QLED נגד OLED: השוואה

השוואה בין טכנולוגיית QLED ל-OLED, האם הם משתווים?


מבט על המסכים שהוצגו ב- 2017 CES מעבר לתוכן הפרסומי, ודגשים לקניית מסך חדש

CES 2017 בווגאס – התערוכה השנתית היא זירת הקרב הקבועה בין יצרניות המסכים הגדולות בעולם, כאשר יש כיום שתי יצרניות שמובילות בקביעות את מדרג הרווח והכמות. שנים מסויימות LG מובילה את הטבלאות ושנים אחרות סמסונג, אבל שתי היצרניות הללו ביחד מחזיקות כמחצית משוק ששוה הרבה מאות מיליוני ש"ח בישראל, והרבה מליארדי דולרים ברחבי העולם.

למרבה ההפתעה דווקא LG לא עשתה מהפכות בטכנולוגיית ה-OLED, שכבר נראה שהיא בשלה מאוד ולפי דיווחים בחו"ל רק עשתה מקצה שיפורים באלקטרוניקה ובתוכנה, כאשר הפאנלים של ה-OLED דומים מאוד (קרי: כמעט זהים) לאלה של השנים האחרונות. יתר על כן, החברה כבר החלה לייצר כמויות של פאנלים כאלה שמאפשרים ליצרניות מובילות אחרות, כגון פנסוניק, סוני ופיליפס להציג מסכים מסחריים המבוססים על הפאנלים שהחברה ייצרה.

אך מהצד שני, דווקא סמסונג הציגה חידוש בשם QLED אשר לדבריה אמור להגיע לרמת איכות תמונה דומה ל-OLED. 

המאמר הוא טעימה מוקדמת.
כל הנתונים וההנחות על הנתונים שהחברות עצמן פרסמו באופן פומבי וכן על דיווחים של מבקרים מקצועיים שנחשפו למוצרים בפועל. את המוצרים נוכל להשוות בעצמנו בפועל כאשר ינחתו בארץ בעוד מספר חודשים.

השוואה

מבט על המסכים שהוצגו ב- 2017 CES מעבר לתוכן הפרסומי, ודגשים לקניית מסך חדש

נתחיל ב-OLED. מדובר בטכנולוגיה שלקח עשר שנים להביא אותה לרמה מספקת בכדי להגיע לקולנוע הביתי. מבחינת איכות תמונה היא מסוגלת להגיע לקונטרסט אין סופי (שחור מוחלט), עוצמת אור מרשימה ולפי מדידות שנערכו לאחרונה, המסכים כבר מסוגלים להוציא 700-750 ניטים (שיפור מה-500 ניטים מהדור הקודם) ולדברי החברה באופן נקודתי גם מסוגל לעלות ל-1000 ניטים. ספינת הדגל של החברה היא סדרת W7, שהיא דקה כל כך שהיא מונחת כמו טפט (wallpaper) על הקיר, וכמובן שכל תת-פיקסל מהווה מקור אור משל עצמו. 

אבל כידוע, אין ארוחות חינם בטבע – ואין טכנולוגיה מושלמת. בדור הקיים של המסכים היו מעט בעיות, בעיקר בגוונים האפורים הכהים והיתה תופעת כהות קלה בשני צידי המסך (בעיקר במודל המעוגל). מעבר לשיפורים הטכנולוגיים, LG התגברו על התופעות הללו והוסיפו לא מעט יכולות בדור החדש. בעיה טכנולוגית נוספת היא בעיית ה-yield, יש הרבה מאוד קושי בייצור הפאנלים – יש לא מעט פאנלים לא מושלמים שצריך להשמיד, מה שהופך אותם ליקרים משמעותית ממסכי LED רגילים. חסרון אחרון הוא נושא הצריבה, שכיום נראה ש-LG התגברה עליו במידה רבה באמצעים טכנולוגיים.

QLED הוא הדור האחרון של מסכי LED כאשר כבר כיום ידוע לנו שיש עוד מסלול ארוך עד למיצוי הטכנולוגיה. מדובר בכמה שיפורים, אבל בעיקר בשיפור טכנולוגיית Quantum Dot אשר הופכת אור כחול למגוון צבעים חד ומדוייק יותר. QLED מוסיף מספר אלמנטים לטכנולוגיה הזו, כולל פאנל קונרטסטי יותר, טווח צבעים רחב מבעבר (המונח  כיום הוא "נפח צבע"), עוצמת אור של 1500 ניטים (לעומת כ-1000 ניטים בדור הקודם) וזוית צפיה רחבה יותר. QLED מוסיף גם טכנולוגיה חדשה לציפוי המסך לטובת בליעת אור חיצוני. 

חסרונות QLED הוא בעיקר בכך שעדיין אין מקור אור מאחורי כל פיקסל. מכיוון שלא כל פיקסל עומד בפני עצמו – יש בלוקים די  גדולים של פיקסלים אשר עוצמות האור שלהן משפיעות אחת על השניה. משמעות הדבר היא מגבלת הקונרטסט הטבעי של המסך. 

אז למי הטכנולוגיה היותר טובה?

ריפים של 4K HDR זמינים ברשת. מאיפה הם הגיעו והאם הם טובים?

אם נסיר את המעטה השיווקי של שתי החברות, בפועל השנה אין באמת קפיצת מדרגה טכנולוגית אלא סוג של מקצה שיפורים לדור הקודם שהיה מהפכני יותר. מהצד של LG, מסכי ה-OLED החדשים משפרים עיבוד תמונה ומתקנים מעט את הטכנולוגיה, אבל לא מקפיץ את ה-OLED משמעותית קדימה. בין היתר, מכיוון שהטכנולוגיה הזו כבר כל כך טובה, שכבר קשה לעשות דברים מהפכניים שיכולים להתעלות עליה. לכן, החברה התמקדה ב-wallpaper שהוא צעד עיצובי. יתרון נוסף שיש ל-LG כיום בלבד הוא נושא ה-Dolby Vision שבניגוד למקנות הראשוניות שלי עליו, מדובר בשיפור דרמטי ביותר ביחס ל-HDR רגיל. עוד על כך במאמר נפרד.

QLED לעומת זאת הוא שיפור מעל QD רגיל, בטווח הצפיה, מגוון הצבעים ועוצמות האור. בפועל גם כאן מדובר במקצה שיפורים ובפועל זה כבר דור שלישי של QD של סמסונג ולא טכנולוגיה חדשה. התקווה היתה שסמסונג תכריז על טכנולוגיה מבוססת QDCF (הדור הבא של QD), אך ככל הנראה QLED זה לא זה. הסיבה שהמשפט הזה לא נחרץ יותר הוא מכיוון שסמסונג מאוד לא חדה בהסבר על השינויים שהכניסה ב-QLED, ככל הנראה מסיבות שיווקיות, וכך קשה לזהות בדיוק מה טכנית החברה עשתה בדור הנוכחי של המסכים. הדבר דומה למה שבזמנו סוני עשו עם Triluminus, כאשר השיקה בפועל QD והסתירה זו במהלך שנה שלמה בכדי לקבל יתרון טכנולוגי על מתחרותיה.

בפועל בנוגע לטווח צבעים ותאימות HDR10, שני סוגי המסכים עושים יופי של עבודה. לכן, מבחינת הוידאופילים יש בעצם שני הבדלים מהותיים בין הטכנולוגיות:

  • עוצמת אור – כאן QLED של סמסונג לוקח בגדול עם 1500 ניטים לעומת כ-700 בדור החדש של OLED של LG. יתכן שהחברה תצליח להוציא נקודתית מעט יותר אור, אבל QLED בהיר יותר ללא ספק.
  • קונטרסט – כאן OLED לוקח ובענק. בשני המקרים המסכים מסוגלים לכבות את הפיקסלים לכדי שחור מוחלט אבל בכל הנוגע לקונטרסט טבעי של הפאנל, למסכי ה-LED הטובים ביותר יש שבריר של הקונטרסט הטבעי של OLED אשר יודע לכבות פיקסל באופן מוחלט, להדליק את הפיקסל השכן באופן מוחלט ולהוסיף פיקסל שכן שלישי שיכול להיות כל גוון אחר. זה משהו שלא קיים ב-QLED.
  • HDR – בעולם ה-HDR מחולק ל-HDR10 הפופולרי וה-Dolby vision שהוא נדיר יותר. LG תואמת לשתי הטכנולוגיות, בעוד ששאר החברות מהמרות על HDR10 בלבד. למי שיש נטפליקס מומלץ בחום לנסות תכני Dolby vision ולאסוף את הלסת שלו מהרצפה לאחר מכן (נסו את Santa clarita diet למשל).

אם הייתי צריך לשפוט לפי כל אלה עוד לפני שינחתו המסכים החדשים של החברות כאן בארץ, ההימור שלי הוא ש-OLED לוקח ובגדול. עוצמות אור מעניינות בעיקר עבור תכנים  מאוד מסויימים (טייטלים כמו Pacific rim ומקס הזועם), אך מרבית התוכן האמיתי אינו בוהק באופן משוגע וכשמדובר בתוכן נורמלי, מסכי ה-OLED נותנים תוצאה יותר וידאופילית.

לגבי עוצמות האור, חשוב לדעת שהעין אינה לינארית אלא לוגריתמית בתגובה שלה לעוצמות אור (האישון מתכווץ ככל שיש יותר אור ולכן מתקשה להבחין בהבדלים בין לבן בהיר ללבן פחות בהיר). התוצאה של זה היא שבעוד שקל מאוד להבחין בין 10 ניטים ל-20 ניטים, הרבה יותר קשה להבדיל בין 1000 ניטים ל-1500 ניטים. 

אז מה הלאה?

לשתי הטכנולוגיות יש מסלול די ברור קדימה ובשני המקרים מדובר באינטגרציה הרבה יותר עמוקה עם טכנולוגיית QD. כבר פרסמנו באתר מאמר של rwg1 על הצעדים הבאים בטכנולוגיה הזו שתמציתה היא שבשלבים הבאים של LED יחלפו לחלוטין הלדים לגוון כחול והפילטרים יוחלפו מפילטרים שממסכים אור, לפילטרי QDCF שממירים צבע אחר אחד לצבע אחר. הדבר ישפר עוד יותר את עוצמות האור והאיכות של LED. גם בעולם ה-OLED ה-QD יכול לעשות מהפכה על ידי שינוי של מקורות ה-OLED במקום ל-4 תת פיקסלים צבעוניים לתת פיקסלים שכולם כחולים ומעליהם פליטרי QDCF שימירו את הצבעים הללו לצבעי היסוד. שיפור זה יתן קפיצה משמעותית ל-OLED ויאפשר לו להגיע לעוצמות אור חזקים במיוחד מבלי לפגוע בתכונות הבסיסיות שלו.

בקיצור, ממתינות לנו כמה שנים מעניינות במיוחד. אנחנו, כמובן, מצפים לכניסת המודלים החדשים לארץ ונשמח לבדוק אותם ולעשות השוואת ראש בראש של OLED מול QLED.

לשרשור התגובות


9:00
  /  
18.04.2017
  
מאת: עפר לאור

1