מזרימדיה: DUNE HD Max

לקחנו לסיבוב את המזרימדיה האחרון למשפחת ה-DUNE מבית HDI.כנסו ותדעו גם אתם על מה כל המהומה.

הקדמה

זה לא סוד, אני חובב גדול של מכשירי DUNE בשל שלוש סיבות עיקריות:

  • הם הראשונים שמימשו בלוריי מלא עם תפריטים על מזרימדיה.
  • הם עדיין היחידים שמוכרים מכשיר בלוריי מלא "שבמקרה" יש לו גם יכולות הזרמת מדיה.
  • ביצועים ביצועים ביצועים.

 

התוכנה של HDI אינה הגרפית ביותר והיא שמרנית למדי מבחינת ממשק. מצד שני, מדובר באחת הסדרות שבאופן עקבי היתה מהמכשירים היציבים ביותר שבדקנו כאן באתר. עד היום יש לי DUNE Prime מגרסא ראשונה, שהיה המכשיר הראשון של החברה, שעובד במלואו ומקבל עדכוני תוכנה בדיוק כמו כל שאר המכשירים בסדרה. אבל החברה לא היתה נטולת בעיות, הייצור הישראלי במקור לקה בחסר והחברה (אשר מרכז הפיתוח שלה הוא ברוסיה כיום) מייצרת את המכשירים כיום בטאיוואן. המעבר לא היה ללא בעיות, אך בגדול, נושא ייצור החומרה בהחלט השתפר.

כזכור, לחברה היו שלושה דורות שקדמו למכשיר זה. ה-Prime הראשון היה נגן בלוריי תחילה, אבל יכולותיו וביצועיו כמזרימדיה היו מופלאים. מצד שני, היו לו בעיות של אמינות בכונן הבלוריי (גם אני סבלתי מכך) ומהספק תוצרת הארץ (גם אני סבלתי מכך). החברה הוציאה דור שני שמהר מאוד הוחלף בדור שלישי של נגנים. הדור השלישי כבר היה מתוחכם יותר ומעוצב יותר. ה-Prime 3 וה-Base 3 היו מכשירים מהירים בהרבה ואמינים יותר מהדורות הקודמים. אך ל-Prime 3 היה חוסר של אפשרות להכניס דיסק קשיח בגודל מלא (ניתן היה להכניס כונן לפטופ 2.5", שגודלו לא ממש אפשר שימוש נוח בכך). מצד שני, ה-Base 3 כלל אפשרות להכניס דיסק קשיח בגודל מלא, אך למרות קלות ההכנסה וההוצאה (מנגנון ללא הברגה), המכשיר לא אפשר החלפה "חמה" (Hot Swapping) של דיסקים קשיחים והיה נטול כונן בלוריי. בנוסף, ב-Prime 3 היו שלא אהבו את הרעש של הכונן שהיה מעט בעייתי בשעות הלילה הקטנות. 

לכן, HDI (שממתגים את עצמם כיום כ-DUNE-HD) הכריזו בתערוכת IFA האחרונה בברלין על  DUNE HD Max, שמזכיר בשמו אולי את ה-MAX HD של יס, אך למרבה הפלא החברים ב-HDI מעולם לא שמעו על מכשיר זה…

 

העיצוב של ה-HD Max דומה לעיצוב של ה-DUNE הקודם מבחינת מבנה, אך חלקו הקדמי עשוי פלסטיק דמוי אלומיניום שחור מוברש והוא נטול הכפתור ON OFF הקדמי שעיצובו לטעמי היה מאוד לא מוצלח בדור הקודם. במקום להתפשר על כונן בלוריי או על דיסק קשיח בגודל 3.5", כאן יש אחד מכל אחד. כונן בלוריי מצד שמאל, ומקום לכונן רגיל מימין. הכונן הרגיל הוא כמובן Screwless וכעת הוא גם Hot Swappable. משמעות הדבר היא שניתן להשתמש בכוננים קשיחים כסוג של "קלטת": רוצים סרטים של הילדים? תכניס את הדיסק הקשיח עם המדבקה "ילדים". רוצים אקשן? תכניס את הדיסק של אקשן…

 

מבחינת מחברים, לא הרבה השתנה. מתחת לאיזור של הכונן הקשיח יש מקום להכנסת כרטיס זיכרון SD. זה נוח מאוד, למי שכמוני מצלם הרבה ורוצה להראות תמונות למשפחה עוד לפני שאני מכניס את התמונות לקטלוג הגדול במאגרשת (NAS) שלי. מחבר USB קדמי עם כיסוי גומי נמצא במיקום כזה שמאפשר הכנסת דיסק קשיח או DISK ON KEY ומיד להשתמש בו.

בחלקו האחורי של המכשיר יש לנו חיבור רשת (עם אפשרות לרשת גיגה, אך מבוססת הצ´יפים של SIGMA, כך שכפי שגם התיעוד מצהיר – יש סיכוי לא רע שזה לא יעבוד כראוי), שני מחברי USB, חיבור HDMI, אודיו אופטי, מחבר חשמל נוח, וחיבורי אודיו ווידאו.

המכשיר שקיבלתי הגיע עם ZONE 2 עבור DVD ו-Region B עבור בלוריי (מכשיר אירופאי).

החומרה

ה-HD Max ממשיך להשתמש ב-8642 עם זכרון 512M RAM, הצ´יפ של סיגמא והוא אחד המכשירים היציבים ביותר מבחינת הפיצ´רים שלו. מצד שני, הוא גם אינו קופץ מעל הפופיק עם אין ספור יכולות מוגזמות שמורידות מהיציבות ומהביצועים.

לפי ההודעה באתר החברה, ניתן יהיה לשדרג את לוח האם של המכשיר (בתשלום) לגירסא מבוססת 8646 אשר תאיץ משמעותית את ביצועי המכשיר (למרות שבבדיקות שערכתי הוא מהיר מאוד…) ויתקן את בעיית הרשת גיגה שקיימת בצ´יפים הקיימים. כרגע אין עדיין צ´יפ של סיגמא 

בניגוד ל-Prime 3, המכשיר כבר אינו מגיע עם DISK ON KEY של System Storage. במידה ורוצים לאפשר יכולת זו, שהיא חשובה לשמירת תכני בלוריי ולאפשור חלק מהפונקציות המתקדמות, רצוי להכניס DISK ON KEY ריק בעת שדרוג קושחה והמכשיר יפרמט אותו (רק לאחר שיאשר איתכם, כמובן) ויהפוך אותו לאיזור הזיכרון הפרטי שלו.

המכשיר מודולרי וכולל שני מקומות ל-SLOTS בחלקו האחורי. דבר זה יאפשר לו לקבל חיבור DTT ועוד יכולות נוספות בעתיד. 

כונן הבלוריי של המכשיר הוא חדש לחלוטין, שקט כמו עכבר ומוריד את כל הבעיות של הרעש (צפצוף עדין בעת סיבוב הדיסק) שחלק מהמשתמשים ב-Prime 3 סבלו מהם. הדלת הקדמית של המכשיר עדיין משתמשת במנגנון הישן שנפתח ואז הכונן יוצא החוצה. במכשירים מודרנים כיום נהוג שיהיה פשוט חריץ קטן עם כיסוי, וללא כל דלת. זה כמובן עניין של עיצוב, אך זה בהחלט מנגנון שצריך היה כבר מזמן להחליף.

 

בצידו הימני של המכשיר, בצד של הדיסק הקשיח, מורכב מאוורר קטן. השימוש במאוורר הוא אופציונלי, ניתן לכבות אותו דרך ממשק התוכנה. המאוורר מיועד לקרר את האיזור של הדיסק הקשיח. כאשר אין דיסק קשיח, אין ממש צורך להשתמש במאוורר (אך עדיין צריך לכבות אותו ידנית). השימוש שלו כשיש דיסק תלוי ברמת החום של הדיסק עצמו. אני הייתי ממליץ על שימוש בדיסקים קרים יותר (לכל היצרנים יש כיום סדרות ירוקות, תשתמשו בהם!) שכן דיסק רגיל יכול להגיע לטמפרטורה של 50 מעלות ויותר! בטמפרטורות כאלה, רצוי מאוד להשתמש במאוורר למרות שבשעות הקטנות של הלילה ניתן לשמוע אותו כסוג של זמזום שמזכיר יתוש (הוא מהדהד חזק יותר כאשר אין דיסק). רצוי היה לשפר נושא זה אולי עם חיישן חום או לכבות אותו ואת הדיסק כאשר הם אינם בשימוש. עוד המלצה נוספת – תבדקו מראש שאתם קונים דיסק מתאים לשימוש לאודיו ווידאו, יש דיסקים רעשנים במיוחד שישגעו אתכם עם קליקים ותקתוקים בעת צפיה בסרט.

תוספת חביבה היא שהמכשיר סוף סוף מאפשר קריאה וכתיבה לדיסק שמפורמט NTFS. כלומר, אין צורך לפרמט את הדיסק בפורמט מיוחד. זה נוח במיוחד כעת שאפשר פשוט להעביר דיסקים ממחשב ישירות אליו. במצב כזה ניתן לגשת למכשיר תחת שם הרשת DUNE (בעייתי כשיש כמה מכשירים של החברה על אותו רשת!).

המכשיר יכול לשמש כסוג של NAS קטן. ביצועיו מגיעים לכ-62Mbps בקריאה, ו-73Mbps בכתיבה (כן, הוא כותב לתוך הדיסק מהר יותר מכפי שהוא קורא אותו!!). די פשוט לשתף את הכונן שלו ופשוט להעביר אליו תכנים שישבו אצלו מקומית.

במהלך הבדיקות כשהוצאתי והכנסתי את הדיסק מספר פעמים, נוצרה לי בעיה שהדיסק פתאום לא היה זמין והיה צריך לאתחל את המכשיר מחדש, אך צריך לזכור שמדובר בגרסאת תוכנה Beta וגם שמשחק עם דיסק קשיח זה לא דבר בריא במיוחד…

 

כדאי לציין שדיסקים קשיחים זה דבר חם באופן כללי. כאשר מוציאים דיסק כזה מתוך המכשיר כדאי מאוד להיות מוכנים לטמפרטורות הגבוהות של הדיסק. מומלץ להמתין זמן מה עד שהוא יתקרר (אלא אם כן מדובר בדיסק ירוק שמגיע למעט יותר מטמפרטורת גוף) או להשתמש במגבת או בידוד אחר בעת המגע עם הדיסק הקשיח.

ממשק ועברית

הממשק של DUNE נשאר פשוט ובסיסי עוד מימיו הראשונים. סדרה של אייקונים לכל מקור תוכן שתחתיו סדרה של ספריות מסודרות בטבלא של 3 אייקונים לרוחב וכמה שצריך לגובה (תפיסה טיפה אייפוניסטית, אך ללא הגרפיקה המרהיבה).

 

ניתן לשכלל זאת עם תוכנות חיצוניות כגון ZAPPITI, אך מדובר על ממשק פשוט למדי. כאמור, למי שזקוק לממשקים גרפיים, ניתן להשתמש בתוכנות חיצוניות בסגנון ZAPPITY, TVIXIE או MY MOVIES. לכל אחת ממשק משלה, ובהחלט אפשר להגיע לתוצאות יפות מאוד שדומות למה שתוכנות JukeBox אחרות יודעות לתת.

יתרון חביב אחד בשיטה הזו היא שניתן להגיע לכל איזור ולסמנו כלינק בעמוד הבית של המכשיר ובכך די בקלות ניתן להגיע לקטלוג הסרטים. עדיין, זה פחות פשוט ממה שאנחנו רואים במכשירים אחרים כיום, עם גרפיקה פלסטית תלת מימדית מרהיבה. אם ה-DUNE הקדים את זמנו עם הממשק, כיום הוא כבר בהחלט לא בחזית לעומת ממשקים כמו של ה-TVIX 6600, YAMJ או XTREAMER.

אבל זה הכל עניין של טעם. עבורי למשל הממשק המהודר פחות מעניין מאשר תמיכה אחידה ועקבית בכל פורמט שנוצר. עם ה-DUNE נדיר מאוד שאני נתקל בקובץ שלא עובד (אלא אם כן הוא לא תקין) או שיש לו בעיות עקרוניות, כגון חוסר סאונד. זה קרה לי לא פעם בכל אחד ואחד מהמכשירים האחרים שבדקתי.

גם ממשק האודיו נותר פשוט מדי ובסיסי מאוד. תוספת עדכנית זה שספריה עם מוזיקה ותמונות ניתן לנגן עם כפתור ה-Play, מה שמאפשר ניגון תמונות עם המוזיקה ברקע.

המכשיר תומך בעברית בכתוביות עם פונטים מוצלחים למדי. עם הגופנים הללו אין שום צורך בתמיכה בגופנים של Windows, התרגום נראה יפה בדיוק כפי שהוא.

קבצים עבור ממשק עברי מסתובבים ברשת כיום, אך אינם מובנים עדיין לתוך המכשיר. יש לציין שיש לסדרת DUNE אפשרות לקבוע בדיוק מה הקידוד בכל תחום, דבר שמאוד מקל על השימוש במספר שפות איתו.

 

עוד תוספת שנכנסת בקרוב (אני כבר בודק אותה זמן מה) זה שניתן לקרוא סוף סוף ספריות ושמות קבצים בעברית ושלמכשיר יש אופציה להעביר את התפריטים בעברית OUT OF THE BOX, כל הכבוד!

החוסר היחיד שבאמת הטריד אותי היה בהוספת תרגום לסרטי בלוריי מלאים. ניתן לצפות בסרט בלוריי או במצב מלא (עם תפריטים מלאים בדיוק אחד לאחד כמו הסרט המקורי) אך ללא תמיכה בקבצי SRT חיצוניים, או במצב של קבצים ואז ניתן להשתמש בקבצי SRT. אך בתור מי שנהנה מהחוויה של הממשק של הבלוריי, קשה לי לוותר על התרגום החיצוני בגרסאות אמריקאיות של הסרט. בנוסף, סרטים רבים כוללים קבצי M2TS רבים (מפוצלים). אם לפחות היתה אפשרות לנגן Playlist ספציפי, זה היה יכול מאוד לשפר את המצב.

שיפור נוסף שנכנס למכשיר הוא בנושא ה-VFD – התצוגה שמופיעה על המכשיר עצמו. עד לאחרונה לא ניתן היה לנווט בדרך הממשק הקדמי ולכן לא ניתן היה להשתמש במכשיר להזרמת מוזיקה וכו´ מכיוון שצריך היה מסך בכדי לראות מה אתה עושה. בעדכון האחרון, החברה לקחה את הממשק הזה צעד קדימה ועתה ניתן לראות בדיוק מה אתה עושה בכל עת. כאשר המכשיר כבוי, הוא מציג את השעון, ומזכיר בכך את ממירי ה-yes Max HD (אם כי הצבע של ה-VFD ירקרק בהרבה מזה של מכשירי ה-MAX של יס…).

רשת

 

במקור, ה-DUNE תמך רק ב-NFS וב-SMB על ידי הקלדת כתובות סבוכות, בהחלט לא משהו שמשתמשים פשוטים מסתדרים איתו. עם הזמן, התוכנה השתכללה. בניגוד לדעה הרווחת, NFS כבר אינו המלך של הביצועים וכפי שגילינו בבדיקת הביצועים עם ה-DS411+, מתברר שהביצועים של SMB ב-DUNE שופרו דרמטית. כיום הם עומדים בקצב של כל תוכן בלוריי שקיים בשוק. בבדיקות שערכתי הגעתי לכ-60Mbps ב-NFS ו-70Mbps עם SMB.

 

בנוסף, ל-DUNE HD Max יש גישה לשרתי UP&P (או DLNA), ושם הביצועים בכלל מרקיעי שחקים, כולל קצבי נתונים שעוברים את ה-90Mbps ועדיין מנוגנים בהצלחה על ידי המכשיר. מצד שני, מעבר לביצועים יש מגבלות ל-UP&P שטיפה מפריעות לו להפוך לסטנדרט שהיינו רוצים לראות, כגון העובדה שמרבית השרתים פשוט לא מאפשרים הצגת תרגום מקובץ חיצוני, וכן משנים את שמות הקבצים ומסבכים את העניינים ללא צורך של ממש.

לכן, במרבית המקרים ככל הנראה ש-SMB יהיה הפורמט המועדף עליכם.

הפיצ´ר החביב עלי בממשק של המכשיר הוא ה-POPUP MENU שמקביל לכפתור הימני  אשר מאפשר הצבת כל תת ספריה או שרת בעמוד הבית. קל מאוד להגיע למשל לספריית ה-ZAPPITI בשרת ולהפוך אותה לאייקון בעמוד הבית.

עדכוני תוכנה

עדכוני תוכנה מ-DUNE לא מגיעים בתדירות גבוהה במיוחד, אך כל שדרוג בד"כ מכניס שיפורים משמעותיים לתוכנה. שדרוג אחד מוסיף RResume לסרט במקום שבו הפסקת בעבר, אחר מוסיף DLNA ואחד נוסף תיקונים בתחום הוידאו.

את ה-Dune HD Max בדקתי עם גרסאת בטא ייחודית שהוסיפה יכולת לשנות את מיקום התרגום של בלוריי על גבי המסך עם החיצים (לי זה לא עבד בסרט שבו בדקתי את זה) וכן תמיכה בתרגומי PGS בקבצי MKV.

כמו כן, הוחלף הדפדפן של המכשיר לדפדפן Webkit דמוי כרום. הבעיה היא שבשביל לעשות בו שימוש צריך לחבר למסך עכבר ומקלדת או להכניס קובץ URL בלינק כלשהו. הדפדפן עובד לא רע, אבל ללא יכולת לתפעל אותו הישר מהשלט, הוא די מבוזבז.

ל-DUNE יכולות נוספות כגון IPTV (טלויזיה מהרשת) ורדיו מהרשת. הוא תומך בכל הפורמטים החדשים, אך ללא ממשק עדכון וקטלוג תכנים מסודר (כמו SHOUTCAST לרדיו, למשל) מרבית המשתמשים לצערי אפילו לא ידעו שהיכולת והתמיכה בכך קיימות. 

גם חוסר ב-YouTube ,NETFLIX ודומיהם בעייתי. נכון שבתאכלס זה לא תכנים שבאמת כיף לשבת עם מסך HD ולטייל בהם, אבל יוצא לי לא פעם לרצות להדגים משהו ונוח מאוד שבמכשירים כמו ה-TVIX 6600 יש את היכולת הזו. 

 

פונקציות רבות יש למכשיר ולא נכנס לדקויות. נושא אחד שלראשונה מטופל כאן הוא נושא הטיפול בצבע. במרבית המכשירים כיום יש שימוש קבוע ב-REC709, משולש הצבעים שמיועד ל-HDTV. אך תכנים שבמקור הוא REC601 יוצגו במקרה זה בצבעים שאינם נכונים (הדבר בעיקר משפיע על הירוקים).

 

בגרסאת ה-BETA שקיבלתי לקראת הביקורת, יש לראשונה טיפול נכון בנושא זה. למרות שמרבית התכנים כיום שמגיעים הם כבר ב-HDTV ולכן גם עם REC709, מאוד נחמד לדעת שתכנים ישנים יותר, סרטים ביתיים או אפילו DVD מוצגים נכון סוף סוף.

במצב 50/60/24 אוטומטי היה מעט בעיות גמגום עם 24FPS, אך ראוי לציון שמצב 50/60 עובד ללא רבב.

 

עוד דבר נחמד שיש לסדרת מכשירי ה-DUNE הוא היכולת לפענח הכל (כולל הכל) לכדי PCM מה שאומר שאפשר לחבר אותו אנלוגית עם חיבור 7.1 לכל רסיבר ולקבל HD AUDIO מלא! מרבית המכשירים כיום פשוט מוותרים על היציאות האנלוגיות או פשוט לא משמישים אותן.


השלט ללא שינוי עיצובי, למעט שני כפתורים שינו פונקציה – כפתור הקלטה וכפתור עם לוגו

מסקנות

 

מבחינת חומרה ויציבות, המכשיר מציב רף חדש – מכשיר שפשוט עובד עם כמעט כל קובץ וכמעט כל פורמט שקיים, כולל אפשרות לצפות בתכנים מדיסק בלוריי, מריפים של בלוריי מהרשת, מ-USB, SD, או דיסק קשיח שליף. הוא מגיע לביצועים מעולים ואחד מהמכשירים היחידים עדיין שמאפשרים הצגת ריפ מלא של בלוריי, כולל תפריטים ואקסטרות.

החסרונות של המכשיר הם בעיקר בממשק שהוא עדיין טיפה דומה יותר מדי למחשב מאשר למכשיר צרכני מהדור האחרון. גם פונקציונלית חסר לו מקורות תוכן ONLINE כגון YouTube ודומיו.

המכשיר בעיקר מיועד לצרכני תוכן גרידא שאוהבים סרטים ומשתמשים בתכנים ממקורות שונים.

אני לא בטוח שזה המכשיר שהייתי ממליץ למשל לאמא שלי לרכוש, אבל למי שחובב סרטים ורוצה לבנות קטלוג סרטים מפורמטים שונים זה בהחלט מכשיר מומלץ. 

בקרוב יתחילו להיות זמינים תוספים למכשיר, כגון מקלט DTT אשר יאפשר לו להקליט תכנים. עבורי זה לא יהיה Killer Feature, היתרון האמיתי של המכשיר הוא דווקא בהתמחות שלו בסרטים ובתכנים מורדים.

הייתי ממליץ לחברה ללכת על מארזים יותר פשוטים שדומים חיצונית למה שזמין בארה"ב, לפשט את הממשק (או לתת אופציה לממשק "נכה" יותר למשתמשים פשוטים) ולהכניס YouTube, Netflix ודומיהם.

האם היכולות האלה יעזרו לי אישית? לא… עושה רושם שאני אמשיך להשתמש במכשיר בדיוק כפי שעשיתי בעבר. המכשיר ממש משקף את מה שאני אישית זקוק לו במזרימדיה, לא יותר ולא פחות. שרק ימשיכו להוסיף פונקציות ואני אמשיך להנות מהמכשירים הללו.

מחיר מומלץ לצרכן : $500 בארה"ב.

להמשך הדיון על הדיון Dune HD Max.

תודה ל-DUNE-HD על המכשיר לצורך הביקורת

חלק מהתכנים באתר כוללים מעת לעת קישורים לתוכניות שותפים, שעבורם האתר מקבל עמלה עם רכישה בפועל.
עמלה זו איננה מייקרת את עלות הרכישה של המוצרים.


1