מכונת השיווק המיומנת של הוט החלה לאחרונה לשווק את העובדה שלממירי הוט אין דיליי. מאיפה הדיליי הזה נולד ומדוע הוא שונה בין הממירים השונים?
דיליי הוא עיכוב בין השידור לבין הקליטה, ולפי הבדיקות השונות שנעשו בעיתונות הישראלית, הספקיות השונות כוללות דיליי שונה ולכן התופעה שהוט מצביעה עליה בהחלט קיימת. האם היא מציקה לכם? זה כבר עניין אישי.
שידורים מגיעים ממגוון של מקורות, במקרה של הוט החברה מקבלת את מרבית התוכן שלה משידורי לויין דרך אנטנות ענק על גבי ערוצים יעודיים שפתוחים אך ורק לספקיות טלויזיה באיזור. במקרה של המונדיאל זה מורכב עוד יותר כי בעלי התוכן הם כאן1, וככל הנראה כאן1 יקלטו את השידורים ו "יארזו" אותם באופן שכל החברות יוכלו להשתמש בהם, וזאת במקום לתת לכל גוף שידור גישה ישירה לערוץ הלוייני של התוכן.
אם האריזה אינו תואם לפורמט שהממירים או האפליקציות דורשות, נדרש פיענוח וקידוד מחדש (live transcoding), דבר שלוקח זמן ואשר תלוי בשיטות השונות, מכיוון שכל פיענוח וקידוד מוסיפים כמה שניות של דיליי לכל הפחות.
לאחר הפיענוח הראשוני, ניתן לשדר את זה אנלוגית (דרך הוט בלבד ורק בערים מאוד מצומצמות שבהן עדיין יש שידור אנלוגי), כך שלמי שיש עדיין ממיר הוט אנלוגי יש יתרון של כשתי שניות על שאר השיטות.
מקור: עפר לאור
עבור עידן+, כאן משדרים ב-SD ושוב ב-HD, שניהם בקידוד H264, כך שהצפי הוא ששידור זה יוסיף סביב 2 שניות דיליי (פיענוח, קידוד ופיענוח במסך או הממיר שלכם).
שידורי הוט הדיגיטליים, מטרנזקדים (לפענח ולקודד מחדש) דרך התשתית שלהם, שצפויה להיות סביב שניה יותר ארוך מעידן+. בנוגע לשידורי 4K, הוט ככל הנראה יהיו חייבים לקודד מחדש את הסיגנל HEVC שהם יקבלו מהמקור הלוויני. כאן הדיליי תלוי באיכות המקודד שלהם, אך זה בפירוש יוסיף זמן נוסף שנעמד על סביב 2 שניות נוספות.
מקור: עפר לאור
יס יכולים לנקוט בשתי שיטות שונות. הם יכולים לשדר אחד לאחד את המקור HEVC ללקוחות שלהם, ובמקרה כזה הם יכולים להרוויח שבריר שניה, או לטרנזקד גם הם את השידור (מרבית הסיכויים שזה המצב) לפורמט שיתאים בול לממירי ה-Yes Ultra שלהם. עם זאת, יס לא רק צריכים לקלוט את שידור הלויין אלא עליהם לשדר את התוכן המקודד בחזרה ללוויין והלקוחות יקלטו אותו לאחר שישודר שוב לקרקע. כך שבמקרה הטוב, יס מפסידה כאן כשתי שניות נוספות זמן תעבורת לויין ביחס לשידורי הוט הדיגיטליים.
בנוסף לעידן+, כאן משדרת לאפליקציה שלהם וגם שחררו גרסא שרצה על מסכי Tizen של סמסונג (עדיין לא ידוע אם WebOS של LG או אנדרואידTV יקבלו אפליקציה בזמן הקרוב, אבל סיכוי סביר שכאן יעשו מאמץ לשפר את המצב). שם השידורים הם אינטרנטיים ובנוסף לדיליי של קידוד מחדש, אנחנו מוסיפים את התוספת זמן הנדרשת בכדי לשדר בשיטה אדפטיבית – לפחות 30 שניות בנוסף לזמן הקידוד.
סלקום משתמשים בתשתית OTT דרך האינטרנט. החברה משתמשת בפורמט אדפטיבי שדרך העבודה שלו היא לקודד מקטע של מספר שניות (לרוב בין 6-10 שניות בכל מקטע כזה) ואז לעבור למקטע הבא. הממיר צריך לאגור סביב מקטע אחד וגם הפיענוח והקידוד דורשים זמן. לרוב, הדיליי בשיטה זו נעה סביב 30 שניות של באפר ואם נוסיף את זמני הקידוד והפיענוח, הדיליי הצפוי יכול לגדול עד 40-45 שניות. עם זאת, בהגדרות נכונות (צמצום זמני הבאפר) ותוך לקיחת סיכון של תקיעת השידור, ספקית יכולה לרדת לבאפר קטן יותר ולהגיע גם ל-15 ו-20 שניות. המחיר בצמצום כזה הוא התמודדות גרועה יותר במקרה של שינויי רוחב פס בבית או אפילו אצל ספקית האינטרנט שלכם.
מקור: עפר לאור
פרטנר משתמשת בשיטה דומה של קידוד אדפטיבי, אך הדגש שלה היה תמיד על אמינות השידור ואיכות גבוהה. המחיר? זמן באפר גדול יותר בהרבה, מה שהביא את החברה לזמן דיליי גבוה ביחס לכל השיטות האחרות בכל הבדיקות שנערכו. עם זאת, גם כאן החברה יכולה לשנות אסטרטגיה בפועל ולשנות את הגדרות הבאפר ואת גודל המקטעים. עם זאת, יהיה לה קשה לשנות את ההחלטות האסטרטגיות שהן חלק מהתכנון של הממיר, כך שיתכן שהדיליי של החברה לא יעמוד על כשתי דקות (מה שמדדו בחלק מהבדיקות) אלא זמן קצר יותר. היתרון הגדול של פרטנר הוא שכל לקוחותיה כבר ערוכים לקבלת השידור ב-4K, שהרי לכולם יש ממירים 4K, מה שלא נכון לגבי שאר החברות.
חשש נוסף שעלה לאחרונה הוא האם האינטרנט הישראלי מסוגל לתמוך במאסה של צופים אשר יצפו בשידורי המונדיאל בישראל. ככל הנראה התשובה לכך היא חיובית והספקיות ערכו לא מעט בדיקות בכדי למנוע מצב של תקיעות כאלה. בראש ובראשונה, החיבור נעשה מול CDN (מערך שרתי תוכן) ישראלים בלבד. במקרה של עידן+, יס והוט, השידור הוא מולטיקאסט ולכן אין חשש של תקיעה שתפריע. הצפי כרגע הוא שהחברות וכאן נערכו לנושא ומכיוון שידוע בדיוק רב כמה צופים יהיה למונדיאל, בניגוד להרבה שידורים אחרים, מנסיון העבר – ניתן להכין את התשתיות הללו, בפרט שהן גמישות מאוד וניתן לשנות את החוזק שלהם בזמן אמת באופן אלסטי.
נצטרך להמתין ולראות אם החברות נערכו כראוי לשידורי המונדיאל, שהוא ככל הנראה השידור המשמעותי הראשון בישראל של 4K (היו שידורים כאלה בעבר, אך לא עם מאסה כל כך משמעותית של צופים).
יש לציין שכל המספרים הם השערות המבוססות על הטכנולוגיות השונות, והמספרים בפועל יכולים להתארך או להתקצר על ידי הגדרות שונות של הספקיות במטרה להתגבר על הבעיה.
לדיון בנושא: מונדיליי? איך נוצר דיליי שעלול לגרום לכם לשמוע את הגול מהחדר השני או מהשכנים