סדרת Radeon RX 5700 של AMD

לאחר טיזינג עצבני בתערוכת Computex 2019, הגיע הזמן לחשוף את סדרת כרטיסי המסך שתגרום ל- NVIDIA להזיע.  


הקדמה

סדרת ה- RX 5700, הינה האחרונה לבית AMD אשר תתפוס מקום ותחליף את דגמי ה- RX Vega 56 & 64 ותציג ביצועים דומים ולפעמים טובים יותר, בעלות וצריכת חשמל נמוכים יותר. AMD עוד אמורה להציג בהמשך לסדרת Radeon RX כרטיסים מתקדמים יותר ואחרים תקציבים יותר, חלק משמות הדגמים אפילו כבר דלפו דרך אחד מהשותפים של החברה, SAPPHIRE, כאשר ה- Radeon RX 5950 XT יהיה בקצה העליון ו- Radeon RX 5500 בקצה התחתון, עם עוד כמעט 20 דגמים נוספים, חלקם XT וחלקם לא ולא בטוח שכולם יתבססו על ארכיטקטורת Navi החדשה בהתבסס על שיטת המיתוג בה נהגה AMD בעבר. 

סדרת הכרטיסים החדשה הינה חלק מארכיקטטורת Navi שמשפרת את חלוקת העבודה ואת היעילות שלה, מבלי להעלות את צריכת החשמל ובהרבה מקרים גם להוריד אותה בהשוואה לדגמים היוצאים. כיצד היא עושה את זה? היא משלבת יחידות Compute חדשות, חלקן Scalar, אחרות Stream והאחרונות 64b Bilinear Filte,  היררכית זיכרון מטמון רב שלבית, מנוע גיאומטרי עם 4 יחידות Prim Shader Out ועוד 8 דומות עבור In, כ- 4 מנועים אסינכרונים ושילוב חכם יותר של פיזור עבודה בין הליבות.

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

ארכיטקטורה זו הולכת להיות הבסיס של AMD לכל המוצרים שיצאו תחת אמתחתה בקרוב, לא רק כרטיסי מסך, אלא גם מעבדים, קונסולות משחקים, מחשוב בענן, תחום המוביל וכל מוצר אחר עליו תשים AMD את הידיים שלה.

בשל השימוש בארכיקטטורת RDNA החדשה, ערכי הבסיס להשוואה בין הכרטיסים, כמו Texture Units, ROPs ותדרי עבודה, עלולים להראות מעט דומים ורק בקצת יותר טובים מדור Polaris 30 שראינו עם ה- Radeon RX 590, אך הסיפור פה הוא מהותי ונשען כאמור על ארכיקטטורת RDNA החדשה שמשפרת את הביצועים ללא צורך ברוחב זיכרון גדול יותר וזה מתבטא במיוחד בייעול טוב יותר של עבודה פר שעון לעומת דור ה- Polaris היוצא.

זוג הכרטיסים מיועדים לדברי AMD עבור רזולוציות של עד 1440P ונועדו להתחרות בסדרת 2070 של NVIDIA.

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

Radeon RX 5700 XT

דגם ה- Radeon RX 5700 XT איננו הראשון בליטוגרפיה של 7nm, קדם לו ה- Radeon VII שהוצג במהלך אפריל האחרון, אבל ה- Radeon VII לא הצליח ליצור חותם בשוק, במיוחד מכיוון שתג המחיר היקר יחסית שלו, הציג ביצועים שהשתוו בסך הכל ל- 1080TI שהוצג לפני יותר משנתיים וחצי. עם ה- Radeon RX 5700 XT, חברת AMD רוצה ומתכוונת להציג דריכת רגל משמעותית בתחום כרטיסי המסך, מצוייד ב- 40 יחידות CU עם תדר שעון שמגיע ב- OC ל- 1905MHz. חברת AMD מציגה גם ערך חדש בארכיטקטורת Navi, זהו ה- "Game Clock", שמקביל ל- "Turbo Clock" של NVIDIA. מטרתו לציין את תדר השעון הממוצע לליבה במהלך משחק. אם אנחנו כבר מדברים על תדרי שעון, התפוקה של הכרטיס החדש תהיה בין 9-9.75TFLOPs של FP32 Compute|Shading, קפיצה משמעותית מעל ארכיטקטורת Polaris היוצאת. AMD משתמשת ב- RDNA על מנת לתת משמעות יעילה יותר לכל 1TFLOP שעובר דרכה. לדברי AMD, הם מצליחים לסחוט אקסטרה של 25% יותר עבודה כשהכרטיס בעומס.

הזכרון ב- Navi 10 הינו 14Gbps GDDR6 בנפח 8GB עם רוחב פס של 448GBps, זוהי קפיצה עצומה של 75% ברוחב הפס לעומת כרטיס מקביל מארכיטקטורת Polaris. החברה גם הוסיפה Color Compression על מנת לשפר את יעילות רוחב פס הזכרון וגם מדרג של זיכרון מטמון שמציג שיפור מדהים בו מתבצע ניסיון תמידי לשמור את תנועת המידע מעל ה- GPU ובכך לחסוך תנועה מעל נתיבי ה- GDDR6. אם נוסיף את 64 יחידות ה- ROPs והשיפור בתפוקת יחידות ה- Compute, ה- Radeon RX 5700 XT מסוגל לטפל בהרבה יותר רוחב פס מבעבר וביעילות טובה יותר – וכל זאת עם הספק נמוך יותר של צריכת חשמל.

הכרטיס מקוטלג בעל צריכה של 225W שמגיעים חלקם ממחבר ה- PCIe והשאר ממחבר 8 או 6 פינים, בדומה לכרטיס ה- Vega 56 או ה- RX 590 שהגיח לאחרונה. הקירור של הכל מגיע דרך מאוורר בודד ששואב אויר מהמארז, מנתב אותו  דרך המבנה הסגור של הכרטיס, ולבסוף פולט את האויר מצידו השני. חברת AMD מציינת כי היא כיוונה את המארז של הכרטיס בצורה אופטימלית יותר מבעבר עם רעש מקסימלי של 43dB.

לדברי AMD, ה- Radeon RX 5700 XT מציג שיפור של 14% לעומת Vega 64 וכמעט 30% שיפור לעומת Vega 56

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

סדרת Radeon RX 5700 של AMDלכרטיס ה- 5700 XT יש Back Plate נאה שלא קיים בדגם ה- 5700.

סדרת Radeon RX 5700 של AMD
הכיפוף במארז של כרטיס המסך אמור לשפר את זרימת האויר. האויר מוזן לגוף הכרטיס מהמאוורר וגם מפתח באחורי הכרטיס. 
לכרטיס 3 מחברי DP 1.4 ועוד מחבר בודד HDMI 2.0

 

Radeon RX 5700

כרטיס זה, שחסר את צמד האותיות XT בשם הדגם, מוריד במקצת את הביצועים של הכרטיס על מנת להציג תג מחיר נמוך יותר המארז של הכרטיס חלק וחסר את הפסים לקישוט כפי שיש במקבילה ה- XT. הכיתוב Radeon גם חסר תאורה. גם האריזה של הכרטיס מעט פשוטה יותר, לא ממש חשוב, אבל ראוי לציון.

ה- 5700 מגיע עם 36 יחידות CU, ערך ה- Game Clock עומד על 1625MHz עם Boost מקסימלי של 1725MHz. מבחינת זכרון, יש לנו אותו נפח של 8GB עם 14Gbps GDDR6. בשל הביצועים המעט נמוכים יותר, הכרטיס מדורג כבעל הספק מקסימלי של 180W, דומה לדגם ה- RX 580. המארז של הכרטיס אטום כמעט כולו, כאשר האויר הקר נכנס דרך המאוורר ויוצא דרך פתחי ניקוז האויר לצד מחברי הוידאו. ב- XT למשל, המארז פתוח גם בצד הפנימי שבתוך המארז על מנת לאפשר כניסה נוספת של אויר למארז כרטיס המסך.

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMDעיצוב יחסית משעמם. לא קיים כאן פתח כניסת אויר אחורי כמו בדגם ה- 5700 XT.

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMDדגם ה- 5700 חסר Back Plate וזה חבל כי ל- RTX 2060 שמתומחר זהה – כן מגיע עם Back Plate.
הדבר תורם לנראות מעט זולה.

  

Radeon Image Sharpening

הרבה מאיתנו משתמשים בסוג מסויים של Anti-Aliasing כמו TAA או FXAA על מנת להקנות חדות נוספת לקצוות של אובייקטים על המסך, אך אלגוריתמים אלו לעיבוד תמונה יכולים גם להוסיף טשטוש מסויים בנקודות אחרות, במיוחד במסכים גדולים. מצד שני, כיום הפופולאריות של 1080p יורדת אך הרזולוציה של המסכים הולכת וגדלה, אך אנשים עדיין לפעמים מורידים את הרזולוציה של המשחק לכדי 1080p על מנת לקבל fps גבוה יותר, בכך הגיימרים משתמשים ביכולות ה- Upscale של המסך שאינן אופטימליות, דבר שמוסיף עוד יותר טשטוש ומרכך את התמונה.

כחלק מסדרת 5700 החדשה, AMD הציגה גם עדכון לתוכנת ה- Radeon Adrenalin 2019 על מנת לפתור את הבעיה. Radeon Image Sharpening או בקצרה, RIS, משתמש באלגוריתם חידוד Contrast Adaptive שכלול בחבילת FidelityFX שמיועדת למפתחי משחקים על מנת להוסיף אפקטים. RIS איננו דורש תמיכה מהמשחק, זוהי אופציה שמפעילים ב- Radeon Adrenalin 2019 ועובדת על כל ה- API הנפוצים, אם זה DirectX 9/12 או Vulkan. ה- RIS חסר תמיכה ב- HDR כרגע, אך זה לא חסרון משמעותי לאור הכמות הנמוכה של מסכים תומכים כאלו בנמצא.

אלגוריתם ה- RIS משנה את דרגת החדות שלו בתלות מיקום האובייקט וה- Contrast שלו, הוא מדלג על אובייקטים בעלי Contrast גבוה בפינות שלהם ומטפל יותר בצד הפנימי יותר שלהן. קיים זיהוי של בעיות Ringing או Halos והתעלמות משטחים בהם יש הרבה שטחים חלקים של צבעי Gradients, שם קל לראות התערבות של עיבוד תמונה אגרסיבי. אלגוריתם ה- RIS יכול לעבוד יחד עם כל עיבוד Anti-Aliasing שקיים במשחק.

למה כל זה מוביל? אם יש לכם למשל מסך 2K או 4K בעל תמיכה ב- FPS גבוה והכרטיס מסך שלכם לא מגיע ל- FPS כזה ברזולוציה הטיבעית של המסך, מה שהייתם עושים כנראה עד כה היה להוריד את רזולוצית ה- In-Game ל- 1080P על מנת להגיע ל- FPS הגבוה וכנראה גם הייתם מקבלים תמונה באיכות לא מיטבית. לאחר הפעלת אלגוריתם ה- RIS, תוכלו להנות מאיכות Upscale הרבה יותר איכותית ממה שהיה לכם עד כה. הפעלת האלגוריתם הינה מזערית על ביצועי ה- GPU ומורידה 1-2FPS~, אך התוצאות בהחלט טובות יותר. מומלץ אפילו להשאיר את האלגוריתם דולק תמידית, גם אם אתם רזולוצית ה- In-Game שלכם מכוונת לרזולוצית ה- Native של המסך, מכיווון שהשיפור באיכות התמונה הוא משמעותי.

 

כרטיסי ה- Super של NVIDIA מגיעים לקלקל את המסיבה

חברת NVIDIA תיזמנה היטב את שיחרור כרטיסי ה- Super שלה מספר ימים לפני ההשקה הרישמית של סדרת ה- 5700, המטרה שלה להשאיר חותם עמוק יותר בשוק ה- Midrange, שם המאסה של הגיימרים נמצאים – ואליו AMD מכוונת עם סדרת ה- 5700.

סדרת ה- RTX של NVIDIA בעלת פוטנציאל גבוה יותר למוכנות עתידית, עם היכולת לעבד בזמן אמת Ray Tracing בחומרה בעזרת RT Cores. מעבר לזה, היא גם מעניקה 2 משחקים לכל רוכש של כרטיס בסדרה. AMD לא תיתן ל- NVIDIA לקלקל לה את ההשקה של סדרת 5700 ולכן יום לפני ההשקה, על מנת להעלות את האטרקטיביות של סדרת ה- 5700, היא חתכה במחירי הכרטיסים ומיצבה אותם בצורה הרבה יותר אטרקטיבית. 

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

בתמונה למטה, ניתן לראות את המחירים המעודכנים של סדרת 5700 לאחר השינוי במחיר. הדבר מציב את דגם 2070 Super הרחק למעלה לבד בקבוצת המחיר של $500 וממצב הרבה יותר טוב את סדרת ה 5700.

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

אגב, יש אלטרנטיבה מעניינת בימים אלו בלוחות יד שנייה, דגמי 1080Ti די דומים לביצועים של 2080 ומתומחרים בסביבות $350-400, אבל הבעיה שרובם הגיעו מבילדים שנועשו לכרייה, אז צריך להיזהר מכרטיסים כאלו.

 

מבחני ביצועים

תצורת המבחן

  • מעבד AMD Ryzen 9 3900X
  • לוח אם Gigabyte X570 Aorus Master
  • זכרון XPG SPECTRIX D60G DDR4-3000
  • אחסון Gigabyte Aorus NVMe PCIe 4.0 1TB

סדרת Radeon RX 5700 של AMDכונן של Gigabyte בממשק PCIe 4.0 – מגרד מהירות של 5000MBps מלמטה בקריאה

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 


סדרת Radeon RX 5700 של AMD

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

סדרת Radeon RX 5700 של AMD


סדרת Radeon RX 5700 של AMD

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

אין ספק כי המבחן האמיתי אמור להיות מול סדרת ה- Super החדשה, אך בגלל ההשקה הצמודה כל כך לסדרת ה- 5700, לא הצלחנו לשים את ידינו עליהם. ניתן לראות כי דגם ה- RX 5700 XT הגיע עם הביצועים שלו מאוד צמוד לדגם ה- 2070 ובחלק מהמשחקים עקף אותו או היה מאוד צמוד.

דגם ה- RX 5700 מתחרה מאוד חזק ב- 2060 וגם כן בחלק מהמקרים עוקף אותו, תלוי באופטימזיציה ש- AMD הצליחה לעשות לאותו משחק ספציפי. 

לא לשכוח כי אלו דרייברים יחסית ראשונים ו- AMD תעשה ככל שביכולתה על מנת לשפר את הביצועים שהכרטיסים יכולים להציג ולכן ערכי ה- fps למעלה יעלו באחוזים בודדים ככל שהדרייברים יעודכנו בשבועות הקרובים. 

 

סיכום

אז לסיכום, האם אתם צריכים לשים את הכסף שלכם בצד של AMD עם סדרת ה- 5700 או בצד של NVIDIA עם סדרת ה- Super? הכל תלוי בעד כמה חשוב לכם היחודיות של סדרת ה- RTX של NVIDIA מעל זאת של AMD. 

חברת NVIDIA מביאה לשולחן Ray Tracking, DLSS ו- NVIDIA Adaptive Shading, תכונות יחודיות למדי שמאוד משפרות את הנראות של המשחק במידה והאולפן בחר להשקיע ולהטמיע טכנולוגיות אלו.

לעומת זאת, AMD היא בתור ה- Underdog עם ערך ותמורה גבוהה יותר לכסף, למרות שהדבר מביא בחלק מהמשחקים ל- fps נמוך יותר, אך בחלק מהמשחקים לערכי fps גבוהים יותר בצורה מובהקת.באחרים לגבוה יותר. עם מעט שיפורים בדרייברים ש- AMD שוקדת עליהם כרגע ביחד עם אולי הוזלה קטנה במחיר שייתכן ותגיע כאשר חברות צד ג יציגו את סדרות ה- 5700 ממרכולתן, המאזן בהחלט ינוע בצורה בולטת יותר לכיוון AMD. 

לדיון בנושא: סדרת Radeon RX 5700 של AMD

 

סדרת Radeon RX 5700 של AMD


חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.

10:00
  /  
08.07.2019
  
מאת: זיו רוזנפלד

1