לוח אם ASUS ROG STRIX B250F

פלטפורמת ה- Kaby Lake הגיעה ועימה רצף לוחות אם חדשים ומתקדמים מבעבר. לפנינו ה- ROG STRIX B250F לבית ASUS, עם זוג ...


הקדמה

חברת ASUS (או AsusTek Computer Inc בשמה המלא), היא חברה מטייוואן אשר הוקמה בשנת 1989, והפכה במשך השנים לאחת מהשחקניות הבולטות ביותר בתחום ה-PC, מעבר ללוחות האם וכרטיסי המסך, לחברה יש טווח רחב של מחשבים ניידים ונייחים, מסכים, טאבלטים, סמארטפונים ועוד.

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

מעבדי Kaby Lake והצ'יספטים החדשים

בשבועות האחרונים אינטל השיקה את פלטפורמת ה-Kaby Lake החדשה, ולמרות שהמעבדים החדשים יתפקדו בסדר גמור על גבי לוחות אם מסדרה 100 אחרי עדכון BIOS, אין זה חדש שהשקת מעבדים מביאה אתה גם סדרת לוחות אם חדשה (200 במספר) הכוללת תמיכה בתכונה ספציפית אחת לפחות, כאשר במקרה של מעבדי ה-Kaby Lake, הצ'יפסטים החדשים מכילים עוד 4 נתיבי PCI-E 3.0 לטובת זיכרונות ה-Optane, אם כי התמיכה בטכנולוגיה מחייבת מעבדי ה-Kaby Lake.

לוח אם ASUS B250F

 

הוספתי לטבלה גם את צ'יפסט H110, שכן אינטל לא הציגה מחליף, והוא ממשיך להיות הצ'יפסט הזול ביותר בסדרה, אם כי כדאי לציין שמומלץ לוודא שהלוח אם מגיע עם גרסת BIOS מעודכנת לתמיכה ב-Kaby Lake. בכל הנוגע לצ'יפסטים החדשים B250/H270/Z270 אינטל לא מחדשת הרבה מעבר להוספת 4 נתיבי PCI-E 3.0 לכל אחד מהצ'יפסטים, ככל הנראה כדי לאפשר ליצרניות להוסיף חיבור M.2 נוסף לשמש את זיכרונות ה-Optane בעתיד ללא הצורך בוויתור על תכונות קיימות הזקוקות לנתיבי ה-PCI-E 3.0 הקיימים.

מעבר לכך, צ'יפסט Z270 ממשיך להיות האופציה המתקדמת ביותר, והיחידה המאפשרת המהרה (וזיכרונות במהירויות גבוהות מעל ל-2400/2133 בהתאם למעבד בשימוש), H270 מהווה מעין תחנת ביניים עם כמות נדיבה יחסית של נתיבי PCI-E המאפשרים ליצרניות להוסיף בקרים חיצוניים ושמירה על חלק מהתכונות כגון RAID אך ללא המהרה, ואילו B250 מקצץ בחלק מהתכונות הללו ומציג פלטפורמה מוגבלת יותר מבחינת יכולות ההרחבה והחיבורים הזמינים, אם כי עדיין מדרגה מעל צ'יפסט ה-H110 הנחות בצורה משמעותית.

ה-ROG STRIX B250F GAMING

השקת הצ'יפסטים החדשים מביאה ליצרניות לוחות האם הזדמנות לחדש במקצת את ליין המוצרים שלהם עם תכונות חדשות ועיצובים מעודכנים, ה-B250F החדש הוא לא יוצא מן הכלל בגזרה הזאת, מדובר על לוח אם המכוון את עצמו לגיימרים שלא מחפשים המהרה והמחיר המוסף של לוח Z270, אבל כן רוצים את כל התכונות הנפוצות מאותם לוחות האם היקרים. כגון פתרון אודיו איכותי מובנה, תאורת RGB, שליטה מתקדמת על מאווררים וכמובן עיצוב נאה.

ה-B250F מגיע אלינו ככרטיס הכניסה למשפחת מוצרי הגיימינג של ASUS, ה-Republic Of Gamers, או ROG בקיצור, ולייתר דיוק מסדרת ה-STRIX, כך שבהחלט לא מדובר על לוח ה-B250 הטיפוסי שתמצאו במחשב המשרדי.

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

בקופסה נמצא כמה מדבקות, מדריך משתמש, דיסק דרייברים, ארבע כבלי SATA (שניים עם ראש בזוית 90 מעלות) ואת כיסוי המתכת לפנל האחורי, שמרגיש אגב איכותי למדי. עוד בקופסה נמצא כבל מאריך לחיבור נוח של פס לדים חיצוני וסט ברגים להתקנת כונני M.2, כמו כן שקית עם אביזרים להתקנת תוספי פלסטיק מעוצבים שהחברה מעודדת לעצב ולהדפיס בתלת מימד.

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

לוח האם מגיע אלינו בעיצוב דיי מינימליסטי וניטרלי לגמרי הודות לצבע האפור שנבחר, דבר המקל על התאמת לוח האם לשאר החומרה מבחינת עיצוב, במיוחד עם טרנד ה-RGB הקיים, שהמטרה שלו היא לאפשר התאמה אישית יותר מבחינת עיצוב המחשב, דבר שלא מתאפשר לגמרי כאשר כל רכיב מגיע כבר עם נגיעות צבע שלו. מבחינת לדים אגב, בלוח האם חבויים מספר לדים בצדו הימני אחורי, לצד מחבר RGB יעודי לפס לדים חיצוני, אם כי השימוש בהם הוא לגמרי מבחירה.

לוח אם ASUS B250F

 

בצדו העליון נמצא שני גופי קירור נאים המסתירים את מערכת הספקת החשמל של לוח האם, נקודה לחיוב כאן היא שכל שלושת גופי הקירור בלוח האם משתמשים בברגים ולא בתופסני פלסטיק זולים ושבירים. לצדו הימני של סוקט המעבד נמצא את ארבעת חריצי ה-DDR4 עם הנעילה החד צדדית שהתרגלנו לראות, מבחינת תמיכה בזיכרונות, עם מעבד Skylake המהירות מוגבלת ל-2133MHz ואילו עם מעבד Kaby Lake ההגבלה עולה במקצת ל-2400MHz. בנוסף צמוד לזיכרונות נמצא את אחד משני מחברי ה-USB 3.0 המתחברים לפנל הקדמי במארז. אזור המעבד עצמו דיי ריק, מה שאמור לחסוך בעיות תאימות עם קירורי אויר גדולים, עוד נמצא כאן מספר מחברים למאווררים המאפשרים שליטה דרך מתח או PWM, הכוללים: מחבר יעודי למשאבת מים של קירור AIO, זוג מחברים למאווררי מעבד וחיבור אחד למאוורר מארז, בתחתית לוח האם נמצא מחבר נוסף למאוורר מארז. ה-B250F לא מציע לנו מסך LED ספרתי לאיתור תקלות, במקום זאת נמצא ארבעה לדים בצדו הימני(מעל חיבור ה-24Pin) שבעת תקלה יגידו לנו מי האשם, בין אם זה כרטיס המסך, הזיכרון, המעבד או מדיית האחסון שלנו.

לוח אם ASUS B250F

 

כאשר יורדים לחצי התחתון, נמצא את הצ'יפסט מתחת לגוף הקירור המעוצב, צמוד אליו את שש מחברי ה-SATA 3.0 אשר מסודרים בשורה ארוכה ובזוית 90 מעלות, צעד עיצובי שלדעתי עשוי להקל על חיבור וניתוק מחברי ה-SATA, שלרוב כרטיס המסך חוסם. ה-B250F מגיע גם עם שני מחברי M.2, העליון תומך בממשק SATA והשימוש בוא מנטרל את חיבור ה-SATA הראשון, מחבר ה-M.2 השני תומך בממשק PCI-E לכונני NVMe וגם בזיכרונות ה-Optane העתידיים.

בגזרת מחברי ה-PCI-E, יש לנו כמובן מחבר PCI-E 3.0 x16 מחוזק לעמידות גבוהה יותר מול המשקל הרב של חלק מכרטיסי המסך בשנים האחרונות, בנוסף המחבר ממוקם במרווח של סלוט בודד מהצקה עליון, דבר המעניק מרווח נוסף בין קירור המעבד לכרטיס המסך. מעבר לכך נמצא ארבע מחברי PCI-E 3.0 x1 לצד מחבר PCI-E 3.0 שפיזית בגודל x16 אבל אלקטרונית מוגבל ל-x4, או x2 כאשר מאיישים את שני מחברי ה-PCI-E 3.0 x1 האמצעיים.

לבסוף נמצא פה את החיבורים לנורות והכפתורים לפנל הקדמי של המארז, כמו כן את מחבר ה-USB3.0 השני ומחבר USB 2.0 בודד. לא פחות חשוב נמצא את יציאת ה-RGB לפס הלדים, מחבר TPM וכמובן את יצאת ה-אודיו לפנל הקדמי הממוקמת בצמוד לשבב האודיו – "SupremeFX" של ASUS ומתבסס הפעם על אחד מהקודקים החדשים של realtek מסדרה S1220A.

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

בפנל האחורי נמצא מחבר PS/2 משולב, ארבע מחברי USB2.0, שני מחברי USB3.0(כחול) וזוג מחברי USB3.1 Gen 2(אדום) במהירות 10Gbps כאשר אחד מהם בחיבור Type-C, היות ואין תמיכה טבעית ב-USB 3.1 Gen 2 בצ'יפסט, שני המחברים הללו מתבססים על בקר של ASMedia ומדורגים ל-3A מבחינת הספק. על רשת ה-Gb אחראי בקר I219V של אינטל, שראינו לא מעט ממנו בשנה האחרונה, עוד נמצא כאן את שלושת יציאות הוידאו HDMI1.4, DVI ו-DisplayPort 1.2, מבחינת אודיו יש יצאה אופטית לצד כניסות/יציאות האודיו האנלוגיות.

ה-BIOS

אחד הדברים שמאוד השתפרו בשנים האחרונות הוא עיצוב ה-BIOS, המעבר ל-UEFI אפשר ליצרניות להשקיע בעיצוב גרפי, אינטואיטיבי ופשוט יותר למשתמש, ו-ASUS כנראה מציע את אחד מהפתרונות הנוחים ביותר, ה-BIOS עובד ברזולוציה נמוכה של -1024×768, ואין פה אוסף אנימציות בלתי נגמר כמו שמקבלים היום בחלק מלוחות האם, אבל אפילו למשתמש כמוני – שלא נגע ב- BIOS של ASUS מזה שנים, לא קשה מדי להתמצות בו.

לוח אם ASUS B250F

מצב ה-EZ Mode.

מסך הפתיחה מביא אותנו ל-"EZ Mode", מקבלים פה גישה לעיקר הדברים שאנו צריכים, מצב המערכת – רכיבים מחוברים, סטטוס המעבד, גרסת ה- BIOS וכמה קיצורי דרך להגדרת ה-XMP לזיכרונות, שליטה על המאווררים ובחירת מדיה לעלות ממנה את מערכת ההפעלה.

לוח אם ASUS B250F

מצב ה-BIOS המתקדם.

אם לוחצים על F7 נכנסים למצב המתקדם שחושף את כל שאר ההגדרות, הכל פה מסודר לפי לשוניות בצורה הגיונית למדי ובלי שטויות מיותרות, ה- BIOS גם כולל כלי לעדכון דרך האינטרנט באופן מובנה, תוכנה לביצוע Secure Erase ל-SSD וגם אופציה להצגת סטטוס כרטיס המסך, קצת בדומה ל-GPU-Z.

טרנד ה-RGB

אחת התכונות העיקריות של ה-B250F היא תאורת ה-RGB, ש-ASUS מאפשרת לסנכרן עם שאר המוצרים שלה תחת "Aura Sync". על גבי לוח האם קיימים מספר לדים בצידו האחורי, מעבר לכך יש מחבר 12V/G/R/B סטנדרטי לפס לדים 5050 המספק 12V ב-2A ומאפשר לחבר פס לדים באורך של 2 מטר, פס הלדים הוא כמובן אביזר נפרד ולא כלול עם לוח האם, אבל ASUS כן צירפה כבל מאריך לחיבור נוח יותר.

לוח אם ASUS B250F

התאורה המובנת

הלדים המובנים ניתנים לשליטה ולהציג אפקטים שונים, גם כאשר המערכת כבויה, כמובן שניתן גם להגדיר אותם להיות כבויים במצב הזה, אציין שבלוח האם שקיבלתי נורת הלד האחרונה לא מציגה צבע אדום, אבל נראה שמדובר על בעיה נקודתית.

לוח אם ASUS B250F

בשילוב פס לדים סטנדרטי

כאשר מחברים פס לדים חיצוני אפשר לראות איך הכל משתלב, היות ואין על הנורות בפס הלדים שליטה ישירה האפקטים הזמינים פשוטים יותר, אבל סך הכל ההתאמה בין פס הלדים החיצוני לנורות הלדים הפנימיות טובה למדי, אם כי זה גם תלוי בפס הלדים שלכם, שעשויים לסטות במידה מסוימת אחד מהשני בצבעים המוצגים.

לוח אם ASUS B250F

 

על השליטה בלדים אחראית תוכנת ה-Aura של ASUS, שמסוגלת לשלוט על מוצרים נוספים של החברה התומכים ב-Aura Sync, יש מבחר לא רע של מצבי תאורה באופן מובנה, אם כי לטעמי הממשק של התוכנה קצת מיושן ויכול להרוויח מעבודה נוספת, בעיקר בנוחות השימוש. כמו כן חבל שלא ניתן להגדיר את ערכי הצבע ידנית. התוכנה גם שולטת על פרופיל הלדים כאשר המחשב כבוי, כאשר רק פס הלדים המובנה בלוח האם מסוגל לעבוד במצב הזה. לצערי כן חוויתי גם בעיות בשימוש עם התוכנה, לא מעט פעמים אחרי כיבוי והדלקה של המחשב פרופיל הלדים התחלף או נעלם לגמרי, בעיה שבהחלט דורשת פתרון מצד ASUS, שכן גם הגרסה המעודכנת ביותר לתוכנת ה-AURA שיצא ב-10/02/17 בשילוב עם ה- BIOS העדכני ללוח האם 0312 במספרו, לא פותרים את הבעיה לגמרי, אם כי כן הייתי אומר שהמצב השתפר.

האודיו

המוניטין של פתרונות האודיו המובנים בלוחות האם מעולם לא היה נהדר, למרות זאת כבר שנים שיצרניות לוחות האם משקיעות לא מעט משאבים במטרה לשפר את הסאונד בלוחות האם, במיוחד בסדרות הגבוהות והיקרות. ה-B250F לא יוצא מהכלל בגזרה הזאת, היות ומדובר על לוח המכוון גבוהה יותר בסדרה, החברה משלבת את פתרון האודיו המתקדם שלה "SupremeFX", המאפשר במקרה שלנו עד ל-8 ערוצי אודיו ותומך בקבצים עד ל-32Bit/192KHz, שבב האודיו מתבסס השנה על הקודק המעודכן של Realtek, בגרסה מותאמת ל-ASUS, ה-S1220A שלטענתה מציג ביצועים עדיפים בהשוואה ל-ALC1220 הסטנדרטי, כמו כן נמצא קבלים יפניים של Nichicon ושני op-amps, ה-RC4580 וה-OPA1688 של TI, לטענת ASUS ניתן לחבר אוזניות בעלי עכבה של 32Ohm ועד ל-600Ohm

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

לוח הבקרה לתוכנת ה-SupremeFX מציע זיהוי אוטומטי להתנגדות האוזניות ובוחר אוטומטית מצב הגברה מתאים, בין Performance-Powerfull-Extreme (אם כי אפשר לבחור גם ידנית), כל האוזניות שברשותי בעלי עכבה נמוכה, אבל התוכנה בהחלט זיהתה עכבה נמוכה מ-50 לכל השלושה. מעבר ללוח הבקרה הבסיסי, החברה גם מצרפת שתי תוכנות נוספות, אחת בשם Sonic Studio 3 והשנייה בשם Sonic Radar 3.

לוח אם ASUS B250F

 

תוכנת ה-Sonic Studio 3 מאפשרת להגדיר אקולייזרים, מצב סראונד וירטואלי, פרופילי סאונד נפרדים לכל תוכנה וניתוב סאונד מתוכנות נבחרות להתקני הקול השונים, התוכנה גם מאפשרת סנכרון דרך חשבון Asus WebStorage ושמירת פרופילים מקומית.

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

התוכנה הנוספת היא ה-Sonic Radar 3, שמתלבשת מעל משחקים ואמורה להראות את מקורות הסאונד השונים באופן ויזואלי למשתמש, לטעמי הרוב יקבלו את זה כגימיק, וגם התמיכה במשחקים דיי מצומצמת, אבל זה פה.

לוח אם ASUS B250F בביקורת

 

בגזרת איכות הסאונד עצמה, לפחות ע"פ דעתי הסובייקטיבית בלבד, הפתרון של ASUS בהחלט עושה את העבודה, כל מה שניסיתי היה נשמע כמצופה, הסאונד היה נקי ורצפת הרעש נמוכה. האם זה בא להחליף את מגברי האוזניות וממירי ה-DAC במאות דולרים שלכם? כנראה שלא, אבל בשביל רמת המחיר הזאת, כרטיס הקול המובנה ב-B250F כנראה יהיה מעל ומעבר ל-95% מהאנשים בעולם.

תוכנות נוספות

מעבר לתוכנות שכבר ראינו, ללוח האם מצורפות מספר תוכנות נוספות, העיקרית היא AI Suite 3 המאחדת מספר כלים ללוח האם בחבילה אחת.

לוח אם ASUS B250F

 

התוכנה מספקת מידע כללי על המעבד, לוח האם והמאווררים, מאפשרת שליטה על הגדרות הספקת החשמל למעבד (אם כי לא נחוץ כל כך ללא היבט ההמהרה), Fan Xpert 4 מאפשר שליטה על המאווררים השונים, כולל יצירת פרופילים אישיים מעבר ל-4 הכלולים, יש גם אופציה לזיהוי אוטומטי של המהירות המינימלית והמקסימלית למאווררים השונים במערכת, לטובת התאמת טווח השליטה בצורה טובה יותר. התוכנה גם מציע קיצור דרך לפיצ'ר ה-EZ Update שמאפשר להוריד עדכוני תוכנה, דרייברים ו-BIOS חדשים כולל התקנתם. ASUS גם הוסיפו כלי "לנקיון המחשב", קצת בדומה לפעולת הניקיון של CCleaner. סך הכל התוכנה עושה עבודה טובה באיחוד תכונות שימושיות (וכמה פחות) תחת מעטפת נוחה למדי ומבלי להרגיש איטית וכבדה.

כמו כן, ASUS מצרפת גם תוכנה להעתקת כוננים (המאפשרת גם ליצור קובץ Image במקום), תוכנת RAM Cache2 אשר יכולה להשתמש בכמות מוגדרת של זיכרון ה-RAM כמטמון למדיית האחסון הרגילה לטובת ביצועים טובים יותר (אם כי בעת ניתוק מהחשמל במצב כזה המידע שעוד לא נכתב ל-SSD או HDD נעלמים כתוצאה מאופן העבודה של טכנולוגיית ה-DRAM) ולבסוף נמצא את תוכנת ה-GameFirst IV שאמורה לתעדף משחקי רשת על פני צרכני רשת אחרים במחשב ובכך לשפר לנו את חווית המשחק, או לחלופין מאפשרת לתעדף שימושים אחרים לפי בחירת המשתמש, בנוסף התוכנה מאפשרת לשייך תוכנות ספציפיות לממשקי רשת שונים, למשל דפדפן אחד לשייך לרשת הקווית ואת הדפדפן השני לשייך לנקודת גישה אלחוטית מהסמארטפון.

לסיכום

לוח ה-B250F הוא לדעתי תוספת מצוינת לסדרת ה-ROG הוותיקה של ASUS, כזאת שמורידה את ליין מוצרי הפרימיום של החברה צעד נוסף כלפי מטה למשתמש הפשוט, לוח האם מביא את רוב התכונות שגיימר ממוצע מחפש בלוח אם בשנים האחרונות, כגון אודיו, תאורה, עיצוב ותמיכה בטכנולוגיות קיימות ועתידיות כגון NVMe ו-Optane, מבלי להיכנס עמוק מדי לכיס בשביל תכונות שהוא לא בהכרח ינצל. אני רק מקווה שב-ASUS ישפרו בהקדם את תוכנת ה-Aura שלהם שמהווה את אחת מנקודות המכירה העיקריות, ופשוט מרגישה חצי אפויה במצבה הנוכחי.
מחיר: 690 ש"ח.

לעמוד המוצר באתר אסוס ישראל: ASUS ROG STRIX B250F
לדיון בנושא: לוח אם ASUS ROG STRIX B250F

לוח אם ASUS B250F בביקורת

מערכת הבדיקה הורכבה באדיבות (לפי סדר ABC): 

ה-i7 -7700K, מעבד המיינסטרים העוצמתי בשוק

ה-i7 -7700K, מעבד המיינסטרים העוצמתי בשוק

ה-i7 -7700K, מעבד המיינסטרים העוצמתי בשוק

ה-i7 -7700K, מעבד המיינסטרים העוצמתי בשוק

ה-i7 -7700K, מעבד המיינסטרים העוצמתי בשוק

ה-i7 -7700K, מעבד המיינסטרים העוצמתי בשוק


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

14:00
  /  
18.02.2017
  
מאת: IamEzio

1