פיילוט FTTH 100MBps בקריית שמונה

חברת החשמל מריצה ניסוי אינטרנט מהיר במהירות 100Mbps בקריית שמונה על ידי שימוש ב FTTH.עוד פרטים בכתבה שלפניכם.

7:00
  /  
18.06.2010
  
מאת: אבי ביטון

הקדמה

לפני מספר חודשים קיבלה חברת החשמל את האישור לניסוי בחיבור אינטרנט במהירות 100Mbps סימטרי (העלאה והורדה באותה המהירות). הניסוי שיצא לדרך באישורו של שר התקשורת משה כחלון, מתקיים בקרית שמונה ושותפים בו כ-150 בתי אב, כשביניהם ניתן גם למצוא את ביה"ס התיכון בעיר ע"ש דנציגר, שרק לשם השוואה, עד לפני הניסוי קיבל רוחב פס של 2.5Mbps בלבד.

למה קרית שמונה?
טיפוח הפריפריה היא חלק ממדיניותו המוצהרת של השר כחלון ובשל כך הוא הנחה את אנשי משרדו לבצע את הניסוי דווקא במקום זה.

החיבור מתבצע באמצעת סיב אופטי עד הבית (FTTH – Fiber To The Home), כאשר בביתו של כל לקוח מותקן רכיב ONT, ראשי תיבות של Optical Network Terminal, שאחראי על המרת הסיגנל האופטי לסיגנל חשמלי, ממנו מגיע האות לנתב.

מה זה FTTH?

ה-FTTH הוא רמה מסויימת של רשת סיבים אופטיים פסיביים (PON – Passive Optic Network), פירושו של דבר שהרשת עצמה היא פסיבית ורק בנקודות הקצה יש יחידות אקטיביות – במרכזיה, תהיה יחידה הקרויה OLT – Optical Line Terminal ובבית הלקוח תהיה יחידת ONT. מהמרכזיה יוצא סיב אחד למספר לקוחות (בדרך כלל 32 לקוחות, כאשר עם הגברה ניתן להגיע גם ל-64 לקוחות), ובקרבת בתי הלקוחות יהיה מפצל אופטי (גם הוא פסיבי) אשר יפצל את המידע ללקוחות וגם ירכז את המידע החוזר מהלקוחות אל הסיב הראשי.

 


תרשים בסיסי של FTTH

פריסת התשתית לא ארכה זמן רב בשל העובדה שלא היה צריך לחפור ברחובות העיר לשם השחלת הסיבים האופטיים, אלא השתמשו בעמודי החשמל לצורך פריסת הסיבים, כך ניתן לחסוך בעלויות ההקמה וגם לחסוך הרבה אי נעימות לתושבי הרחובות הללו. חשוב לציין שההשתתפות בניסוי לא כרוכה בתשלום מצד המשתתפים וכי כל ההתקנות, החיבורים וכמו כן גם שנת גלישה (תשתית וספק) ממומנים על ידי החברות המשתתפות בניסוי. בנוסף לחברת החשמל שמספקת את התשתית לניסוי, משתתפות גם חברות פרטנר, 012 ו-013 כ-ISP.

חלק ממשתתפי הניסוי קיבלו ראוטרים אלחוטיים וכמו כן גם הטבות שונות, כגון 400-600 דקות שיחה בטלפון בחודש. הגדילה לעשות חברת פרטנר, שלחלק מהמשתתפים בניסוי שיש ברשותם מסכי HD, חילקה גם HTPC כדי שאלו יוכלו להנות מהזרמת התכנים ישירות למסכים. לצערי הרב, אני עצמי לא יכול להשתתף בניסוי, כי אני רחוק גיאוגרפית מהמקום שנבחר (לא עזרו כל תחינותיי לכל הדרגים), אבל משיחות עם משתתפים בניסוי וגם עם המתקינים, מהירות הגלישה והורדת הקבצים היא מסחררת, 100Mbps כאמור. על מנת לתרגם את המספר הזה למונחים שכולנו מכירים, הורדה של קובץ ממוצע בגודל 10GB לוקחת קצת פחות מ 15 דקות!

כל המהירות הזו, למה זה טוב?

אם כל עניינכם ברשת הוא לקרוא קצת כתבות, קצת מיילים ולעשות Like בפייסבוק, אז באמת שאין לכם צורך במהירות הזו, גם מהירות של 1.5 מגה תספיק לכם. אבל זהו גן עדן לרבים אחרים, כמו צרכני הוידאו המקוונים שיכולים לצפות בתכנים כבדים (YouTube HD למשל) בלי גמגומים, וכמובן, הס מלהזכיר, משתפי הקבצים שמוכנים להרוג בשביל האפשרות להוריד סרט באיכות HD בעל גודל ממוצע של כמה עשרות GB בזמן קצר וכבונוס גם לתת Upload במהירות של 100Mbps (סימטרי, זוכרים?), הקרדיט שלהם יעלה פלאים.

וזה לא נגמר פה, נפתחות בפנינו אופציות חדשות ומעניינות, כמו למשל IPTV – טלויזיה ברשת, שתוכל לקבל רוח גבית חזקה מאד ולספק לנו חווית צפיה אינטראקטיבית, עם שירותים מתקדמים כמו VOD, Time Shifting וכו´…, וכל זאת ללא שום פשרה באיכות התכנים, נוכל לקבל הכל באיכות HD, כמו המודל של HULU. נוכל גם לקבל שירותי "השכרת" סרטים, לפי המודל של Netflix, שירותים כמו ה-Google TV. נושא הטלפוניה – VOIP, שיחות הוידאו (כבר היום יש מסכי טלויזיה שתומכים באופציה זו ללא צורך במחשב) יקבל גם הוא תאוצה והאפשרויות עוד רבות ומגוונות.

מה בכל זאת היתרונות של כבל אופטי על פני השיטות הקיימות?

  • רוחב הפס בכבל אופטי הוא גדול משמעותית מכל הטכנולוגיות שבהן משתמשים היום (כבלים, נחושת וכו´…). בתיאוריה, רוחב הפס הוא בלתי מוגבל ותלוי רק בטכנולוגיה שבנקודות הקצה, מה שאומר שפריסה של סיבים אופטיים היום, תוכל לשרת אותנו ואת הצרכים ההולכים וגוברים שלנו למשך תקופה מאד ארוכה.
  • רגישות למים/לחות. סיבים אופטיים (להבדיל מנחושת) אינם רגישים ללחות, מה שהופך אותם ליעילים במיוחד בכבילה תת-יבשתית ותת-ימית.
  • משקל נמוך מאד, משמעותי בעת הנחה של תשתית חדשה (ימית, או יבשתית).
  • ניחות נמוך מאד, מה שנותן לנו את האפשרות לחסוך במגברים, האות יהיה יציב יותר בטווחים ארוכים יותר.
  • אבטחה, כבל אופטי אינו פולט קרינה אלקטרומגנטית, מה שמקשה על האזנה לאורך הקו.

בימים אלו מסתיים שלב החיבור של כל משתתפי הניסוי לרשת ובעוד כשנה אמורה חברת החשמל להציג את ממצאי הניסוי למשרד התקשורת ושם יחליטו האם לאפשר לחברת החשמל להיות ספקית אינטרנט בנוסף לבזק, הוט, וחברות הסלולר ולהוסיף עוד תחרות ברוכה לשוק הזה.

להמשך הדיון בנושא הפיילוט FTTH 100MBps בקריית שמונה, לחץ כאן.


7:00
  /  
18.06.2010
  
מאת: אבי ביטון

1