מפרטי ה- HTPC המומלצים לאביב-קיץ 2011

פענוח חומרה, תלת מימד, HDMI 1.4a, 1080P, DTS-HD, ועוד שלל קללות. מה כבר ביקשנו? HTPC היודע לתמוך בכל אלו בלי בעייה. ...

7:00
  /  
08.06.2011
  
מאת: דורון נמרוד ויאן (יעקב) לנגרמן

הקדמה

הנה מספר מפרטים מומלצים עבור HTPC, במספר תצורות ותקציבים, מעודכנים לאביב-קיץ 2011. והפעם, החידושים הבאים:

  • סדרת ה-Brazos, המעבד והצ'יפסט נמוכי ההספק E350 של AMD
  • מעבדי Sandy Bridge של אינטל
  • עדכוני מחירים ועדכונים כלליים

הערות חשובות

  • יש לזכור שמדובר בהמלצות כלליות שלנו בלבד, וכל אחד יעשה שינויים כראות עיניו.
  • המפרטים מיועדים בעיקר ל-HTPC ייעודיים ולא למחשבים שולחניים, אם כי בהחלט ניתן להריץ על כל המפרטים בנוסף לתוכנות ניגון התכנים גם תוכנות נוספות אשר רצות ברקע כמו תוכנות הורדה וכו ואף מעבר לכך.
  • המאמר הזה לא מיועד רק למומחים למחשבים או לכאלה הנוהגים להרכיב בעצמם את המחשב. כל חנות מחשבים תשמח גם להרכיב עבורכם את המפרט אותו בחרתם.
  • אם לחנות בה אתם קונים אין רכיב מסויים במלאי ומציעים לכם רכיב חלופי, אל תמהרו להחליט ותרגישו חופשי להתייעץ בעניין בפורום HTPC. לא תמיד איש המכירות של חנות המחשבים באמת מבין את צרכי ה-HTPC שלכם במקרה הטוב, ואף ינסה לדחוף רכיבים מיושנים התקועים במלאי החנות במקרה הרע.
  • ישנם עוד דגמי מארזי HTPC יפים ואיכותיים חוץ מאלו שאנחנו ממליצים עליהם אשר מיובאים לארץ ובהחלט אפשר להשתמש בהם. 
  • המפרטים אינם כוללים כרטיסי טלוויזיה, שלט רחוק, מקלדות, עכברים, תוכנות או מערכות הפעלה. 
  • המחירים לקוחים מרשתות המחשבים הגדולות והזולות והם נכונים ל-29.5.2011. המחירים יכולים להיות שונים בין חנות לחנות ולכן יש לבדוק את המחיר המדויק בחנות ממנה אתם רוצים לקנות את המחשב שלכם.

הפעם, במקום למספר את המפרטים, בנינו אותם בצורה שתאפשר לכם יותר מודולריות בבנייה שלהם, והם מדורגים לפי רמת מחירים, החל ממחיר "רצפה" של 1200 ש"ח ועד למחשבי הפרימיום העולים 3000 ש"ח וצפונה.  

כמו כן, כרטיס הטלוויזיה (הנחוץ אך ורק אם אתם מעוניינים בהקלטות וצפייה בשידורי הכבלים/לוויין/עידן + דרך המחשב) הוצא מהמפרטים הבסיסיים ומופיע כפריט נפרד בסעיף תוספות ופינוקים.

רגע, אולי לא צריך מחשב חדש? אולי מספיק לשדרג את הישן? 

לא בכל מצב צריך לקנות מחשב חדש מאפס, ולא מעט פעמים אפשר לקחת את המחשב הישן שיש לכם ולשדרג אותו. מדובר בפתרון ביניים המאפשר לכם לחסוך כסף והוצאות מיותרות. עומדות בפניכם כמה אופציות שאפשר לבדוק:

  1. שדרוג המעבד: אופציה יקרה יותר, אבל תעשה לכם חיים קלים יותר בהתקנות התוכנה, בהגדרות, ובאפשרויות עיבוד תמונה.
     
    אינטל
    – אם יש לכם לוח אם עם תושבת LGA 775, ניתן ברוב המקרים להחליף רק את המעבד לחזק יותר כמו ה-Core2Duo E5800 שעולה 275 ש"ח. שימו לב, לא כל לוחות האם עם תושבת כזו תומכים במעבד הזה, ולעיתים נדרש עדכון BIOS ללוח האם (לא תמיד יש). בדקו את העניין היטב עבור דגם לוח האם שלכם לפני הקנייה.
     
    AMD – כמעט בכל לוח אם עם תושבת AM2 (לא חייבים +AM2 או AM3) ניתן לשים את המעבדים החדשים יותר, כמו ה-AMD Athlon II X2 250 שעולה 270 ש"ח. שוב, בדקו היטב לפני הקנייה שהלוח תומך בשדרוג.
     
  2. שדרוג כרטיס המסך: אופציה זולה ופשוטה הרבה יותר להתקנה עצמאית, בה מחליפים את כרטיס המסך הקיים (או מבטלים את מובנה הלוח אם) בכזה שיש לו יכולת פענוח H.264 בחומרה ובמקרה של לוח עם חריץ PCI-Express גם תמיכה בפורמטי האודיו החדשים. הפתרון הזה קצת מוגבל מבחינת אפשרויות עיבוד תמונה, אבל עובד מצויין גם על מחשבים יחסית חלשים וקל יחסית להגדרה. תחילה, בדקו מהו סוג החיבור (ה-Slot או החריץ) של כרטיס המסך שלכם. עבור לוחות אם ישנים יותר יש חיבור AGP, ועבור לוחות אם חדשים יותר יש חיבור PCI-Express, עבורו ניתן למצוא כרטיסים זולים יותר.
     
    AGP
    – כרטיס מסך מסוג Sapphire HD3650 512MB AGP העולה כ-300 ש"ח.
     
    PCI-Express
    – כרטיס מסך מסוג Sapphire Radeon HD5450 512MB DDR2 שהוא גם בעל תמיכה מלאה בפורמטי האודיו החדשים כולל DTS-HD/MA ו-True-HD ועולה כ-200 ש"ח. למי שרוצה גם תמיכה בוידאו 3D, אפשר ללכת על כרטיס מבוסס HD6450 העולה כ-250 ש"ח.
     
  3. שדרוג הזכרון – במקרים בהם כמות הזכרון נמוכה במיוחד, פחות מ-1GB, ייתכן מצב בו שדרוג קטן של הזכרון יחולל פלאים בביצועי המחשב.


HD 6450 – כרטיס מסך זול עם תמיכה בפורמטי האודיו החדשים + HDMI 1.4a 3D

נקודות חשובות בבניית מערכת HTPC

  • מעבד – ישנן 2 חברות עיקריות בתחום המעבדים, אינטל ו-AMD. שתי החברות מספקות מעבדים מעולים שיענו על הצרכים של מחשב HTPC ממוצע. אך למרות זאת אפשר להמליץ של מעבדי AMD למחשבי HTPC בתקציב נמוך לאור התמחור העדיף שלהם מול מעבדי אינטל. בתקציב הגבוה, לעומת זאת, מומלץ ללכת על מעבדי אינטל מהדור האחרון, Sandy Bridge.
     
  • לוח אם – הדגש העיקרי בבחירת הלוח הוא התכונות השונות שהיצרנים מוסיפים ללוחות, יציאות שונות כמו HDMI, אודיו דיגטלי, ESATA ועוד… ככל שיש יותר "תוספות" בלוח כך רמת המחיר שלו עולה. במידה ואין צורך בתכונות רבות ניתן לרוב לקנות לוח זול יותר בהרבה.
    במפרטים המומלצים אנחנו ממליצים בעיקר על לוחות אם בגודל  Micro ATX ו-Mini ITX (שימו לב, דווקא המיני הוא הקטן יותר מהמיקרו), אך קיימים לוחות גדולים יותר בגודל ATX מלא לאלו הזקוקים למקום נוסף לכרטיסי הרחבה. שימוש בלוח כזה מחייב גם מארז בגודל תואם.
     
  • זיכרון – בעוד שהסטנדרט היום למחשב שולחני רגיל הוא 4 ג'יגה בייט זיכרון, למחשב מדיה שנועד בעיקר להרצת וידאו בלבד אפשר להסתפק ב-2 ג'יגה בייט בלבד. ברגע שרוצים HTPC  שיעשה יותר מרק להריץ וידאו ולהפעיל כמה תוכנות הורדה ברקע (לשחק משחקים לדוגמא), מומלץ לקחת 4 ג'יגה בייט זיכרון.
     
  • כרטיס מסך – שתי החברות (אינטל ו-AMD) מספקות פתרונות וידאו מובנים במעבד עצמו (אינטל) או בלוח האם (AMD), כך שלרוב אין צורך בכרטיס מסך יעודי ונפרד. אבל במידה ורוצים תמיכה בפורמטי האודיו המתקדמים ו/או יותר כוח מכרטיס המסך לצרכים אחרים כמו משחקי מחשב מומלץ לקחת כרטיס מסך נפרד.
     
  • כונן קשיח – הנפח הרגיל היום עומד על 500/1000 ג'יגה בייט, כאשר ההבדל במחיר לא גדול במיוחד. הנפח שלוקחים תלוי בכמות המידע שאתה רוצים לאחסן על מחשב ה-HTPC. למשל, אם אתם מאחסנים את רוב החומר שלכם על מחשב אחר בבית או על שרת איחסון (NAS), הרי שאין צורך בכונן קשיח גדול.
     
  • ספק כוח – אחד הרכיבים שמזניחים לרוב. הספק אחראי על פעולתו של המחשב ולכן מומלץ לרוב לא לקחת ספקים חסרי שם (ג'נריים) אלא להשקיע עוד כמה שקלים בספק מחברה מוכרת במידה ויש תקציב לכך.
     
  • מארז – החלק הכי "חשוב" במערכת ה-HTPC, כי מדובר על החיצוניות של המחשב שלכם. פה הנושא העיקרי הוא טעם וריח וכל אחד וההעדפות שלו. קיימים מארזים זולים ומארזים יקרים הנבדלים בעיקר בצורה החיצונית שלהם ובתכונות שהיצרנים מוסיפים אליהם. למרבה הצער, מבחר המארזים הנמצא במלאי בארץ נמוך יחסית, וייתכן מצב שבו תיאלצו לשקול הזמנה מחו"ל של מארז שאתם חושקים בו במיוחד.
     
  • קירור – ישראל ובמיוחד הקיץ הישראלי לא עושים טוב במיוחד למחשבים של היום וגורמים להם לעבוד בטמפרטורה גבוהה המשפיעה באופן ישיר על הרעש שהמחשב מייצר כאשר הוא מנסה לקרר את עצמו. השקעה בקירור יכולה להוביל למחשב קריר ושקט הרבה יותר.

הערה לגבי מארזים וכרטיסי מסך: בחלק מהמפרטים המומלצים תראו את המילים Low Profile או LP בקיצור. בתרגום ישיר – פרופיל נמוך. מדובר בכרטיס מסך ומארזים בעלי פרופיל נמוך הנמוכים לרוב בכחצי ממארז/כרטיס בעלי פרופיל בגובה מלא.

לתקציב נמוך במיוחד – 1200-1300 ש"ח

בתקציב נמוך מומלץ ללכת על מעבדי AMD בלבד על מנת לקבל את המירב מהתקציב, והתעקשות על מעבד אינטל במקרה הזה תוביל להתפשרות גדולה מדי בשאר הרכיבים.
המפרט הזול להלן מיועד למי שמוכן לוותר תמורת המחיר הנמוך על ניגון תכני HD כבדים במיוחד בפענוח תוכנה (פענוח חומרה ע"י כרטיס המסך יעבוד ברוב המקרים) ואיכות המארז והשקט שלו. למרות כל הנאמר כאן, מדובר ב-HTPC שייתן איכות תמונה וסאונד (בחיבור דיגיטלי) שלא נופלים ואף זהים לרוב לזו שתתקבל ע"י המפרטים היקרים יותר.
במפרט זה התמיכה בפורמטי האודיו החדשים (רלוונטית רק לבעלי רסיבר עם כניסות HDMI ויכולת לפענוח DTS-HD, LPCM 7.1 ו-Dolby TrueHD) מוגבלת ל-LPCM 7.1 בלבד. ניתן להוסיף כרטיס מסך מבוסס ATI HD 5xxx (דוגמת ה-Sapphire HD5450 העולה כ-200 ש"ח) לתמיכה מלאה בכך.

  • מעבד – המעבד AMD Athlon II x2 250 מספק כוח שהוא די והותר למחשב HTPC, כולל הרצת תוכנות מדיה סנטר כבדות.
  • זיכרון ­– 2 ג'יגה זיכרון, אין חשיבות ליצרן.
  • לוח אם – לוח אם מבוסס סדרת 8XX של AMD המכיל חיבור HDMI.
  • כרטיס מסך – מובנה לוח אם, תומך בפענוח חומרה ובעל תמיכה חלקית בהעברת אודיו בפורמטים החדשים (LPCM 7.1).
  • מארזים – באים עם ספקים מובנים, כמו שנאמר בתחילת ההמלצות בעיקר טעם וריח וכל אחד יבחר את המועדף עליו.
  • כונן אופטי ­ – מטעמי חיסכון מגיע ללא, ניתן להוסיף בעלות של כ-100 ש"ח.

מבוסס

AMD

מחיר

מעבד

Athlon II x2 250

270

לוח אם

Gigabyte GA-880GM-D2H

350

זכרון

2GB DDR3

110

כונן אופטי

ללא

כ.מסך

(מובנה לוח אם)

כונן קשיח

Samsung HD502HJ 500GB‎

190

מארז

Compucase 7KJ9 + 250W Low Profile
Compucase 7328 + 250W
Enermax Laguna + 300W

330
280
370

ספק

מגיע עם המארז

תקציב של 1600-2000 ש"ח

מפרט דומה לקודם אך גם עם אופציית אינטל ותמיכה טובה יותר בפורמטי האודיו החדשים וב-HDMI 1.4a 3D.

  • AMD – מעבד כמו במפרט הקודם, אך לוח אם מדגם משופר יותר.
  • אינטל – מעבד מהדור הקודם של Core i3 ועם לוח אם מבוסס H55.
  • זכרון ­– 2 גיגה זיכרון, אין חשיבות ליצרן
  • כונן קשיח – בנפח 1 טרה במקום 500 גיגה
  • כרטיס מסך – HD 6450 נמוך פרופיל, ראו הערה למטה.
  • מארז – באים עם ספקים מובנים, כמו שנאמר בתחילת ההמלצות בעיקר טעם וריח
  • כונן אופטי ­ – המפרט כולל צורב DVD, אין חשיבות גדולה ליצרן.

יש לציין שכרטיס המסך נחוץ רק עבור התכונות הבאות (שאין אותן מובנות לוח אם):
AMD
– תמיכה מלאה בפורמטי האודיו החדשים (DTS-HD ו-Dolby TrueHD) ובוידאו 3D.
אינטל
– תמיכה בקצב רענון של 23.976Hz (כשל תכנוני ידוע של H55, חסרון שרק דקי אבחנה ירגישו בו) ובוידאו 3D.

מבוסס

אינטל

מחיר

AMD

מחיר

מעבד

Core I3 540

500

Athlon II x2 250

270

לוח אם

Gigabyte GA-H55M-UD2H

460

Gigabyte GA-880GM-UD2H  

395

זכרון

2GB DDR3

110

כונן אופטי

DVD – RW

100

כ.מסך

  Sapphire HD 6450 LP

250

כונן קשיח

Samsung HD502HJ 500GB‎

190

מארז

Compucase 7KJ9 + 250W Low Profile
Compucase 7328 + 250W
Enermax Laguna + 300W

330
280
370

ספק

מגיע עם המארז


Compucase 7328 – מארז נאה במחיר אטרקטיבי

תקציב של 2100-2500 ש"ח

מפרטים הדומים לקבוצת התקציב הקודמת אבל עם שיפור בתחומים הבאים:

  • זכרון – 4 ג'יגה בייט במקום 2. יש לציין שזה לא הכרחי למערכות הפעלה של 32 ביט שהן מספיקות בהחלט עבור HTPC, אבל זה טוב עבור תמיכה טובה יותר במשחקים.
  • כונן קשיח – 1 טרה בייט במקום 500 ג'יגה בייט.
  • כרטיס מסך – HD6570, דגם חזק יותר מה-HD6450 הבסיסי. יאפשר לכם לשחק באיכות טובה למדי ברוב המשחקים הקיימים כיום בשוק (אך בהחלט לא ברמה של מחשב לגיימרים).
  • מארז – מארז הנחשב איכותי ושקט יותר, אבל גם המארזים הקודמים עדיין מומלצים

מבוסס

אינטל

מחיר

AMD

מחיר

מעבד

Core I3 540

500

Athlon II x2 250

270

לוח אם

Gigabyte GA-H55M-UD2H

460

Gigabyte GA-880GM-UD2H  

395

זכרון

2GB DDR3 *2

220

כונן אופטי

DVD – RW

100

כ.מסך

  Sapphire HD 6570 LP

420

כונן קשיח

Samsung HD103SJ 1000GB‎

260

מארז

Antec NSK1480 + 350W Low Profile
Antec NSK2480 + 380W

460
500

ספק

מגיע עם המארז

תקציב של 2500-3000 ש"ח

שיפור של התקציב הקודם עם מעבר לדור החדש של מעבדי אינטל ומעבד משולש ליבות של AMD:

  • AMD – מעבד AMD Athlon II X3 455 משולש ליבות ולוח אם מבוסס סדרת 8XX של AMD עם תמיכה ב-USB3.
  • אינטל – מעבד i3 מהדור החדש (Sandy Bridge) ולוח אם מבוסס H67 – תמיכה מלאה בוידאו 3D.

מבוסס

אינטל

מחיר

AMD

מחיר

מעבד

Core I3 2100

540

Athlon II x3 455

380

לוח אם

Gigabyte GA-H67MA-UD2H-B3

630

Asus ‎ M4A88TD-M/USB3

395

זכרון

2GB DDR3 *2

220

כונן אופטי

DVD – RW

100

כ.מסך

  Sapphire HD 6570 LP

420

כונן קשיח

Samsung HD204UI‎ 2000GB‎

430

מארז

Antec NSK1480 + 350W Low Profile
Antec NSK2480 + 380W

460
500

ספק

מגיע עם המארז


ה-Antec NSK2480 – יש גם עם פאנל שחור

תקציב של 4000 ש"ח ומעלה

כאן כבר לא מדובר על מחשבי HTPC  אלא על מחשבי גיימינג שפשוט באים במארז HTPC. מיועד למי שרוצה לשחק משחקים על הטלוויזיה שלו בסלון.
בתקציבים האלו ניתן לשחק בהרכבים של המחשבים בכל צורה עם מארזים, ספקים, כרטיסי מסך, ועוד… מומלץ לשאול בפורום על המלצות לגבי תקציב מדויק.

  • AMDמעבד AMD Phenom II X6 1055 משושה ליבות ולוח אם מבוסס סדרת 8XX של AMD עם תמיכה ב-USB3.
  • אינטל – מעבד i5 מרובע ליבות מהדור החדש (Sandy Bridge) ולוח אם מבוסס H67.
  • זיכרון ­- 4 ג'יגה בייט מיצרן איכותי.
  • כונן קשיח – בנפח 2 טרה בייט.
  • כרטיס מסך – מבוסס HD6870. כרטיס מסך חזק שיאפשר לכם לשחק באיכות מצויינת ברוב המשחקים הקיימים כיום בשוק.
  • מארז – מארזים ללא ספקים מובנים כמו במפרטים הקודמים.
  • ספק כוח – ספק איכותי ושקט של חברת Seasonic.
  • כונן אופטי – צורב קומבו שיכול לקרוא בלו ריי ולצרוב DVD. ניתן לרכוש צורב בלוריי מלא של פיוניר ב-650 ש"ח.

מבוסס

אינטל

מחיר

AMD

מחיר

מעבד

Core I5 2300

800

Athlon II x6 1055T

860

לוח אם

Gigabyte GA-H67MA-UD2H-B3

630

Asus ‎ M4A88TD-M/USB3

395

זכרון

2GB DDR3 *2

250

כונן אופטי

LG UH10LS20

410

כ.מסך

  Sapphire HD 6870

1100

כונן קשיח

Samsung HD204UI‎ 2000GB‎

430

מארז

Antec NSK2480 ללא ספק
Silverstone Grandia GD05

380
500

ספק

Seasonic S12 II 520W

345

מחשבים זעירים

כשמדברים על מחשבים זעירים מתכוונים למחשבים המבוססים על לוחות אם בגודל Mini ITX בגודל של 17×17 ס"מ, כאשר לוחות האם מסוג Micro ATX הם בגודל 24×24 ס"מ, דבר הנותן לנו מחשב בעל גודל פיזי נמוך.
אחת הבעיות הגדולות ביותר בתחום הזה היא המגבלות של המארזים. חלקם משתמשים בחומרה קטנה יותר ממה שמשתמשים בה במחשב. לדוגמא, כוננים קשיחים בגודל 2.5" וכוננים אופטיים של מחשבים ניידים. יש "לשחק" הרבה עם החומרה כאשר הדגש העיקרי כאן הוא המארז. החלפה של מארז יכולה לגרום למחשב להכיל חומרה שונה לגמרי.

תקציב נמוך – כ-1500 ש"ח

בתקציב הנמוך בחרנו להמליץ על הדור החדש של הלוחות המבוססים על ה-E350 של AMD. ה-E350 כולל תמיכה מלאה בפענוח חומרה של תכני HD, תמיכה מלאה בפורמטי האודיו החדשים ותמיכה חלקית בוידאו 3D (ניגון תכני MVC אינו נתמך).
אנו לא ממליצים כלל על ה-ION הוותיק יותר היות וה-E350 עדיף עליו בכל תחום.

מבוסס

AMD

מחיר

מעבד +
לוח אם

Gigabyte GA-E350N-USB3
Dual Core E-350

750

זכרון

2GB DDR3

110

כונן אופטי

ללא

כ.מסך

(מובנה לוח אם)

כונן קשיח

WD Scorpio 500GB "2.5

300

מארז

ANTEC ISK300 150W
COMPUCASE 8K01 200W

420
320

ספק

מגיע עם המארז

תקציב גבוה – כ-2000 ש"ח

מיועד למי שאינו מוכן להתפשר ביכולות המערכת. כרטיס המסך המובנה של ה-Sandy Bridge ייתכן תמיכה מלאה גם בוידאו 3D, והמעבד החזק ייתן הרצה חלקה ומהירה של התפריטים גם בתוכנות המדיה סנטר הכבדות יותר. כרטיס המסך הוא אופצייה בלבד ליכולת לא רעה למשחקים (אך בהחלט לא ברמה של מחשב לגיימרים).

מבוסס

INTEL

מחיר

מעבד

Core I3 2100

540

לוח אם

Gigabyte GA-H67N-USB3-B3  

580

זכרון

2GB DDR3

110

כונן אופטי

ללא

כ.מסך

 (אופציה) Sapphire HD 6570 LP

420

כונן קשיח

WD Scorpio 500GB "2.5

300

מארז

ANTEC ISK300 150W
COMPUCASE 8K01 200W

420
320

ספק

מגיע עם המארז

 
Antec ISK 300-150 – מארז זעיר

קירור

אחד התחומים שהוזכר בתחילת המאמר אבל לא הורחב הוא תחום הקירור.
לצערנו, ישראל התברכה בקיץ חם במיוחד, מה שלא מועיל במיוחד למחשבים הביתיים וביניהם גם מחשבי ה-HTPC. למרות שאפשר להסתפק בקירור הרגיל המגיע עם המחשב אנו ממליצים לאלו שהתקציב מצוי בכיסם להשקיע בנושא הקירור. זה כמובן גם יועיל ברמת השקט של המחשב.
האפשרויות שעומדות בפני מי שרוצה לשדרג את הקירור של המחשב שלו הן:

  • מעבד: אחד הרכיבים הכי חמים שיש במחשב עצמו. הבעייה במארזי ה-HTPC היא שיש מקום מוגבל לגוף הקירור של המעבד ולכן יש צורך בגופי קירור בעלי פרופיל נמוך, אנו ממליצים על המאווררים הבאים של Scythe: ה-Big Shuriken וה-Shuriken Rev.B.
     
  • מארז: לא מעט מארזים באים עם מקום יעודי למאווררים נוספים אך בלי מאווררים בהם. במקרה הזה צריך לקנות מאוורר בגודל המתאים ולהוסיף למארז הקיים. ייתכן גם מצב בו המאווררים המגיעים עם המארז לא איכותיים/שקטים, ואז אפשר להחליף אותם (כאן אתם בעצם משביחים את המארז) במאווררים טובים יותר.


קירור חלופי ואיכותי למעבד 

מערכות פסיביות – שקט כמעט מוחלט

בכל תקציב ניתן לבחור ולבנות מערכת פסיבית ו/או שקטה מאוד.
מה זה מערכת פסיבית? מדובר במערכת ללא מאווררים המשתמשת בגופי קירור יעודיים על מנת לקרר את חלקי החומרה השונים. למרבה הצער, בדיוק כמו בסעיף הקירור, ישראל היא מדינה חמה ולא תמיד מומלץ לבנות מערכות שלא מכילות מאווררים כלל מכיוון שרמת החום במערכת תהיה גבוהה מדי ויכולה לסכן את החלקים בה.
מה שכן ניתן לעשות הוא לבנות מערכת חצי פסיבית המכילה כמה שפחות מאווררים וחלקים מרעישים אחרים. מדובר בתוספת תקציבית לא קטנה אך מאוד מורגשת מבחינת עוצמת הרעש שהמחשב יוצר.

  • קירור למעבד – במידה ורוצים לקחת קירור פסיבי למעבד יש חשיבות גדולה למארז מכיוון שמארז קטן לא יוכל להכיל גוף קירור פסיבי שגדול מטבעו על מנת לקרר את המעבד. גוף הקירור הפסיבי היחיד שניתן להשיג היום בארץ הוא ה-Scythe NINJA MINI Rev.B, שלמרות שהוא בא עם מאוורר, לא חובה להרכיב אותו. יש לוודא שהמארז יכול להכיל גוף קירור בגובה של 115 מ"מ כמו ה-Antec NSK 2400 והגרסאות הדומות שלו או סילברסטון GD05 (כאשר לא שמים כונן אופטי).
    נציין גם את לוחות האם המיוחדים המגיעים עם מעבד מולחם עליהם (למשל, מבוססי ה-E-350 המצויין של AMD או ה-ATOM היותר מיושן של אינטל) וקירור פסיבי מובנה, אותם ניתן לשים במארזים נמוכים יותר. בהחלט אפשר ומומלץ להשתמש בהם כדי לקבל מערכת שקטה יותר.
     
  • כונן קשיח – מומלץ לקחת כונן קשיח מסדרה ירוקה הפועל במהירות של 5400 סל"ד שהוא לרוב שקט יותר מכוננים קשיחים רגילים במהירות 7200 סל"ד. ניתן להוסיף ולקנות "משתיק" שיוריד את רמת הרעש עוד יותר כמו ה-Scythe HIMURO או ה-Scythe Quiet Drive.
     
  • SSD – תחום חדש יחסית בעולם המחשוב הוא שימוש בכונני SSD במקום כוננים קשיחים רגילים. מדובר בכוננים קשיחים מבוססי זיכרון ללא חלקים נעים ולכן גם שקטים באופן מוחלט, אך לעומת הכוננים הקשיחים הרגילים באים בנפח קטן יחסית ובעלות גבוהה הרבה יותר לג'יגה בייט.
     
  • כרטיס מסך – לרוב כרטיסי המסך מהסדרות הנמוכות של NVIDIA וגם של AMD ישנן גרסאות פסיביות וללא איוורור יעודי. ניתן לזהות אותם על ידי המילה passive (פסיבי) המופיעה בד"כ כחלק משם הדגם.
     
  • ספק כוח – בארץ ניתן למצוא את ספקי סדרת X של חברת Seasonic הבאים בצורה פסיבית לגמרי בהספק של 400W ושל 460W או עם מאוורר (אך עדיין שקטים מאוד) בהספק של 560W ומעלה.
     
  • מאווררים – רוב המאווררים הבאים עם המארזים השונים לא תמיד מצטיינים בשקט גדול במיוחד. ניתן להחליפם בקלות ובעלות נמוכה יחסית במאווררים אחרים בעלי מהירות ורעש נמוכים יותר. יש לבדוק את כמות ה-RPM (סל"ד) וה-dBA. מומלץ לרכוש מאווררים של חברת Scythe. לחילופין, ניתן לקנות בקר מאווררים פשוט שתפקידו להוריד את המתח שהמאווררים במארז מקבלים ועל ידי כך להוריד את מהירותם והרעש שהם מייצרים.

לסיכום, בשביל ליצור מחשב שקט אין צורך להשתמש בכל הנקודות שציינתי למעלה אלא רק בחלקם (זה כמובן תלוי בתקציב הקיים), ועדיין לקבל מערכת מאוד שקטה. 

תוספות ופינוקים

עד כאן ציינו את רכיבי הבסיס ב-HTPC. מלבד רכיבי הבסיס, ייתכן ותרצו רכיבים נוספים כמו שליטה מרחוק, אפשרויות הקלטה וכו. יש לציין שחלק ממארזי ה-HTPC מגיעים עם מקלט IR ושלט משלהם, ואז אין צורך לקנות ערכת שליטה מרחוק בנפרד.

ערכת אינפרה אדום פשוטה – שלט ומקלט (ללא IR Blaster). שימושית למי שלא רוכש כרטיס טלוויזיה.
כ-10 דולר. ניתן לרכוש מכאן, למשל. יש גם באיביי.

ערכת אינפרה אדום מלאה תואמת MCE IR – כוללת IR Blaster, המשמש להעברת ערוצים אוטומטית בחיבור לממיר הוט/יס. שימושית למי שרכש כרטיס טלוויזיה שהגיע ללא IR Blaster, כמו הכרטיסים הזולים והמצויינים של קומפרו, AverMedia וג'יגה-בייט. ניתן לרכוש ערכה תואמת ברשתות המחשבים הגדולות ב-140 ש"ח. ודאו במעמד הקנייה שהערכה כוללת IR Blaster.


ערכת MCE IR, מימין לשמאל: מקלט IR, שלט רחוק, IR Blaster

כרטיס טלוויזיה פנימי הכולל מקלט DVB-T (לקליטת שידורי עידן+) וחיבור S-Video לממיר הוט/יס –
Hauppauge HVR 1700
ללא ערכת MCE IR מלאה – 470 ש"ח
כולל ערכת MCE IR מלאה – 580 ש"ח

התקן הקלטה חיצוני (חיבור USB) מ-Component באיכות HD
ה-Hauppauge HD PVR 01212
כ-1600 ש"ח (בארה"ב עולה קצת יותר מ-200 דולר לפני מיסים).

חדש! כרטיס טלוויזיה HD פנימי, הכולל גם כניסת HDMI (לצפייה בלבד, הקלטה רק מכניסת הקומפוננט) –
Hauppauge Colossus 01414
כ-1500 ש"ח (שימו לב, מחיר הכרטיס בחו"ל הוא 160 דולר!).

צורב בלו ריי – פיוניר ‏‏BDR-206BKS Blu-Ray x12 
650 ש"ח

 


ה-Hauppauge Colossus – הקלטה באיכות HD עם דחיסה בחומרה ל-H.264

לשרשור התגובות ודיון במפרטי ה- HTPC המומלצים לאביב-קיץ 2011.


7:00
  /  
08.06.2011
  
מאת: דורון נמרוד ויאן (יעקב) לנגרמן

1