב חיצונית ונשמעים כעיסקה מעולה. אולם, האמת היא שבדרך כלל הם באיכות ירודה וזאת גם אחת הסיבות למחירם הנמוך. כמובן, ישנם סטים יוצאים מהכלל, חלקם אפילו זולים יחסית מבלי להתפשר על האיכות עבור קולנוע ביתי במערכת תקציבית. דוגמה לכך היא הסט ENERGY TAKE CLASSIC 5.1, כאשר בתקציבים קצת יותר גבוהים יש עוד מערכות טובות.

מערכת רמקולים לקולנוע ביתי

רסיבר

כפי שציינתי קודם, תפקיד הרסיבר כפול – הוא משלב את האותות מהמקורות השונים (ממיר, מחשב, DVD, קונסולה וכו'), מגביר את הצליל וממתג את המידע לרמקולים השונים. בנוסף, רסיבר ממתג אות וידאו במידה והוא מחובר לכמה התקני תצוגה (מסך טלויזיה, מקרן וכיוצב'). אנו מתייחסים בפרק זה לנושא ההגברה והמיתוג של הצליל, ולתכונות נוספות.

כשרוצים לבחור ברסיבר, טעות נפוצה של  משתמשים חדשים היא השאלה "כמה WATT הוא", או בגרסה אחרת – "כמה כוח יש לו ?". למעשה, דווקא במכשירים ברמת הכניסה ובתקציב נמוך זהו אחד הדברים הפחות חשובים, ובטח שזהו לא המדד על פיו כדאי לקבוע באיזה רסיבר לבחור.
למרות זאת, כמעט כל המוכרים בחנויות האלקטרוניקה תמיד ינסו לספר לכם כמה חזק הרסיבר. גם היצרנים בדרך כלל ישימו דגש על העוצמה של הרסיבר, כיוון שהם מבינים שזה אחד הדברים המשפיעים ביותר על רוכשים חדשים. אולם, בעלי האינטרס למכור לרוב יימנעו מלספר לכם כי למעשה קיימות דרכים שונות למדוד ולהגדיר את עוצמת הערוצים. לדוגמא. כשאומרים 100W האם מתכוונים RMS (נטו), האם זה ל 8/6/4 OHM (התנגדות, כפי שמופיע במאמרים המופיעים מעלה), האם זה לערוץ אחד, שניים או אולי כל הערוצים באותו הזמן ? מה העיוות לכל אחת מהאפשרויות שהוזכרו ? וכו' וכו'. בקיצור, העוצמה היא לא הנושא אותו צריך לבחון לעומק. כל רסיבר שיספק בין 60 ל 100 וואט RMS יתמודד בכבוד עם כמעט כל סט של רמקולים לוויניים או מדפיים בקלות.
אז מה בעצם כן חשוב שיהיה ברסיבר? הנושא העיקרי אליו אנחנו צריכים להתייחס הוא כניסות ויציאות, או חיבוריות. בין אם מדובר בכניסות ויציאות מהמקורות, לחיבורים נוספים – זהו ההבדל המהותי בין הרסיברים, בטח שברמת הכניסה.
ברסיברים ברמות מחירים גבוהות יותר כבר אפשר להיכנס גם לנושא מעגלי ההגברה, שבב ההמרה בין סיגנל דיגיטלי לאנלוגי (D/A או DAC) וכו'.
HDMI
כיום זהו אחד הנושאים להם אנו צריכים להקדיש מחשבה, היות ולכולנו יש יותר ממקור אחד לצפיה ולהאזנה, למשל ממיר כבלים / לווין + מחשב + טלוויזיה +מזרימדיה (סטרימר). כל ההתקנים הללו כוללים חיבור HDMI אז רסיבר עם לפחות 4 כניסות ויציאה אחת (לטלויזיה) הוא בגדר בסיס ואפילו חובה. אם ברשותכם מקורות נוספים (למשל קונסולת משחק), זכרו זאת בעת בחירת הרסיבר. ברסיברים ברמת הכניסה קשה למצוא יותר מיציאה אחת (למשל, עבור מקרן), אולם כדאי להתייחס גם לכך אם בכוונתכם להוסיף מרכיב זה.
בנוסף לכך, אם רוכשים רסיבר חדש (ולא יד שניה), כדאי לבדוק שה HDMI עומד בתקן החדש 2.0A וה HDCP 2.2 נתמך לפחות ב- 2 כניסות (על מנת לשמור על תאימות קדימה מבחינת הגנה על תכני וידאו). 

חיבורים נוספים 

  • מומלץ לוודא שיש לפחות 2 ממשקי כניסה / יציאה (I/O) דיגיטליים (למשל חיבור אופטי או קואקסיאלי), כדי לשמור על תאימות למקורות ישנים או נטולי HDMI.
  • חיבור רשת (הזרמת תכנים, עדכוני קושחה וכו')
  • USB – ניגון ישיר מכונן נייד.
  • Bluetooth – הזרמת מדיה באופן אלחוטי (מטלפונים ניידים, טאבלטים וכיוצב')
  • Airplay – תמיכה בפרוטוקול ניגון מהתקנים של אפל.
  • תכונות נוספות – ARC, P-THRU וכו'

ניתן כיום לרכוש רסיבר ברמת כניסה ב DUTY FREE בסכום של 200$, שיספק את כל הצרכים הבסיסיים שלכם. למי שלא נרתע ניתן גם לחפש ולרכוש מוצר משומש (מאדם פרטי, תצוגה מחנות וכו'), בן שנה או שנתיים, שאולי לא יציע את כל החיבורים אבל יכלול הגברה והמרה ברמה גבוהה יותר. זה כבר תלוי בדרישות ובתקציב, וכמובן ברמקולים. עבור סט סטלייטים בסיסי, רסיבר רמת כניסה בהחלט יספיק. כמובן שתמיד קיימת האפשרות להזמין רסיבר מאתרים בחו"ל, נושא הנדון באתר לא מעט. מדובר באפשרות לחסכון כלכלי, רכישת רסיבר ברמה טובה ומחיר טוב אולם ללא אחריות מקומית.

מבנה המערכת

מיקום רמקולים

מערכת 5.1 בסיסית

כמו שניתן לראות בתמונה למעלה, ישנם 3 רמקולים שמרכיבים את ה"במה הקידמית" (ימין, מרכז ושמאל), ועוד שני רמקולים עבור הצליל ההיקפי / Surround, אשר מיקומם הטבעי והנכון הוא מצידי איזור הישיבה. אולם, לרוב בסלון הישראלי האפשרות לא מתאימה ולכן הקיר האחורי יכול לשמש בתור תחליף.
הרמקול האחרון במערכת הוא הסאב. את הסאב ניתן למקם באיזורים שונים בחדר ובכל מיקום הצליל והתגובה יהיו שונים. לרוב הפשרה המקובלת במיקום הסאב היא בין אחד הרמקולים הקדמיים והסנטר, אבל הדבר הנכון זה לנסות ולהתנסות במיקומים שונים בחדר ולמצוא את התגובה שמתאימה לאוזן שלכם יותר מכל מיקום אחר. תהליך זה דורש קצת עבודה אבל מיקום נכון משפיע המון על התוצאה.
מיקום וכיוון סאבוופר (The old-fashioned way)
מיקום וכיוון סאבוופר (Let's get down to business)
באמצעות כיול (הרחבה קצרה בהמשך) ניתן להתמודד גם עם אילוצי מיקום, של הסאבוופר ושל הרמקולים האחרים.
כמה דברים בקשר להתאמת הרמקולים –  במצב אידאלי, כל הרמקולים במערכת זהים. אולם, לעיתים נדירות (ולמעשה כמעט תמיד) זה לא אפשרי. רצוי לשאוף לכך שלפחות השלישיה הקידמית תהיה זהה וכך תשמר אחידות טונלית במעבר הצלילים בין הרמקולים הקידמיים והכל ישמע אחיד. לגבי ה- SURROUND, רצוישיהיה מאותו היצרן כמו הקידמיים, אולם זה לא מחייב. כמובן שהרמקולים ההיקפיים עצמם חייבים להיות זהים. בנוגע לסאב,  לא חייבים התאמה לשאר הרמקולים, אם כי רצוי בהחלט לרכוש את הסאב הטוב ביותר שניתן לרכוש במסגרת התקציב (כמובן, כולל יד שנייה).
ארחיב מעט לגבי מספר הרמקולים ומיקומם.
כפי שניתן לראות בתמונת ה 5.1 הרמקולים הקדמיים מוצבים משני צידי המסך ורמקול הסנטר ביניהם, בדיוק במרכז. רצוי מאוד שהוא יוצב בדיוק מתחת למסך, בגובה הישיבה, כך שכל הדיבורים שמתנהלים במסך עצמו ומושמעים בעזרת הסנטר נשמעים כאילו הם בוקעים מהמסך, באופן הטבעי ביותר. ככל שהסנטר מרוחק יותר מהמסך, כך נגרע מהטבעיות של שיחזור פס הקול המקורי.במקרים בהם קיימת מגבלה פיזית, אפשר להתקין את הסנטר מעל המסך עם הטיה בזווית לכיוון המושב המרכזי שבאיזור הישיבה. רצוי מאוד לא להחביא את הסנטר מתחת למזנון /בתוך המזנון / מתחת לשולחן בפינת האוכל / מאחרי המקרר (גם אם מעצבת הפנים אומרת אחרת). 
בנוסף לכך, התקנה של השלישיה הקידמית בתיקרה  (מופנית כלפי מטה) לא מומלצת (בלשון המעטה), ולרוב תוביל לפגיעה באיזון ובתחושה ה"נכונה" של הצליל ההיקפי. 
בנוגע לרמקול המרכזי (סנטר), קיים ויכוח לגבי נחיצותו. יש כאלו (גם כאן בפורום) שיגידו שבעצם אין צורך להשתמש בסנטר והרמקולים  הקדמיים מימין ומשמאל מספיקים כדי להעביר את המידע בדרך מספיק טובה וללא חסרון מורגש. 
אני שייך לאסכולה המנוגדת. לטעמי, כשאנחנו מנגנים פסקול שקודד באולפן ל- 5.1 ערוצים, כל ערוץ מכיל את המידע היחודי לו, וכדי לשמוע את פס הקול כפי שהוא נועד לשיחזור מהמקור חייבים להשתמש באותו מספר של רמקולים כמו בקידוד. אם נשנה את מספר הרמקולים או נבטל חלק מהם הצליל שיתקבל לא יתקבל כפי שבאמת נועד להשמע.
אם מסיבותיכם אינכם יכולים למקם סנטר במקומו המתאים, אתם יכולים לנסות לשמוע בלעדיו. לכם זה אולי יישמע מספיק טוב, כדאי שתדעו שהאפשרות קיימת (אם לא נחבר סנטר, הרסיבר יידע להעביר את התכנים לרמקולים הקדמיים), אם כי שוב – לטעמי היא לא מומלצת.

כמה דברים לגבי הסאבוופר

ברוב המוחלט של המקרים, מערכת קולנוע ביתית ללא סאב היא לא באמת מערכת קולנוע. בדומה לסנטר, גם כאן יש לנו ערוץ מיוחד ויעודי שקודד במיוחד עם התדרים הנמוכים להשמעה, דרך רמקול יעודי – הסאב. כשערוץ ה LFE (או Low Frequency Emissions) מושמע בזמן צפיה בסרט דרך סאב טוב, זה אחד הדברים שמעלים חיוך על הפנים של בעל המערכת. יותר מכך, אדם המאזין למערכת קולנוע ביתית מצפה לשמוע את ה"בומים" או ה"נהמות" לא פחות מאת תחושת הצליל ההיקפי. רמקול סטנדרטי לא יכול להתמודד ולהשתוות לסאב ייעודי, ועל כן אם ינסו לומר לכם שאתם לא באמת חייבים סאב עבור מערכת קולנוע ביתית טובה – התייחסו לזה בספקנות. כמובן, ישנם יוצאים מהכלל, וקיימים רמקולים שבעזרת הגברה נכונה וחלוקה מתוכננת בין התדרים (Bi-Amp, Tri-Amp, תכנון קרוסאובר מתאים וכו') מסוגלים לספק את הסחורה, אולם המחיר של הרמקולים הללו הוא הרבה יותר גבוה.
קיימים גם רמקולים הכוללים בתוכם רכיב מוגבר עבור התדרים הנמוכים, למשל ה- Teufel M320 F שסוקרו פה בהרחבה. אלו לא רמקולים טיפוסיים, ולכן כדאי להתמקד בסאבוופר ייעודי.
לרוב, מערכות הרמקולים 5.1 אשר נמכרות כחבילה במחיר זול כוללות סאב חלש . למעשה, זהו לא לגמרי  
סאב-וופר אלא יותר WOOFER מוגבר, בהספק נמוך יחסית, אשר בדרך כלל לא יורד לתדרים נמוכים מ- 35Hz (וגם זה בעוצמה נמוכה ועיוות יחסית גבוה). לכן, בדרך כלל מומלץ לרכוש מערכת הכוללת חמישה רמקולים ולרכוש סאב יותר טוב בניפרד אפילו אם הוא יד שנייה (במגבלות התקציב). כמובן שיש גם חריגים, מערכות 5.1 הכוללות סאב סביר ואף טוב, כך שאם יש תקציב מוגבל כדאי לנסות בשוק היד שנייה והמשומשים (למשל לוחות האתר) ולבקש חוות דעת בפורום לגבי דגמים מסוימים שמצאתם.
הרבה חברים ישמחו לעזור.
בנוסף, בקשר לסאב. על מנת לקבל אפקט מוצלח של התדרים הנמוכים, הוא חייב לעמוד במאפיינים פיזיים מסוימים (קוטר הדרייבר, עדיף 10 אינץ' ומעלה לסלון ממוצע), הגברה ראויה וטווח תדרים המתחיל לפחות ב- 25-30Hz באחוזי עיוות נמוכים. כמובן, ככל שהעוצמה תעלה וטווח התדרים יגדל (בלי לבוא על חשבון העיוות), נרוויח "אפקט" מרשים יותר. כל מי שיבצע חיפוש בפורום ימצא שרבים מהחברים הבינו את התועלת בסאב טוב והזמינו דרך הרשת סאבים יעודיים, למשל של חברת SVS audio, שבנוסף להיותם מצוינים מבחינת איכות הם מספקים VFM מצוין ושירות לקוחות ממדרגה ראשונה. ניתן להתאים סאב לכל גודל חדר (או כפי שמופיע בכתבה של איתי, יותר מסאב אחד) אך אדגיש שוב – סאב טוב הינו מרכיב הכרחי במערכת קולנוע ביתית טובה .
למעוניינים להרחיב קצת יותר (או הרבה יותר) על מיתוסים בעולם האודיו (והרמקולים בפרט), מומלץ לקרוא את שתי הכתבות של איתי חזום:
מיתוסים בעולם הרמקולים
יישום והתקנה

פריסה בחלל ההאזנה

לאחר שטרחנו ברכישת כל המרכיבים הטובים ביותר עבורנו, חשבנו והשקענו זמן (וכסף), כדאי להתקין ולמקם בדרך הנכונה ביותר, אחרת כנראה שצפויה לנו אכזבה (היות והתוצאה לא תהיה איכותית ומדויקת כפי שהיא אמורה להיות).
רמקולים קדמיים
אחד הדברים שכדאי לנסות בהתקנה של השלישיה הקידמית הוא מיקום שלושת הרמקולים בקו אחד (לרוחב החדר), תוך יצירת מעין משולש שווה שוקיים, כאשר הקודקוד הבודד הוא מקום הישיבה המרכזי (ה- "Sweet Spot", מול הסנטר. בהתאם לסוג הרמקולים, ניתן גם לנסות הטיה של ימין ושמאל בזווית מסוימת לפי התמונה המצורפת.
מדריך כניסה להתקנת מערכת קולנוע ביתית בסיסית - ממתין לעריכה של אורי
בנוסף, כדאי ורצוי לנסות בעת התקנה של הרמקולים הקדמיים לשמור על גובה זהה של הטוויטרים של הרמקולים השונים, כאשר הגובה הרצוי הוא גובה האוזניים שלכם במצב ישיבה ממול המערכת. כמובן, לא תמיד זה בר ביצוע, אבל ככל שנתקרב לכך הפוטנציאל של המערכת להשמע טוב יותר יעלה.
רמקולים אחוריים / Surround
כפי שציינו, במערכת בסיסית נשתמש רק בשני רמקולים . אם קיימת האפשרות להתקנה משני צידי איזור הישיבה, רצוי מאוד להתקין בתצורה הזו, כאשר ההרמקולים פונים כלפי מקום הישיבה. בנוגע לגובה הרמקולים, רצוי מאוד שיהיה בטווח 1.60-1.75 מ' מהרצפה כמובן תלוי במגבלות החדר.
מדריך כניסה להתקנת מערכת קולנוע ביתית בסיסית - ממתין לעריכה של אורי
אם אין אפשרות להתקינם בצדדים, משתמשים בקיר האחורי, בדרך כלל מאחורי או מעל הספה. הגובה יכול להשאר אותו הדבר אבל המרחק בין הרמקולים אמור להיות גדול יותר מאשר המרחק בין שמאל וימין הקידמיים, אפילו במעט, כדי לחזק את הרגשת ה"מרחב". בהתקנה על הקיר האחורי מעל הספה רצוי לתת לרמקולים הטיה כלפי פנים כאשר הפעם הקודקוד הוא מרכז המסך. אם הזווית חדה מדי, מי שישב בכורסאות הצדדיות לא יהנה מאפקט הצליל ההיקפי וחלק גדול מהרגשת המרחב יתבטל.
מדריך כניסה להתקנת מערכת קולנוע ביתית בסיסית - ממתין לעריכה של אורי
בהתקנה של מערכת בעלת 7.1 ערוצים, את הרמקולים האחוריים רצוי להתקין כ- 10 סמ' מעל גובה הצדדיים, אבל ברוחב צר יותר בכ- 50 סמ' מכל צד. ההטיה במקרה זה היא לכיוון המושב המרכזי שמשמש כקודקוד.
בנוגע למיקום הסאב, ציינו כי אין הגבלה למיקום מסויים, אלא רצוי מאוד עם הרבה סבלנות לנסות ולהתנסות במיקומים שונים בחדר (בהתאם למגבלות) כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר.
זוויות ומיקומים לרמקולים עבור שני אופני ההתקנה במערכת 5.1 (צדדים / מאחורה):
מדריך כניסה להתקנת מערכת קולנוע ביתית בסיסית - ממתין לעריכה של אורי

מערכת הכיול (Calibration)

כיום, ללא קשר אם רוכשים רסיבר בסיסי או מתקדם, הוא יכלול מערכת כיול מובנית, הנעזרת במיקרופון לאפיון החלל והתאמת ההגברה. קיימות מערכות כיול טובות יותר וטובות קצת פחות, אולם ברמת הכניסה כל מערכת כיול תעשה עבורכם עבודה סבירה. הדבר החשוב ביותר הוא לא להתרגש יותר מידי מהתוצאות של הכיול, ולא לראותן כ"ערך מוחלט שאינו בר שינוי".
נבצע את הכיול עצמו בהקפדה ע'פ ההוראות (חזרות, החלפת מיקומים, גובה המיקרופון וכיוצב'), ולאחר מכן נתחיל להאזין לקטעים שונים שמכירים היטב (קטעי מוזיקה, קטעים בולטים בסרטים מבחינת סאונד וכו'. החשוב מכל – קטעים בהם נוכל להבחין בהבדלי איכות, כיוון והתאמה למקור). כך, ננסה להבחין מה נשמע טוב ומה פחות טוב .
זכרו כי כל התוצאות של מערכת הכיול הם אך ורק בגדר המלצות ולא יותר, וזאת הסיבה שקיימת האפשרות בכל רסיבר לשנות
כמעט כל כל הגדרה אשר לא נשמעת לטעמכם, מתוצאות הכיול האוטומטי.
הדבר החשוב ביותר הוא שאתם אוהבים ומרוצים מהתוצאה הסופית ולא אף אחד אחר. כולם יכולים לתת לכם המלצות לגבי איך ומה צריך להישמע, אבל לאף אחד אין את השמיעה שלכם וההעדפות שלכם בצלילים.
מידע נוסף – HT-Man #5 – כיול ו- Room Correction
השורה התחתונה היא שזאת המערכת שלכם, והיא חייבת לספק רק אותכם. לא את היצרנים ולא את חברי הפורום. לכן על תרתעו מלבצע שינויים בהגדרות המערכת, כאשר כל שינוי המביא לשיפור לטעמכם זה מעולה.
כמו כן, תמיד אפשר להחזיר להגדרה הקודמת. תמיד לפני ביצוע שינויים נסו לצלם או להעתיק את ההגדרות הקיימות כדי שבמידת הצורך תוכלו לחזור אחורה בלי בעיה. בחלק מהרסיברים, ניתן לשמור "פרופילי כיול" שונים, וכך להחליף בהתאם לצורך (למשל – כיול מסוים יתאים יותר למוזיקה ואחר לקולנוע ביתי), או פרופיל אחד שהוא הכיול האוטומטי ללא שינויים. מערכות כיול שונות הם ענין של העדפות, כל אחד והמערכת המועדפת עליו, אבל בגדול לא קיים מיקרופון שמתרגם את הצלילים כמו האוזניים שלכם (יותר או פחות טוב – זה עניין של הגדרה). לכן, הקשיבו לאוזניים ולתירגום שלהם עבור הצלילים, והגיעו למצב שאתם מרוצים מהתוצאה. 

סיכום


המערכת של avilavi, מחברי הפורום

אני מקווה שלא שכחתי יותר מידי דברים בכתיבת המאמר. אם כן, תשאלו ותמיד ימצא מי שינסה לענות ולעזור. מקום מצוין להתחיל הוא פורום אודיו רב-ערוצי, הכולל חברים רבים בעלי מערכות מושקעות (בכל קנה מידה ותקציב, את חלקן ניתן לראות בקישור הזה). תחפשו מידע, תקראו ותשאלו – ואל תהססו, כולנו היינו מתחילים פעם. 

אולי המאמר הזה יקל על חלק מהחברים בהבנת התהליך המעורב בתחילת הדרך לכניסה לתחביב המענג והמהנה הזה.

בהצלחה ובהנאה.

לדיון בנושא: קולנוע ביתי למתחילים – מדריך בסיסי למערכת רב-ערוצית



1