OLED מול UHD
בדומה לכרישים בים, חברות אלקטרוניקה חייבות כל הזמן להתקדם אחרת הן ימותו. הקדמה הטכנולוגיות מהירה ושנה אחת זה יכול להיות טכנולוגיית תלת מימד בעוד שבשנה הבאה, עיצוב או מסכים דקים זה מה שיגרום ללקוחות לצאת מהבית ולרכוש מסכים חדשים.
הבעיה הכי קשה בשוק המסכים הוא שהחברות התרגלו לגידול מהיר, הודות לאימוץ מסיבי של טכנולוגיות המסך הדק מאז תחילת המילניום.
אלא שהשוק חווה רוויה. כמויות הטלויזיות שנמכרות מדי שנה מתחילות להתמתן ולרדת. אנשים רבים כבר רכשו את כל המסכים שהם מתכננים לרכוש בעשור הקרוב, שזה כולל מסך גדול לסלון ומסכים קטנים לחדרי השינה והילדים.
במקביל, הכניסה של יצרניות סיניות זולות לייצור מסכים דקים מקשים עוד יותר את המאבק, כאשר המודל הקוריאני הוא "לתפוס כמה שיותר אחוזי שוק בכל מחיר". מודל זה בעייתי מכיוון שהוא מניח שבסופו של דבר, אחרי שתופסים שוק, ניתן יהיה להעלות את המחיר בחזרה – מה שלא נכון כאשר יש לך מתחרה סיני זול מעבר לפינה.
לכן החברות מנסות בכל פעם למצוא שטיק או פטנט אחר שיכול להעלות להן את הרווחיות. שנה אחת זה תלת מימד – דבר שדורש הרבה הערכות טכנולוגית ולכן מאיט את האימוץ הסיני ומעלה את מרווח הרווחיות של החברות.
שתי הטכנולוגיות שעליהן אנחנו שומעים המון בשנה האחרונה הן UHD (או 4K) ו-OLED. שתיהן צפויות לתפוס תאוצה בשנה הקרובה, אבל האם הם מספיקות בכדי להעביר את חברות המסכים למצב שבו הן רווחיות?
4K או UHD
את הסנונית הראשונה ב-4K כבר ראינו בארץ – ניופאן השיקה בישראל את מסך ה-UHD הראשון השנה.
האמת? לא כל כך ידעתי מה לצפות עם 4K. במהלך השנים ראיתי מספר מסכי 4K בתערוכות, אבל עד שאתה לא רואה 4K אמיתי (כיום שינו לזה את השם רשמית ל-Ultra HD או בקיצור UHD) אתה לא יודע במה מדובר. זה חד כמו החיים עצמם וזה פשוט לא יאומן.
מסכי UHD כנראה יהיו הכוכבים של תערוכת CES. סוני ו-LG כבר הכריזו על מסכי 84" בטכנולוגית UHD ואפילו הושק מסך UHD בישראל במחיר של 84,000 ש"ח. עבור LG זו מתנה אמיתית כי לראשונה הם יכולים להציג FULL HD בכל עין עם טכנולוגיית ה-passive 3D שלה ללא איבוד רזולוציה. לפי השמועות, LG גם תציג מסכי UHD בגדלים שונים ב-55" וב-65" בסוויטה מיוחדת במלון הבלאז'יו במהלך התערוכה.
עבור סוני, זה עוד נסיון להחזיר את חטיבת המסכים שלה לאיזון כספי.
בתחום המסכים הממש-ממש גדולים, פנסוניק צפויה להציג את מסך ה-145" UHD שלה, הפעם בתקווה שהוא יהיה כבר בייצור סדרתי מסודר.
OLED – ההבטחה שבינתיים ממתינה להתקיים
טכנולוגיה זו מלהיבה את דמיונם של אנשים כבר יותר מעשור. דמיינו מסך דקיק מכל מה שהכרתם, שהוא בהיר יותר מ-LED, וקונטרסטי יותר מפלזמה, הוא גמיש וגם יכול להיות מודפס על חלונות… בפועל, OLED כבר שנים רבות לא מצליח להרים את הראש מעל הרצפה. בעיות ייצור סדרתי, אורך חיים מפוקפק ושיטות ייצור בעייתיות הגבילו את ה-OLED לשימוש בעיקר בתעשיית הטלפונים החכמים.
במהלך כמעט עשור, כל היצרניות הגדולות מציגות בתערוכת דוגמאות מרהיבות של מסכים בעובי של נייר עם איכות תמונה מטורפת, אך שנה לאחר שנה, המוצרים אינם יוצאים לאור.
השנה יש סיכוי טוב שגם סמסונג וגם LG יציגו דוגמית מסחריות ראשונות בגודל סביר (55") של OLED. כמובן שנתונים טכניים עדיין אינם – אין לאף אחד מושג אם המסכים נצרבים, מה אורך החיים שלהם, או אפילו כמה אור הם יכולים להפיק לאורך זמן.
fight!
הניתוחים שקראתי של אנליסטים שונים בעיקר מתרכזים ביכולות של OLED אל מול UHD במובן של "מה יכול להצליח". לפי ההערכות בשנה הבאה (2014) מסכי OLED יכבשו לא יותר מ-3% מהשוק של המסכים, שזה מאוד מרשים אם זה באמת יקרה. כרגע החברות מתקשות לייצר את ה-500 דוגמיות שהם נדרשים בכדי להציב את המסכים בקניונים ובאזורים מסחריים שונים ומשונים.
העלות של מסכי OLED צפויה להיות גבוהה מאוד. בארה"ב מדברים על 8000-9000$ למסך 55" (כידוע ניתן להשיג ב-1000$ בארה"ב מסכים סופר זולים בגודל זה).
התקווה שיצרניות סיניות לא יצליחו לייצר בטכנולוגיה זו, גם היא לא לחלוטין ברורה. בתערוכת IFA האחרונה, דווח של-LG נעלמו שני מסכי OLED ייחודיים. ההערכות בשוק הן שיצרניות סיניות גדולות עשו כאן מהלך בכדי לנסות ולהקדים את השוק עם OLED משל עצמן.
אבל כידוע השוק רווי. יש רק שוק קטן יחסית בכל שנה של משדרגים, או כאלה שחייבים את המוצר האחרון והטוב ביותר. לאלה, גם OLED וגם UHD יכולים לתת תשובה נהדרת לתסמונת השדרגת.
האם הקהל הרחב יתעניין בשתי הטכנולוגיות הללו? כנראה שלא – המחיר יהיה גבוה מדי, והשוק רווי מדי בשביל זה.
לדיון בנושא: מסכי 4K (או UHD) מול OLED – מי ינצח בקרב?