רובוטים – כח עזר למלחמה בנגיף קורונה

האם רובוטים יכולים לעשות את עבודת הרופאים במלחמה בקורונה?


עם התפשטות נגיף הקורונה בעולם והמחסור בידיים עובדות של רופאים שגם יכולים להידבק או להדביק, האם זה הזמן בו רובוטים יכולים להשלים את העבודה?

הנה כמה פתרונות רובוטיקה בתחום

חברת ROBOTEMI

חברת ROBOTEMI  רובוטיקה ישראלית, פיתחה את temi שהינו רובוט אישי המבוסס על בינה מלאכותית, המשלב יכולות של סייענות חכמה וניידות אוטונומית למתן עזרה לצרכן הסופי, הפרטי והעסקי. לרובוט temi שימושים רבים גם לתמיכה וסיוע בתחום הבריאות והסיוע לנזקקים בעלי קשיים מוטוריים.

ל- temi מסך מגע ברזולוציה HD מלא בגודל של 10 אינץ' אך ניתן לשלוט ברובוט גם ללא ידיים אלא באמצעות פקודות קוליות. הרובוט מוכן לפעולה מייד עם הוצאתו מהקופסה.
הרובוט גובהו כמטר ומשקלו כ-12 ק"ג. הוא מכיל שישה עשר סנסורים, הכוללים חיישן לייזר 360 מעלות ומספר מצלמות עומק.  הרובוט משלב בתוכו משטח הטענה לסלולר, הוא נטען באופן עצמאי ותוכנן במקור לשם סיוע לקשישים. בהמשך זיהתה החברה את הפוטנציאל ומיגוון האפשרויות הגלומות ברובוט, ביניהן יכולת ה– Telepresence וקיום שיחות וידאו ללא ידיים (המחבר בין משפחות שלא נמצאות תחת קורת גג אחת), המאפשרות למשתמש לבלות זמן רב יותר בתקשורת פנים אל פנים – וכתוצאה מכך לבנות או לשפר את היחסים עם בני משפחה, חברים, עובדים ועוד.

הרובוט ניטען בדומה לעיקרון של שואב אבק רובוטי, כלומר שכשאינו בשימוש הוא חוזר אוטומטית לעמדת הטעינה שלו. השליטה ברובוט נעשית באמצעות אפליקציה ייעודית הניתנת להורדה מחנות האפליקציות google play  או apps store.

משתמשים עם רקע טכנולוגי יכולים להתאים אישית את הרובוט בעזרת שימוש בקוד פתוח SDK פשוט המבוסס בשילוב של Kotlin או Java עם XML. על ידי כך, דרך אפליקציית temi, ניתן לתקשר עם הרובוטים או מטופלים או אנשים הנמצאים בכל מקום בעולם.

סרטון של ה- BBC המסכם את שימוש הרובוט בעולם


בימים אלה פרוסים מאות רובוטים בארה"ב, הונג קונג, דרום קוריאה, סין וגם בישראל בבתי אבות ובבתי חולים ומאפשרים לחולים, למשפחות ולרופאים לתקשר זה עם זה באמצעות שיחות וידאו. כמו כן מסייעים הרובוטים במדדת חום מרחוק באמצעות מצלמה טרמית וחלוקת אמצעים סניטריים על מגש הרובוט, הם מסיירים במבנים, בחדרי חולים, מסייע במשימות שונות ובכך מפחיתים את עומס העבודה שיש על הצוותים.

בדרום קוריאה

  • משמש למדידת טמפרטורת חום גוף, באמצעות מצלמה טרמית.
  • משמש לאבחנת חולים באמצעות שיחת וידאו.
  • משמש לריסוס אנטיספטי אוטומטי באתרים החשודים כנגועים בנגיף.

רובוטים - כח עזר למלחמה בנגיף קורונה

בסין ובהונג קונג

  • משמש לתקשורת עם מבוגרים, המצויים בבידוד בבית אבות או בבית, שהרי נאסר על ביקורי בני משפחה אצלם. ישנה בעיה כי חלק גדול מהאוכלוסייה המבוגרת אינו שולט בשימוש בסמארטפון לשיחות ועידה והפתרון נמצא באמצעות מסך, הנמצא בחלק העליון של הרובוט, המאפשר לתקשר עם הצד השני מבלי צורך במעורבות שלו.
  • משמש כעזר לצוות הרפואי לחלוקת תרופות למשל.

שימושים נוספים ברובוט temi בימי בידוד או סגר חלקי או מלא

  • לימוד מרחוק ותקשורת עם תלמידים, עקב הכרזת בידוד בית (quarantine) והפסקת הלימודים בבתי הספר ובמוסדות להשכלה הגבוהה.
  • משמש ככח עזר למטופל סיעודי במצב קל. הרובוט משמש כאמצעי עזר לקום מהמיטה או מהכורסא, יכול להנגיש מגש עם תרופות, שתיה ואוכל מהמטבח, כאשר כמובן שהמטופל צריך להניח אותם בעצמו על מגש הרובוט.

רובוטים - כח עזר למלחמה בנגיף קורונה
רובוט temi מגיש אוכל

כיום משווק רובוט זה דרך מפיצים ישירות לצרכן האמריקאי ובעולם – לכ- 40 מדינות.
אומנם חברת ROBOTEMI הינה חברה ישראלית, אך הרובוט עדיין אינו משווק בישראל.

משיחה עם גל גורן, מנכ"ל החברה ומייסד משותף, עולה כי פיתוח הרובוט temi נעשה בארץ, הייצור נעשה בסין והוא עדיין לא משווק בארץ בגלל אישורים ותנאי רגולציה, אך הם מקווים שהשיווק בישראל יחל לקראת סוף שנה זו.

הרובוט temi נמכר as is וכל אחד יכול להתממשק אליו, בין היתר, באמצעות מערכת ההפעלה אנדרואיד. בינתיים רפא"ל משתמש ברובוט temi לביצוע אינטגרציה עם מערכת שלהם.

אולי בעתיד החברה תמכור מימשקי חומרה להוספה ב- temi.

מחירו של הרובוט באמזון ארה"ב כ- 2000 דולר (כולל דמי משלוח). – כעת האטו את המכירה הפרטית, יתכן לטובת אספקה דחופה עבור התחום הרפואי.

חברת Dotworld Technologies

חברת Dotworld Technologies ההודית פיתחה רובוט מדגם DoKat AURA, שעל פי הגדרת החברה הוא משמש כאחות בבתי חולים, לצורכי מסירת תרופות ומזון לחולים במחלקות בידוד בבתי חולים ולקיום תקשורת עם חולים באמצעות סדרה של ביטויים פשוטים. הרובוט נוסע על גבי סימונים שעל הרצפה. בעזרת חיישנים אופטיים או מגנטיים יודע הרובוט בדיוק איפה לעצור במחלקות ואף לחזור לבסיס שלו לאחר סיום העבודה.

רובוט UV – פתרון לשליטה ב- COVID-19 ב 99%

רובוט זה בא לתמוך ברופאים, העוסקים בטיפול באנשים החשודים שנדבקו בנגיף קורונה. כמו כן, השימוש בו בא לעזור להפחית את התפשטות הנגיף מאזורי הבידוד.

חברת Sanbot Robotics

חברת Sanbot Robotics הסינית מפתחת רובוטים במספר גדלים. אחד הדגמים, שפותח בעזרת חברה איטלקית בשם Omitech, הוסב לשימוש בבתי חולים באיטליה עם התפשטות מגפת הקורונה.

הרובוט מודד טמפרטורה

הרובוט מדגם Sanbot Elf ובשמו האיטלקי Tommy, יכול להעביר מידע חיוני על המטופלים ונתונים סטטיסטיים חיוניים מהמערכות שאוספות מידע. הצוות הרפואי יכול לתקשר עם המטופלים באמצעות הרובוט ולהפך. לדברי הצוות הרפואי, הרובוט מאפשר פיקוח מקרוב על המטופלים, מעקב אחר התאוששותם ומאפשר לטפל במהירות בכל בעיה שמתעוררת.

** בשלבי כתיבה ** רובוטים - כח עזר למלחמה בנגיף קורונה

לרובוט 2 X מצלמות HD, כאשר לאחת מהן חיישן תלת מימד, מסך מגע 10 אינץ', מקרן, מיקרופון X 7, רשת WIFI אלחוטית ותאורת LED.

כמו כן יש לרובוט חיישני אינפרה-אדום וגלאי PIR, חיישני מגע, זיהוי מכשולים, מיקום בסיס טעינה, לוקליזציה של צליל ב-360 מעלות. הרובוט פועל על סוללת ליתיום בקיבולת של 20Ah/300W עם זמן עבודה, בין טעינות, של 10 שעות ובמצב stand-by של 20 שעות. מידות הרובוט 92x 30x 40cm, משקלו 19 ק"ג.

מחיר רובוט זה החל מ-8500 דולר, כולל עלות משלוח לכל העולם.

חברת CloudMinds

חברת CloudMinds, שהמטה שלה מרוכז בקליפורניה ובבייג'ינג, תרמה תריסר רובוטים מדגם Pepper ענן בטכנולוגיית תקשורת 5G ושלחה לבתי חולים בסין, בווהאן ובשנחאי, בכדי לסייע במאבק נגד נגיף קורונה.

בין המשימות שהרובוט Pepper מבצע: מדידת חום למטופלים, משלוח ארוחות ותרופות וגם חיטוי הסביבה הרפואית. כמו כן, הרובוט מאפשר לרופאים לקרוא מדדים חיוניים של המטופלים מרחוק, ובכך להקטין את חשיפתם לנגיף.

רובוט Pepper מסוגל גם לנהל שיחות עם המטופלים, לרקוד איתם ואפילו להנחותם בביצוע של תרגילי כושר.

** בשלבי כתיבה ** רובוטים - כח עזר למלחמה בנגיף קורונה

רובוט נייד Lite

הרובוט הנייד Lite של החברה האמריקאית INTOUCH, נמצא כעת בשימוש בבית חולים שיבא ומאפשר לנהל מרחוק את הבדיקות הגופניות והטיפול בחולה.
מערכת השליטה מרחוק של InTouch Health, פרי פיתוח ישראלי, היא פלטפורמת טלקומוניקציה, המאפשרת לאדם "להיות נוכח בשני מקומות בו זמנית". טל-רפואה היא היכולת להקרין את עצמך למיקום אחר מבלי לעזוב את המיקום הנוכחי שלך ולראות, לשמוע ולדבר כאילו היית נוכח שם בפועל. מערכת InTouch מורכבת הן מגישה לצוות הטיפולי והן מגישה לחולה. הקישור בין הצוות המטפל למטופל הוא דרך האינטרנט ודרך רשת הטלפון באמצעות התקני InTouch מאובטחים. באמצעות התקני גישה למטופל, יכול רופא לקרוא נתונים מההתקנים, כדי לאפשר לו, במקביל, לטפל בחולים במיקום אחר. המערכת מאפשרת לרופא להתקשר למטופל, לבני משפחתו ולצוות רפואי אחר. יתר על כן, באמצעות גישה למערכת, רשאי המפעיל לגשת לכל מידע מבוסס אינטרנט, כמו רשומות רפואיות אלקטרוניות של בית החולים (EMR) ובו זמנית לצפות בנתונים אלה תוך אינטראקציה עם אדם הנמצא במיקום מרוחק מהמטופל המנוטר. ההתקנים הדו-כיווניים של מכשירי הגישה למטופל מאפשרים לצוות הרפואי להיות זמין מרחוק, בנקודת האינטראקציה, בכל עת שהוא נדרש.

רובוטים - כח עזר למלחמה בנגיף קורונה

חברת keenon

חברת keenon הסינית, שהינה בעלת קשרים אסטרטגיים עם מספר חברות, ביניהן ,LG, Samsung, Alibaba כבר פרסה מעל מאה רובוטים ממשפחת Peanut מדגם T1. הרובוט תוכנן במקור להעברת משלוחים, המפוזרים ביותר מ-75 בתי חולים בסין וגם לכ-10 מדינות בעולם, בכדי להפחית את ההידבקות בנגיף הקורונה בבתי החולים. כעת הרובוט משמש להעברת אוכל ותרופות למטופלים. בכדי לנוע בין החדרים נעזרים הרובוטים במדבקות מחזירות אור, הנמצאות לאורך תיקרת המסדרונות.

רובוט T1 מחלק אוכל בבית חולים

משיחה שניהלתי עם סימי וואנג, דירקטור ההמכירות בינלאומי של החברה, היא מסרה: "הרובוטים שלנו מיוצרים במיוחד לעזרה במניעת התפשטות וירוס הקורונה. לאחר התפרצות הנגיף, קיבלנו המון פניות מבתי חולים להסב דגמי רובוטים קיימים, על מנת להעביר תרופות והודעות בין המטופלים לצוות הרפואי. זו הסיבה שאנחנו משיקים בימים אלה רובוט להפצת אור אולטרה-סגול ובנוסף רובוט להפצת תרסיס לביצוע חיטוי במסדרונות ובחדרים".
לחברה יכולת ייצור של כ-3000 דגמים של רובוטים בשנה.

לדברי החברה, רובוט T1 תוכנן לנוע על גבי רצפות ומשטחים חלקים ועל ידי ההסבה הוא גם מסוגל לרסס חומר חיטוי במשך שמונה שעות, בצורה בטוחה לסובבים אותו. תוך כדי שהרובוט מבצע את הריסוס, הוא אוסף נתונים על המסלול שבו הוא מבצע, לשם התייחסות למסלול החיטוי עתידי.

עיקרון הנייוט של הרובוטים מבוססת אלגוריתם *SLAM, המשלבת טכניקת תפיסת חלל ועומק. תוכנת הניווט מפותחת על ידי בתוך החברה. דיוק הגעת הרובוט לתחנת המסירה הוא בקירוב של סנטימטרים, שהוא דיוק גבוה בשוק הרובוטים הנוכחי.
* Simultaneous Localization And Mapping

בכל מדף שעל הרובוט הוא מסוגל לשנע עד 10 ק"ג ויכול לנוע במשך 14 שעות ברציפות ללא מנוחה.

רובוט ה-UV החדש, שהושק עבור בתי חולים, משתמש בשילוב של אור UV ותרסיס חיטוי נוזלי בכדי לחטא מפני נגיפים.

הרובוט לחיטוי בפעולה

לרובוט זה ארבע קבוצות של מנורות אולטרה-סגול בגל קצר וחמישה ניקבי ריסוס נוזלים, הנמצאים בחלקו העליון שלו. גובה הרובוט הוא 1.4 מטר והוא מסוגל לשאת 1,500 מיליליטר של נוזל חיטוי.

** בשלבי כתיבה ** רובוטים - כח עזר למלחמה בנגיף קורונה

תג מחיר הרובוט החדש לחיטוי באמצעות אור אולטרה-סגול הוא 40,000 דולר.

חברת UVD Robots

חברת UVD Robots מדנמרק, הוקמה בשנת 2016 על ידי Blue Ocean Robotics במטרה לפתח ולייצר פתרונות חיטוי UV עבור מסדרונות וחדרים בבתי חולים.
שיטת העבודה של הרובוט הנייד והאוטונומי הוא באמצעות מערך תאורה הפולט אור אולטרה-סגול UV-C באורך גל קצר עם אנרגיה מספיקה בכדי להשמיד את ה- DNA או ה- RNA של כל המיקרואורגניזמים אליהם נחשף, מבלי לחשוף את העובדים לקרינה שעלולה להזיק להם. לדברי החברה, הרובוט משמיד 99.9% מהבקטריה בזמן של 10 דקות בחדר טיפוסי.
עם התפרצות נגיף הקורונה בסין, נשלחו הרובוטים הראשונים של החברה לעיר ווהאן, שממנה מאוחר יותר הופץ והתפרץ הנגיף לשאר העולם.

סרט המדגים את פעולת רובוט חיטוי UV

לרובוט יחידת IoT מסוגל לעלות קומה במעלית באופן אוטונומי. במידה ורמת הטעינה של הסוללה נמוכה, הרובוט חוזר לעמדת הטעינה באופן עצמאי עד לטעינה מלאה וממשיך בפעולה האחרונה.

מידות הרובוט 500x500x1350mm ומשקלו 70 ק"ג.
מחיר הרובוט בין 70,000 ל- 80,000 דולר.

חברת AKARA ROBOTICS

חברת AKARA ROBOTICS הינה חברת הזנק מאירנלד שפיתחה את הרובוט מדגם Violet, המשמש לניקוי וחיטוי בתי חולים ואזורים אחרים הנמצאים בסיכון לנגיף קורונה.
הצוות בנה רובוט, המשתמש בטכנולוגיית אור אולטרה סגול ( (UVלהשמדת הנגיף וכל חיידק מזיק אחר.
את פעולת החיטוי מבצע הרובוט בחצי מהזמן הדרוש לצוות ניקוי וחיטוי אנושי ובנוסף מפשט הרובוט חיטוי של מכשירים רגישים, אשר מסוכן להשתמש בהם בחומרי חיטוי נוזליים.

לרובוט בינה מלאכותית שמשמשת בין היתר לכבות מיידית את פעולת החיטוי כאשר הרובוט מזהה כניסה של בן אדם למתחם שכן קרני ה- UV מסוכנות לעור ולעיניים.

חברת XENEX

עד היום כמעט ולא הייתה התייחסות לנושא זיהום פני השטח, על אף שזהו אמצעי משמעותי להעברת זיהום פתוגן (מחולל מחלה), אולם מגיפת הקורונה החזירה נושא זה לפני השטח (תרתי משמע).

חברת XENEX האמריקאית, מתמחה בהפחתת קצב הזיהום ומפתחת מערכות חיטוי מתקדמות.
לחברה רובוט מדגם LightStrike-Zapping, המשמש בתור מערכת החיטוי הראשונה מסוגה, המספקת חיסול חיידקים בין 200-315 ננומטר. מצד אחד, זהו רובוט ידידותי למשתמש ומצד שני הוא קטלני בחיסול נגיפים וחיידקים.
פתרון החיטוי באמצעות הרובוט נמצא בשימוש ביותר מ-500 אתרי בריאות ברחבי העולם באמצעות מעל ל- 1000 רובוטים.

שימוש הרובוט בבית חולים Bumrungrad International תאילנד למלחמה בנגיף הקורונה

כמה אינטנסיבית פעולת החיטוי של הרובוט ?
רובוט ה- LightStrike-Zapping מספק עד פי 4,300 יותר עוצמת הרג של פתוגן UV עבור קטילת חיידקים מאשר אדי כספית UV-C והוא אף יכול לחטא חדר טיפול תוך 20 דקות.

לחברה יש גם אוהל נייד מיוחד, אליו ניתן להכניס את הרובוט ביחד עם ציוד הדורש חיטוי, כגון: מאווררים, מכשירי אולטרסאונד נייד, מסכים מחשב, כסאות גלגלים ותחנות עבודה ניידות.

לסיכום

אף שכיום מדווח שדווקא הזיהומים בסין שוככים, שאר העולם עדיין נמצא תחת השפעה גוברת של מגיפת ה- COVID-19. סין סגרה את גבולותיה, בכדי לצמצם את האפשרות לגל שני ובארה"ב זינק מספר המקרים המאושרים של הדבקות ומוות כשהיא אף גוברת על איטליה וסין. תושבי ישראל ורוב מדינות העולם התבקשו לשמור על "ריחוק חברתי", בייחוד מהאוכלוסייה הבוגרת, להקפיד לשמור על מרחק של 2 מטר לפחות האחד מהשני וללבוש מסיכת מגן על הפנים.

התפשטות מגפת הקורונה מהווה אירוניה אכזרית שכן אנשי מקצוע בתחום הרפואה מודעים לעובדה כי שמירת ריחוק חברתי הוא קריטי להאטת שיעור הזיהומים החדשים, ובכל זאת הם עצמם נאלצים להיות הקרובים ביותר למחלה ואילו אלו הזקוקים לאינטראקציה חברתית, אולי יותר מכל אחד אחר, הם דווקא האוכלוסייה המבוגרת שזקוקה לבידוד נוקשה, מכיוון שנמצא כי הם הרגישים ביותר לנגיף.

אני מקווה שבמהרה ימצאו חיסון או תרופה כדי שנחזור לשיגרה ונמשיך לדווח על נושאים משמחים יותר. 

 

לדיון בנושא: רובוטים – כח עזר למלחמה בנגיף קורונה


12:00
  /  
14.04.2020
  
 מאת: צבי וורובל

1